“Reikia skirti daugiau dėmesio esminiams visuomenės interesams, o ne raganavimo propagandai. Negi nėra visuomenei aktualesnių dalykų negu raganavimas?”, - DELFI sakė LRT tarybos pirmininkas Romas Pakalnis.

Pasak R.Pakalnio, pagrindinis motyvas, kuriuo remiantis buvo uždrausta kartoti laidą, buvo laidos temos beprasmiškumas - susodinti profesorius ir burtininkus bendrai diskusijai, R.Pakalnio teigimu, yra beprasmis dalykas, kadangi argumentų kalba tokiu atveju kalbėti negalima.

Vieno iš laidos vedėjų – R.Juozapavičiaus - teigimu, laidos transliavimo uždraudimas nutinka pirmąsyk per devynerius metus. Jis pats teigia supratęs, kad laidą kartoti buvo uždrausta dėl kelių aspektų.

“Iš to, ką supratau, laida buvo bloga keliais aspektais – pirma, nereikia kviesti žmonių, užsiimančių paranormalia veikla. Antra, nepadėjau mokslo tiesai laimėti, o iš vykusių pokalbių supratau, kad akcentuojamos būtent tokios vertybės”, – DELFI sakė jis, pridurdamas, kad po laidos buvo paskaičiuota, jog vyriausiąja Lietuvos ragana tituluojama Vilija Lobačiuvienė ir būrėja Vaiva Budraitytė šnekėjo mažiau laiko nei kiti laidos dalyviai.

Pasak R.Juozapavičiaus, pastaruoju metu pastebimas parapsichologų, burtininkų, šarlatanų išpopuliarėjimas – tai keliantis susirūpinimą ženklas, todėl būtina apie tai atvirai kalbėti.

“Viena vertus, parapsichologų išpopuliarėjimas kelia susirūpinimą, bet diskutuoti su jais, kaip lygiaverčiais pašnekovais, reikia” – sakė R.Juozapavičius.

Tuo tarpu LRT tarybos pirmininkas DELFI sakė, kad laidoje buvo pasigesta rimtesnės analizės, o tai, kad raganaujantys žmonės “tildė profesorius” negali būti vertinamas kaip teigiamas dalykas.

“Rytis (Juozapavičius – DELFI) gali turėti savo nuomonę, bet daugumai tarybos narių atrodė, kad tai nėra tokia laida, kurią reikėtų propaguoti visuomenei” – sakė jis.

Laidos vedėjas prisipažino, kad sprendimas netransliuoti laidos kartojimo jį glumina.

“Jei laidų vedėjai nesugeba vesti laidos, reikia juos mokyti, į kursus kokius nors lai siunčia” – DELFI teigė jis.

Žurnalistikos instituto docentas Ž.Pečiulis, komentuodamas LRT tarybos sprendimą teigė, kad tai yra gan desperatiškas žingsnis, tačiau pagal skandalo teoriją tai yra puikiausia laidos reklama.

Pasak Ž.Pečiulio, uždrausti laidos kartojimą yra stulbinantis sprendimas, tam tikra prasme verčiantis prisiminti tarybinius laikus, kuomet kalbant tam tikromis temomis nebūdavo galima vartoti kai kurių žodžių.

“Visi tie “užkeikimai”, kas tai yra LRT misija, apie ką ji turi kalbėti ir apie ką nekalbėti – dar uždrauskime, kad negalima su barzdom eiti”, - sovietmečiu vyravusį draudimą į televiziją kviestis barzdotus žmones prisiminė Ž.Pečiulis.

Žurnalistikos instituto docentas pastebi, kad šiuo metu Lietuvoje žymiai padaugėjo temų, susijusių su parapsichologiniais dalykais, kuris gali būti siejamas ir su radijų bei televizijų siekiu rasti naujas poveikio formas, tačiau tai, kad tokią temą palietusią visuomeninio transliuotojo laidą buvo uždrausta kartoti, yra gana juokingas sprendimas.

“Galima sakyti – prašome pateikti sąrašą temų, kuriomis visa Lietuva šneka, o Lietuvos radijas ir televizija, kadangi jie yra kažkokie kitokie ir aukščiau visko, kažkur plazdantys, negali kalbėti… Uždrausti kartojimus - sprendimas atrodo juokingas”, – DELFI sakė jis.

"LRT tarybos vietoje verčiau jau uždrausčiau Eurovizijos atranką geriausiu laiku", - pridūrė televizijos ekspertas Ž.Pečiulis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją