Reikia pasirengti priimti investicijas

“Mūsų vizijoje e-Kaunas regimas kaip konkurencingas miestas ES ir pasaulio erdvėje, kuriame informacinių technologijų naudojimas yra neatsiejama kasdieninės veiklos dalis, sukurianti didesnę naudą visuomenei ir verslui”, - sakė “Technopolio” valdybos pirmininkas Albinas Bačiliūnas.

Projekto tikslas - sukurti miesto elektroninę erdvę, užtikrinančią piliečių, visuomenės ir verslo poreikių tenkinimą. Strateginio plano uždaviniai suskirstyti į atskirus sektorius (sritis) - savivaldą, švietimą, sveikatos priežiūrą, kultūrą, turizmą, transportą, komunalinį ūkį.

Visiems tikslams įgyvendinti reikės 372 milijonų litų. Savivaldybė numato investuoti 50 mln., iš valstybės biudžeto planuojama gauti 38 mln., ES fondų - 178 mln. Dar 104 mln. sudarytų privačios lėšos. “Prognozuojamos didžiulės investicijos, svarbu pasirengti jas priimti”, - sakė A.Bačiliūnas.

Popierinis bendravimas nyksta

Strateginio planavimo skyriaus vedėjas Saulius Lukošius sakė, kad e-miestui gali iškilti sunkumų, nes ne visi pasirengę priimti būsimas naujoves. “Tačiau tokių sunkumų iškyla visur. Visur plėtojamos e-paslaugos, vis mažiau naudojamas popierius. Nors jis dar įprastas, tačiau toks bendravimas išnyks, kaip išnyko ir telegrafas”, - prognozavo S.Lukošius.

Anot jo, Kaunas pirmasis Lietuvoje parengė tokią strategiją, tačiau e-paslaugų srityje dar atsilieka nuo Vilniaus.

Pasak A.Bačiliūno, e-paslaugų srityje pirmauja JAV ir Azijos šalys, Japonija lenkia visą Europą, kurioje bene daugiausia pasiekusi Danija. “Lietuva yra 27-oje vietoje tarp visų ES šalių. Šalis yra iškėlusi tikslą iki 2008 metų pasiekti ES šalių vidurkį šioje srityje. Kaip mums tai pavyks, priklausys ir nuo to, kaip sugebėsime pasinaudoti ES lėšomis, kurios numatytos 2007-2013 metams.

Šiuo metu Kaune vykdomi keli e-projektai. Bene labiausiai pasistūmėta į priekį kuriant e-bilieto sistemą. Iš ES jau gauti 5 mln. litų įrangai įsigyti, 0,25 mln. litų Ūkio ministerija skyrė vartotojų identifikavimo ir mikromokėjimų sistemai įdiegti.

“Mes mokomės iš visų, kurie pažengę toliau. Kaunas turi potencialą, todėl nematau prasmės nukopijuoti kokios nors miesto patirtį. Vien KTU mokslininkai šiuo metu vykdo projektus, kurių vertė - apie 18 mln. litų”, - sakė A.Bačiliūnas.

Naujovės daugelyje sričių

Kaunas užsimojo sukurti miesto duomenų mainų tinklą (MAN - Municipal Access Network), kuris apimtų visų sektorių (savivalda, švietimas, sveikatos apsauga, komunalinis ūkis, transportas, kultūra ir kiti) įstaigas.

Taip pat norima sukurti Kauno interneto vartus ir įdiegti informacinių paslaugų sistemą, leidžiančią pateikti ir suinteresuotoms pusėms gauti visą informaciją, susijusią su miesto socialiniu, kultūriniu ir ekonominiu gyvenimu; įdiegti ir plėtoti miesto viešą geografinę informacinę sistemą (GIS), leidžiančią pateikti visuomenei ir verslui visus reikiamus duomenis ir lengvai prieinamą gyventojams, verslui, valdžios institucijoms. Toliau kalbama apie ketinimus įdiegti elektroninę miesto kortelę.

Ketinama modernizuoti Savivaldybės veiklą diegiant informacines technologijas, sukurti e-bendravimo tarp miestiečių ir savivaldos atstovų sistemą, e-demokratijos sistemą. Sveikatos priežiūros srityje iki 2015 metų norima sukurti sistemą, leidžiančią teikti sveikatos priežiūros paslaugas nuotoliniu būdu. Transporto srityje siekiama sukurti bendrą eismo ir keleivių aptarnavimo informacinę sistemą ir t.t.