Laikinąjį pažymėjimą vairuotojas galės pasikeisti į nuolatinį tik baigęs papildomus mokymus.

Šios pagrindinės naujovės numatytos antradienį Seimo palaimintuose naujos redakcijos Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo straipsniuose, tačiau galutinai dėl įstatymo parlamentas planuoja apsispręsti ketvirtadienį. Šiame dokumente nebeliko pirminio jį rengusios darbo grupės siūlymo vairuotojo pažymėjimą išduoti nuo 17 metų.

Priėmimas sustabdytas, nes galutinai nesutarta, kaip turėtų būti sudaroma saugaus eismo komisija. Kompromisinį variantą antradienį ketina įregistruoti darbo grupės, rengusios šį įstatymą vadovas Vytautas Čepas.

Įstatyme taip pat numatyta sukurti specialią komisiją, prižiūrėsiančią saugaus eismo politikos vykdymą.

Nepritarė bandomajam laikotarpiui

Keletas liberalų sąjūdžio frakcijos narių siūlė papildomus mokymus skirti tik KET pažeidus 2-4 kartus, o į nuolatinį laikinąjį vairuotojo pažymėjimą keisti jei per dvejus metus nebuvo KET pažeidimų ar buvo tik vienas.

Liberalai taip pat siūlė bandomąjį laikotarpį pradėti skaičiuoti iš naujo tuomet, kai pradedantieji vairuotojai bandomuoju laikotarpiu pažeidžia taisykles 4 ir daugiau kartų ar jiems už pažeidimus atimama teisė vairuoti.

Pataisų autoriai mano, kad įstatyme numatytas privalomas papildomas mokymasis tik papildys mokyklų ir egzaminų centrų kišenes.

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Vytautas Grubliauskas posėdyje sakė, kad negalima visų vairuotojų bausti už nedidelę grupelę chuliganiškų eismo dalyvių, atimant motyvaciją vairuoti tvarkingai.

Tačiau Seimas šių idėjų nepalaikė ir siūlomoms pataisoms nepritarė.

„Apsispręsta, kad tais atvejais, kai vairuotojas arba nevairuoja, arba mažai vairuoja, klaidų nepadarytų, tačiau jo įgūdžiai liktų embrioninėje stadijoje“, – apie pataisas posėdyje sakė Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas.

Susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius taip pat sakė, kad Vyriausybė siekia, jog teisės aktai įpareigotų jauną žmogų gatvėje elgtis saugiai.

„Jeigu jis visada elgsis kultūringai, rodys pagarbą ne tik sau, bet ir kitiems. Jauni žmonės, studentai reikalauja, kad vairuotojo pažymėjimai būtų išduodami nuo 21 metų“, – posėdyje tvirtino jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją