„Protokolai statybininkų nebegąsdina. Jie mieliau susimoka baudas, nei samdosi techniką, kuri nuplautų purvu užterštas gatves“, – skundėsi Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Marius Poimanskis.

Technika, kuri išvalytų iš statybvietės į gatves patekusį purvą, valandai kainuoja nuo 500 litų. Blogybė ir tai, kad Klaipėdoje įvairius pastatus stato ne uostamiesčio kompanijos. Jos dažniausiai yra iš Kauno ir Panevėžio.

Pagal įstatymus už miesto švaros taisyklių pažeidimus surašytą protokolą Klaipėdos savivaldybė turi siųsti to miesto, kuriame registruoti rangovai, valdžiai. Ši saviškių smarkiai nebaudžia. Nors už miesto teršimą galima skirti baudą iki 2 tūkst. litų, svetimos savivaldybės savus verslininkus baudžia tik įspėjimais.

Bauda – 400 litų

Klaipėdos valdžia šiek tiek griežtesnė. Uostamiestyje registruotai statybų kompanijai, teršusiai S.Šimkaus gatvę, buvo skirta 400 litų bauda.

„Padėtis pagerėjo. Dabar bendrovė pasistatė įrangą sunkvežimių ratams plauti, todėl, regis, gatvė nebėra purvinama“, – sakė M.Poimanskis.

Tačiau jis pripažino, kad miestas teršiamas iš kiekvienos statybvietės. Šiuo metu pati prasčiausia padėtis yra Šturmanų gatvėje, netoli Klaipėdos darbo biržos ir darželio „Puriena“.

Už Žvejų rūmų esančiame sklype kauniečių bendrovė „Status Optikus“, anot N.Puteikio, stato socialiai remtiniems sportininkams trylikos aukštų apartamentus. Tokią išvadą Miesto ūkio komiteto pirmininkas paneigė, nes statybų užsakovas yra Lietuvos sporto draugija „Žalgiris“.

Kaltino neveiksnumu

„Statybininkai elgiasi kaip chamai. Jiems jau buvo surašytas protokolas už gatvių teršimą. Tačiau jie ne tik nepasitaisė, bet dar labiau apdergė miestą, traktoriais sunaikino pėsčiųjų taką, vaikai į mokyklą ir darželį turi eiti per purvynus“, – bardamas savivaldybės specialistus karščiavosi N.Puteikis.

Todėl vakar Miesto ūkio komiteto nariai inicijavo kreipimąsi į savivaldybės administracijos direktorių Aloyzą Každailevičių.

Jo bus prašoma kreiptis į Aplinkos ministeriją, Klaipėdos policiją, kad šios institucijos padėtų įvesti tvarką. Taip pat nuspręsta kreiptis ir į prokuratūrą, kad ši apgintų viešąjį interesą – teisę vaikščioti švariais šaligatviais.

A.Každailevičiaus bus prašoma sustabdyti statybų leidimo galiojimą, kol statytojai neišvalys užterštų gatvių ir žolynų.