Į „Kauno dienos“ redakciją vakar skambino pasipiktinę žmonės: mieste neįmanoma nusipirkti rugpjūčio mėnesio terminuotų, vadinamųjų nuolatinių, ir naujųjų elektroninių bilietų.

„Realybė pranoko prognozes. Nuolatinių bilietų gaminame 30-40 procentų daugiau nei jų reikia, bet daugelyje kioskų jų jau nebėra“, - patvirtino savivaldybės Transporto skyriaus vedėjo pavaduotojas Karolis Dekeris. „Dažniausiai perkami darbo dienomis važinėti skirti terminuoti bilietai.

Nuo šiol nuolatinis mėnesiui kainuos 44 litus. Norintiesiems važinėti ir savaitgaliais, teks pakloti 48 litus. Dėl mažo abiejų nuolatinių bilietų kainos skirtumo miestiečiai turbūt nusprendė rinktis pastarąjį, todėl prekybos vietose jų pritrūko“, - svarstė K.Dekeris.

Jis aiškino, kad penktadienį pradėta platinti daugiau nei 5 tūkst. papildomų bilietų. Žadėta, kad iki vakar vakaro svarbiausi miesto spaudos kioskai juos gaus.

Tuo tarpu kalbintos spaudos kioskų darbuotojos vakar nieko nežinojo apie papildomą tiražą. „Daug žmonių šiandien teiraujasi nuolatinių bilietų, galiojančių ir darbo, ir nedarbo dienomis, tačiau jie išpirkti dar penktadienį“, - sakė „Kauno spaudos“ kiosko Vytauto pr. darbuotoja.

Tik su vienkartiniu bilietu

Pranešus apie didinamas vienkartinių ir terminuotų bilietų kainas, pristatyta ir naujovė: elektroniniai bilietai. Jie bus pigesni už įprastus popierinius. Elektroninio bilieto kortelė kainuos 1 litą, o papildyti jas bus galima internetu ir „Lietuvos spaudos“ prekyvietėse. Elektroniniu bilietu bus galima naudotis kaip paprastu. Kontrolieriai specialiu prietaisu patikrins kortelėje esančią informaciją.

Vakar įsigyti modernų bilietą buvo neįmanoma. „Dėl techninių kliūčių elektroninį bilietą galėsime pasiūlyti tik nuo rytojaus, rugpjūčio pirmosios - užtruko sutarčių pasirašymas“, - komentavo K.Dekeris.

Kauniečiams, šiandien anksti ryte visuomeniniu transportu vyksiantiems į darbą, teks pirkti vienkartinį bilietą. Spaudos kioskai pradeda veikti 8 val. – iki tol nei elektroninių, nei popierinių nuolatinių bilietų iš žadėto papildomo tiražo niekur nebus galima gauti, jei nepavyko nusipirkti prieš tai. Anot K.Dekerio, vienkartinių bilietų nauja kaina visuomeninio transporto vairuotojai turi pakankamai, be to, iki rugpjūčio 14 d. galios ir senieji.

Rytoj autobusuose ir troleibusuose ketinama pradėti platinti lankstinukus su keleiviams aktualia informacija.

Brangiau ir mikroautobusais

Nuo šiandien brangiau Kaune važiuosime ir maršrutiniais taksi. Savivaldybės sprendimu, kelionės kaina nuo šiol bus 2 litai. Branginti paslaugas norėjo didžiosios vežėjų firmos.

„Paskutinį kartą kainas pakėlėme prieš trejus metus, o sąnaudos per tą laiką smarkiai išaugo. Senosiomis kainomis nebegalime kompensuoti kuro, draudimo kaštų“, - sakė bendrovės „Girobusas“ direktorius Gintaras Ginkontas.

Mažesni vežėjai naujomis kainomis nepatenkinti. „Geriau vežtume pilną mikroautobusą keleivių pigiau nei pustuštį –brangiau. Prarasim daug keleivių“, - skundėsi A.Zujaus įmonės atstovė Birutė Zujienė.

Sunaudos vairuotojų algoms

„Kainas kelti buvo būtina, nes auga sąnaudos draudimui, kurui, - važiavimo visuomeniniu transportu kainų padidėjimą K.Dekeris aiškino panašiai kaip ir „Girobuso“ atstovas ir pridūrė: - Jokių kardinalių pokyčių ar naujų maršrutų nežadame.“

K.Dekeris aiškino, kad dalis už pabrangusius bilietus gautų lėšų bus skirta autobusų ir troleibusų vairuotojų atlyginimams padidinti. Tikimasi, kad taip bus sumažintas jų trūkumas ir sustabdytas masinis išėjimas iš darbo.