Pirmoji tokia naujovė įdiegta ne sostinėje, kaip tai įprasta esant įvairių sričių pažangai, bet populiariame šalies kurorte. Druskininkų techninių apžiūrų stotyje (TAS) sumontuota pirma danų firmos "BM Autoteknik AS" kompiuterinė įranga "BM Flex Check". Dirbdami šia programa techninių apžiūrų (TA) kontrolieriai naudosis nebe popieriaus lapu ir rašikliu, bet delniniu kompiuteriu. Tad techninės transporto priemonių apžiūros duomenys keliaus į bendrą TAC kompiuterį, kuris juos apdorojęs išspausdins išvadas.

Kompiuterinė programa belaide jungtimi į vieną informacinę sistemą sujungė stabdžių tikrinimo stendą, dūmingumo analizatorių ir žibintų patikros prietaisą. TAC kontrolieriai patikros metu negali daryti jokios įtakos gautiems rezultatams.

"Transeksta" įmonių kuriamoji duomenų bazė bus sujungta su Valstybine kelių transporto ir Mokesčių inspekcijomis, "Regitros", draudimo bendrovių, policijos duomenų bazėmis. Manoma, kad taip bus lengviau kontroliuoti ne tik transporto priemonių techninę būklę, bet ir komercinio transporto savininkų mokesčių mokėjimą. Tokiomis duomenų bazėmis jau sėkmingai naudojasi Danija, Švedija, Suomija ir dalis Vokietijos regionų.

Visuose šalies TA centruose įdiegus vieningą informacinę sistemą automobilį sustabdžiusiam policininkui nebeteks reikalauti TA talono. Visa informacija bus policininko automobilio kompiuteryje. Tad netolimoje ateityje klastoti TA talonus ar kaip nors kitaip juos "susiveikti" nebebus prasmės. TAC naujoji informacinė sistema, į kurią per artimiausius ketverius metus planuojama investuoti apie 6 mln. litų, pradės veiki 2011 metų pradžioje.

Daugiau apie tai skaitykite "Lietuvos žinių" priede "Trasa".