Tokios išvados prieita apibendrinus mokslinį tyrimą "Visuotinis kompiuterinis raštingumas", kurį Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) užsakymu atliko Kauno technologijos universiteto mokslininkai.

Tyrimo metu gerų kompiuterinio raštingumo žinių nurodė turintys daugiau kaip 60 proc. apklaustų didmiesčių gyventojų, 50 proc. gyvenančių miestuose ir miesteliuose bei 34 proc. - kaimuose.

Mokantys gerai naudotis kompiuteriu dažniau nurodė vyrai (taip atsakė daugiau nei 50 proc.) nei moterys (daugiau nei 40 proc.).

Geriausiai kompiuteriu moka dirbti 15-25 metų žmonės. Gerų kompiuterinio raštingumo žinių taip pat nurodė turintys 50 proc. vidutinio ir vyresnio amžiaus gyventojų ir tik keli procentai 60 metų perkopusių žmonių.

Geriausiai savo kompiuterinį raštingumą vertina studentai (beveik 70 proc.), valstybės tarnautojai (64 proc.), privačių įmonių darbuotojai (beveik 50 proc.). Tuo tarpu prasčiausiai savo kompiuterinį raštingumą vertina bedarbiai ir pensininkai - gerai mokantys naudotis kompiuteriu nurodė tik 12 proc. bedarbių ir tik 3 proc. pensininkų.

Kad turi gerų kompiuterinio raštingumo žinių, pažymėjo 64 proc. aukštąjį universitetinį išsilavinimą turinčių respondentų ir beveik 50 proc. turinčių aukštąjį neuniversitetinį išsilavinimą.

Dauguma žmonių nurodo, jog mokytis dirbti kompiuteriu ir tobulinti šios srities žinias jie pasiryžta savo noru. Kitus paskatina darbdaviai, šeimos nariai ar įpareigoja tam tikri profesiniai reikalavimai.

Iš tyrimo duomenų matyti, jog kompiuteris tapo būtinu darbo įrankiu ne tik didmiesčiuose (86 proc. atsakiusiųjų) ar miestuose bei miesteliuose (78 proc. atsakiusiųjų) įsikūrusiose įmonėse ir įstaigose, bet ir kaime (76 proc. atsakiusiųjų). Tik 7 proc. apklaustųjų kaimo gyventojų laiko kompiuterį nereikalingu.

Tyrimo metu buvo apklausta daugiau nei 3 tūkst. įvairaus amžiaus, išsilavinimo ir socialinės padėties Lietuvos gyventojų, iš kurių apie 500 gyvena kaimuose. Atskirai buvo apklausti įmonių, organizacijų vadovai.

Tyrimas "Visuotinis kompiuterinis raštingumas" yra vienas pirmųjų žingsnių pradedant įgyvendinti Visuotinio kompiuterinio raštingumo programą, kurią Vyriausybė patvirtino 2004 metų rugsėjį.

Taip pat įgyvendindamas šią programą švietimo ir mokslo ministras praėjusių metų pabaigoje įsakymu patvirtino Visuotinio kompiuterinio raštingumo standartą. Šis standartas nustato vienodus reikalavimus bei rekomendacijas gyventojų kompiuterinio raštingumo kvalifikacijai, įteisina kompiuterinio raštingumo patvirtinimo principus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją