Bandymas įvažiavimus į miestą pažymėti šiuolaikiškais riboženkliais – jau antras. Pirmą kartą riboženklių architektūrinės idėjos konkursas buvo skelbtas 2007 metų rudenį. Nė viena iš keturių pateiktų idėjų, komisijos nuomone, neatspindėjo miesto savitumo, todėl darbus buvo nutarta atidėti.

Gegužės 6 dieną miesto Savivaldybė vėl paskelbė atvirą miesto riboženklių architektūrinių idėjų konkursą. Architektų, dizainerių, projektavimo specialistų, reklamos įmonių ar ūkio subjektų, sudariusių jungtinės veiklos sutartį, pasiūlymų dėl miesto riboženklių laukiama iki gegužės 22 dienos.

Konkurso laimėtojas bus atrinktas pagal pagrindinius reikalavimus: riboženklis turi sudaryti harmoningą visumą su aplinka, būti meniškas, originalus, estetiškai patrauklus, pristatyti miestą.

Atgyveno

Architektūros ir urbanistikos skyriaus dizaineris Romualdas Lukšas sako, kad rutuliojama miesto vartų idėja.

„Orientuojamės į miesto svečius – norime, kad įvažiuojančius į miestą žmones pasitiktų ne tik gražus riboženklis, bet ir sutvarkyta aplinka, – paaiškino dizaineris. – Prie įvažiavimų į miestą turėtų būti vaikų žaidimų aikštelės, suoleliai, svečiai turėtų rasti miesto schemą, informaciją apie lankytinas vietas.“


Dabartiniai riboženkliai, sukurti architekto Juozo Civinsko, pastatyti daugiau nei prieš trisdešimt metų. Pasak R.Lukšo, senieji ženkliai jau nebeatlieka nei reprezentacinių, nei ribų žymėjimo funkcijų.


„Įvažiuojant nuo Vilniaus pusės riboženklio išvis nėra, kitas stovi miesto vidury Klaipėdos gatvėje, nes Panevėžys gerokai išsiplėtė, – apibūdino dizaineris. – Kažkada riboženkliai buvo apkalti skarda, bet jos jau seniai išvogtos. Vaizdo tai nepagerina.“


Žada paskatinti


R.Lukšas sako, kad šiai idėjai įgyvendinti prireiks 10 tūkstančių litų biudžeto pinigų, jie bus skirti konkurso nugalėtojui apdovanoti. „Visus kitus darbus padarysime už projektui „Panevėžio miesto vartų infrastruktūra – metropolinio centro turistams“ įgyvendinti skirtus Europos Sąjungos pinigus, juos gausime kitąmet“, – tikino dizaineris.


10 tūkstančių litų, teksiančių geriausią riboženklio architektūrinę idėją pasiūliusiam autoriui, numatyta Miesto rinkodaros programoje.


„Manau, kad premija turėtų būti didesnė, tačiau tokiu sunkmečiu skirti daugiau nėra galimybių, – sakė miesto vicemeras Kastytis Vainauskas. – Norint, kad konkurse dalyvautų geri specialistai, reikia jiems pažadėti paskatinimą. Pasinaudosime dideliais Europos Sąjungos pinigais, todėl praleisti progos negalime. Vis dėlto riboženkliai – tarsi miesto veidas, pirmasis įspūdis atvažiavusiajam, tad jie tikrai reikalingi.“