Šiame mieste buvo surengta Lietuvos senovinės auto- ir mototechnikos mėgėjų klubo šventė „Mes važiuojame 2008“. Ją organizavo prieš mėnesį to klubo prezidentu tapęs daugeliui gerai žinomas ekstremalas Eugenijus Malinauskas.

Pasvalio miesto gimtadieniuose savo krašto žmones linksmybėmis ir originalia technika ne kartą žavėjęs E.Malinauskas šį sykį tikrai nustebino žmones. Pasigrožėti nematytu paradu plūdo pasvaliečiai ir miesto svečiai. Ypač smalsiai keistas transporto priemones apžiūrinėjo vaikai, kuriuos jų šeimininkai dar ir pavežiojo savo „iškasenomis“.

Pati šventė gerokai pranoko organizatorių lūkesčius. Mat vietoje lauktų maždaug 30-ies renginio dalyvių jų suvažiavo dvigubai daugiau. O ir svečiai džiaugėsi gera šventės organizacija bei nuotaika. Nesigailėjo atvykę į renginį ne tik lietuviai, bet ir estai, latviai.

Pagrindine šventės „vinimi“ tapo visų dalyvių ir jų atsivarytos technikos pristatymas miesto centrinėje automobilių stovėjimo aikštelėje, kur buvo pastatyta pakyla technikai demonstruoti ir šventei vesti.

Apklijavo monetomis

Pirmasis ant vadinamosios rampos su savo 1937 metų juodu „Mercedes-Benz 320“ su žmona užvažiavo senovinių automobilių mylėtojas ir panašių renginių iniciatorius Gintautas Žičkus iš Jonavos. Juodu kostiumu pasidabinusiam svečiui E.Malinauskas įteikė šventės dalyvio sertifikatą su prasmingais žodžiais: „Manęs nenudžiugins joks daiktas, net ir labai nepaprastas ar net naudingas, jei tik aš vienas apie jį žinosiu“.

Tokius pat sertifikatus gavo visi parado dalyviai. Įdomiausio automobilio savininku buvo paskelbtas panevėžietis Alfredas Zigmantas, pats atvažiavęs su žaviu amerikietišku „Ford T“ automobiliu, o žmoną su dukterimi pasodinęs prie 1933 metų kadilako vairo. Šis žmogus į šventę atvarė net 4 senovinius automobilius.

1933 m. Reicho laikų automobiliu su kompanija atvažiavo vokiška uniforma pasidabinęs klubo įkūrėjas ir buvęs jo prezidentas kaunietis Stanislovas Bartkevičius. E.Malinauskas tvirtino, jog tokio modelio automobilis, kurį atvairavo eksprezidentas, visoje Europoje belikęs tik vienas.

Senovinę techniką dievinantys vyrai į Pasvalį suvažiavo iš daugelio Lietuvos miestų. Žiūrovai galėjo pamatyti 21-ą „Volgą“, anglišką spartaną, „Mercedes 300 SL“ kabrioletą, moskvičių, apklijuotą 1 ct monetomis. Jo vairuotojas Artūras Tatariūnas išdavė paslaptį, kad į „žvynlige“ susirgusį jo aliuminiu puoštą automobilį yra sudėjęs 362 Lt ir 42 ct.

Parvairavo iš Teksaso

Važiuodami pakeliui į Rygą Senovinės auto- mototechnikos klubo narių užsuko pasveikinti ir baikerių klubo atstovai.

Biržuose gyvenantis senos technikos restauratorius Aloyzas Vasylius pažymėjo, jog visi, kurie suvažiavo į tokią nerealią šventę, yra tikri senų automobilių fanatikai. Senų automobilių parade su savo „Volga“ biržietis sakė dalyvaujantis nebe pirmą kartą, o netrukus jau galės visiems parodyti ir restauruotą amerikietišką džipą bei 24-ą „Volgą“.

Automobilį, kuriuo atvyko savaitgalį į Pasvalį, A.Vosylius nuomoja vestuvininkams ir kitokiomis progomis. Parduoti vyriškis savo transporto priemonės, kurios savikaina 15 tūkst. Lt, nė neketina.

Pirmąkart tokiame renginyje Lietuvoje dalyvavęs rusų kilmės latvis Igoris Glazunovas, kuris, beje, sako galintis didžiuotis esąs giminė garsiam kompozitoriui A.Glazunovui, negalėjo atsidžiaugti gerai organizuota švente. Į ją svečias atvyko su kadilaku „De Ville Coupe“.

Šią amerikietišką transporto priemonę Jūrmalos gyventojas vairuoja jau 6 metus, su ja sako į gimtinę pats parvažiavęs iš Teksaso.

Ponas Igoris, ilgą laiką gyvenęs Amerikoje, o dabar grįžęs į Latviją, turi dar vieną mielą automobilį – „Citroen 2 C Club“, prie kurio vairo atsisėdęs ir benzino kvapą gali pajusti, ir švilpiantį vėją, ir adrenalino daug.

Nesugedo nė vienas

Automobilius I.Glazunovas restauruoja tik sau. Jis nė neįsivaizduoja, kaip galima savo automobilį nuomoti svetimiems žmonėms. Kadilaką pašnekovas tvirtino mylintis už jo velnišką greitį, taupumą kurui ir patogumą. Pasiteiravus, kiek jam atsiėjo šis kadilakas, ponas Igoris neslepia: 4 tūkst. dolerių ir daugybę laiko.

Technikos mylėtojas jai restauruoti sako skiriantis kone visą laisvalaikį ir ratus visada ruošiantis žiemą. Be kita ko, interjero, baldų dizaineriu dirbantis latvis dar turi pomėgį atnaujinti ir senus katerius. Su vienu tokiu neretai išplaukia į Dauguvą. Su šiuolaikišku džipu 67 metų vyriškis dalyvauja ralio varžybose, o kai nori pramankštinti smegenis, net ir automobilyje sužaidžia su savimi kompiuterinę šachmatų partiją.

„Jei iš manęs atimtų kas automobilius, susirgčiau depresija. Kai turiu tiek daug veiklos, vasara man prabėga akimirksniu“, – teigė pašnekovas.

Savęs turtuoliu 2 dukterų tėvas ir 3 anūkių senelis nelaiko. Jis mano, jog tikri turtuoliai gyvena Lietuvoje, nes būtent lietuviškos vaistinės ir visokios maximos dabar yra okupavusios Latvijos miestus.

E.Malinauskas paties surengta švente irgi buvo patenkintas. „Kaip nekeista, nė vieno iš vairuotojų transporto priemonė pakeliui į Pasvalį nebuvo sugedusi. Ir dalyvių, ir žiūrovų labai daug buvo susirinkę“, – teigė renginio, pasibaigusio fejerverkais, fakyro pasirodymu, parasparnių skrydžiais virš Balsių malūno ir linksmu koncertu organizatorius. Beje, Balsių malūne buvo surengta ir E.Malinausko prezidento inauguracijos ceremonija.

Prie vaišių stalo renginio dalyviai kūrė senovinių automobilių politiką ir svarstė galimybę savo klubo rengiamas šventes ateityje parduoti ir kitiems miestams. Artimiausiu metu dalį senovinės technikos planuojama pristatyti Ėriškiuose vyksiančiame renginyje žuvusiam lakūnui Vytautui Lapėnui atminti.