ES projektas "Įrodymų paieška internete kompiuterinėmis priemonėmis" (CTOSE) padės identifikuoti nusikaltimus ir nusikaltėlius bei gauti įrodymus, kuriuos būtų galima panaudoti teisme.

ES tyrimų komisaras Philippe'as Busquinas (Filipas Buskenas), kuris savaitgalį CTOSE pristatė Briuselyje, sakė: "Kompiuterinis nusikalstamumas slepiasi už mūsų kompiuterių ekranų bei pasauliniuose ryšių tinkluose ir paslaugose. Svarbiausias (nusikaltėlių) taikinys - verslas, tačiau pažeidžiamos yra ir valdžios institucijos ar netgi atskiri asmenys".

Elektroninis nusikalstamumas gali būti susijęs su virusų platinimu, kredito kortelių lėšų grobstymu, vaikų pornografija ar verslo sukčiavimu. Nusikaltėliai netgi gali klastoti įrodymus, pavyzdžiui, pašalindami savo pavardes iš elektrinių įtariamųjų sąrašų.

Kadangi vis didesnė verslo dalis atliekama internete, daugėja ir kompiuterių nusikaltėlių. Tai paskatino nuogąstavimus, kad vartotojai nusigręš nuo elektroninio verslo paslaugų, jei jomis negalės pasitikėti.

CTOSE padės sistemų administratoriams, informacinių technologijų saugos specialistams ir policijai tirti elektroninius nusikaltimus taikant standartines procedūras.

Naujasis programinis sprendimas užtikrina, jog įrodymai renkami ir saugomi teisėtai ir tinkamai, kad juos vėliau būtų galima pateikti bendrovių vadovams ar teismams. Taip pat buvo sukurta programinė įranga "C*CAT", nurodanti nusikaltimus tiriantiems asmenims, kokių procedūrų imtis. Tokiu būdu užtikrinama, kad įrodymai yra priimtini, įtikinantys ir renkami teisėtai bei gali būti saugiai perduoti kitiems nusikaltimus tiriantiems asmenims.

Europos Komisija programinę įrangą nemokamai siūlys valdžios ir teisėsaugos institucijoms. Įmonėms ir asmenims už programas reikės mokėti.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją