"Gyvenu centre ir dažnai vaikštinėju Senamiestyje, stumdama vežimėlį su mažu kūdikiu. Tačiau prasidėjus baikerių sezonui, ramų pasivaikščiojimą tenka pamiršti. Mažoji keliskart prabunda ištikta šoko, pro šalį "pražviegus" liaudiškai vadinamai "britvai" ar "čioperiui". Man ausys plyšta, o ką išgyvena dukra..." - "15min" skundėsi vilnietė Rita.

Pilies gatvėje automobilių ir motociklų eismas draudžiamas, išskyrus įmones aptarnaujantį transportą. Tačiau šiltais vakarais "britvų" ir "čioperių" burzgimas nuolat drebina šios gatvės pastatų sienas. Kone kas vakarą 7-10 motociklininkų grupė, nepaisydama draudimų, išdidžiai prabirbia Pilies gatve ir išrikiuoja savo plieninius žirgus greta "Pilies menės" kavinės.

"Čioperį" vairuojantis Mantas paklaustas, kodėl į savo maršrutą įtraukė Senamiestį, aiškino, jog čia puiki vieta ne tik į žmones pažiūrėti, tačiau ir save parodyti. "Kodėl turiu nesilankyti mėgstamose vietose, jei vairuoju motociklą? Žmones erzina jo burzgimas, o mane - vaikų cypimas. Tai gal užkimškime jiems burnas?" - replikavo motociklą vairuojantis Mantas.

"Mes nevažiuojame gilyn į Pilies gatvę, tik iki šios kavinės, tad nelabai daug ir triukšmo sukeliame. Toliau lekia tie, kurie visiškai sąžinės neturi", - draugui antrino motociklininkas Dainius.

"Jie gan dažnai atlekia, pavalgo, alaus išgeria ir išrieda", - pasakojo Pilies gatvės pradžioje įsikūrusios kavinės "Pilies menė" padavėja. Greta kavinės lauko paviljone prekiaujanti moteris teigė, jog kartą bandė triukšmadarius drausminti, tačiau reakcijos nesulaukė. "Esu kreipusis į policijos pareigūnus, neabejoju, kad jie sulaukia ir gyventojų skundų, tačiau, kaip matote, niekam tai nerūpi", - piktinosi prekeivė.

Senamiesčio policijos nuovados vadovo Aido Triaušio teigimu, užfiksavus pažeidimų, rašomas protokolas, pagal kurį skiriama 100 - 150 litų bauda.

"Šiuo metu ties Pilies gatve pastatytas ženklas, draudžia važiuoti motociklais, išskyrus aptarnaujantį transportą, tad sugavus pažeidėją įrodyti tikruosius jo atvykimo tikslus būtų keblu. Be to, į Pilies gatvę galima įvažiuoti iš šalutinių gatvelių. Tad pareigūnams būtinai reiktų užfiksuoti kaip pravažiuojamas draudžiamasis ženklas, - situaciją aiškino A.Triaušys. - Jei prie įvažiavimo į gatvę stovėtų "plyta", pažeidėjus gaudyti ir bausti būtų kur kas lengviau." Pareigūno teigimu, į gyventojų skundus reaguojama, tačiau rengiami reidai tik laikinai sutramdo pažeidėjus.

Savivaldybės Viešosios tvarkos ir bendrųjų reikalų departamento Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Tamošiūnas sakė: "suprantu, kad pareigūnai turi kur kas svarbesnių darbų, nei drausminti Pilies gatve lakstančius motociklininkus, tačiau niekas kitas už juos to nesutvarkys. Tik policijos pareigūnai turi teisę bausti pažeidėjus".

Anot G.Tamošiūno, teisinių problemų bausti pažeidėjus nėra. "Keletas reidų, ir viskas, motociklininkų maršrutas pasikeistų labai greitai. Visai kas kita - žmonių kultūra, kurios neįskiepysi", - tikino G.Tamošiūnas.

"Gyventojų pageidavimu, ateityje žadame Pilies ir Aušros Vartų gatvėse pastatyti eismą ribojančius stulpelius, kaip Gedimino prospekte, tačiau, kada bus įgyvendintas šis projektas, kol kas neaišku. Tačiau tai, greičiausiai, nesulaikytų motociklininkų, nes jie pravažiuotų pro tarpus tarp stulpelių", - teigė savivaldybės Miesto ūkio skyriaus Eismo organizavimo poskyrio vedėjas Vidutis Cemnolonskis.