Vilniaus miesto antrasis apylinkės teismas Algirdo K. bylą išnagrinėjo jam nedalyvaujant – kaltinamasis sutiko su valstybinį kaltinimą palaikančios Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros pasiūlytu baudžiamuoju įsakymu ir jame pasiūlyta bausme. Teismui paskyrus baudą, vilnietis nuosprendžio neapskundė.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad programuotojas komentarą prie vieno straipsnio, kuriame buvo pasakojama apie netolerantiškiausius visuomenės veikėjus, kurie buvo nominuoti gėjų organizuotame konkurse. Iš savo darbinio kompiuterio „BBD“ pasivadinęs vyriškis be jokių užuolankų parašė, kad gėjus reikia žudyti. „O visoms lesbetkem dovanoju savo tikrą falą“, - interneto portale rašė vedęs vyriškis.

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija konstatavo, kad Algirdo K. komentare yra kurstoma neapykanta dėl seksualinės orientacijos ir tokiu būdu jis viešai kursto smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl seksualinės orientacijos.

Baudžiamasis persekiojimas prieš Algirdą K. buvo pradėtas, kai į Generalinę prokuratūrą kreipėsi vienas Seimo darbuotojas. Vyriškis rašė, kad jį papiktino komentatoriaus išsakyti teiginiai, nes „buvo kviečiama žudyti tam tikrą žmonių grupę tik dėl jų seksualinės orientacijos“.

Algirdas K. savo kaltę pripažino ir dėl savo poelgio, pasak teismo, labai gailisi. Vyriškis teisinosi, kad perskaitęs straipsnį apie „Gėjų pupulio“ ir „Lesbiečių braškytės“ konkursą jis pasipiktino, jog „gėjai propaguoja savo orientaciją bei kursto žmones būti gėjais“.

„Rašydamas komentarą visai nepagalvojau, kad tai galėtų sukiršinti žmones dėl jų seksualinės orientacijos“, - teisinosi programuotojas.

DELFI primena, kad praėjusiais metais Lietuvoje buvo pradėta daugiau ikiteisminių tyrimų dėl asmens lygiateisiškumo ir sąžinės laisvės pažeidimų. Pastaraisiais metais ypatingą dėmesį komentatorių išsakomoms mintims internete skyrę prokurorai pernai iškėlė 86 baudžiamąsias bylas.

Kurstymu kaltinti asmenys buvo nuteisti piniginėmis baudomis nuo 5 iki 23 MGL (nuo 600 iki 3 tūkst. litų). Griežtesnių bausmių teismai neskyrė, nors jiems gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų. Užpraėjusiais metais teismo nuosprendžiu iš vieno „internauto“ net buvo konfiskuotas kompiuteris.

Už skaitytojų komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako jų autoriai, kurie už šmeižikiškus, viešųjų ar privačių asmenų garbę ir orumą įžeidžiančius, tautinę ar kitokią neapykantą skatinančius teiginius gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Ji gresia ir už smurto kurstymą, raginimus nuversti teisėtą Lietuvos valdžią bei kitokius neteisėtus veiksmus.

Ar komentarai yra kurstantys, nustato Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija. Ji kasmet gauna keliasdešimt prokuratūros ir policijos prašymų.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnyje numatyta, jog už interneto komentaruose skatinamą neapykantą ar kurstymą diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Už kurstymą smurtauti bei fiziškai susidoroti gresia dar griežtesnė bausmė - laisvės atėmimas iki trejų metų.

Apie netinkamus komentarus DELFI skaitytojai raginami informuoti redakciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)