Rugsėjį sukanka dveji metai, kai Lietuvos vairuotojai skandinavų pavyzdžiu ištisus metus važinėja su įjungtais automobilių artimųjų šviesų žibintais. Iki tol tai daryti reikėjo tik žiemą ir rugsėjo pirmąją savaitę.

Internete pasirodžiusi peticija ragina iki lapkričio pasisakyti, ar šviesas jungti ištisus metus. Peticijos autoriai teigia, kad dėl to didėja degalų sąnaudos, vargsta akys, teršiama aplinka, padidėja automobilio eksploatacinės išlaidos.

Dar vienas argumentas – kad Austrijoje nuo sausio važiuojant mašina nebereikia įjungti artimųjų žibintų.

Kalbintų lietuvių vairuotojų nuomonė šiuo klausimu išsiskyrė.

„Anksčiau buvo – jei lietus, reikia įjungt šviesą, kad matytųsi. Jeigu oras geras, viskas matosi puikiai, tai nereikia ir šviesos. Dabar tikrai nereikia, papildomos išlaidos, tik tiek“, – teigė „Panoramos“ pašnekovas, pridūręs, kad automobilių lemputes jam tenka keisti kas mėnesį.

Kitas vairuotojas gi teigė, kad „vienaip ar kitaip su šviesomis mašinos labiau pastebimos“.

Specialistai automobilių šviesų naudojimą šviesiu paros metu vertina kaip vieną iš priemonių saugumui keliuose didinti.

Jų teigimu, dėl šviesų degalų sąnaudos didėja vos keliais procentais, o kai įjungtas kondicionierius – iki 20 proc. daugiau. Viena žmogaus žūtis kelyje vertinama milijonu eurų.

Statistika liudija, kad per septynis šių metų mėnesius, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, žuvusiųjų skaičius keliuose sumažėjo beveik 40 proc. Ketvirtadaliu mažiau buvo sužeista.

Specialistai teigia, kad tai lėmė ne tik automobilių šviesų įjungimas visą parą, bet ir švietėjiška veikla, sugriežtinta vairuotojų atsakomybė.