Asociacijos „Infobalt“, vienijančios Lietuvos informacinių ir ryšių technologijų įmones, valdybos narys Vytautas Vitkauskas tvirtino, kad asociacija yra už mokesčius, tačiau nepritaria jų dydžiams.

„Mes pasisakome už tai, kad mūsų atlikėjai ir autoriai tikrai nebadautų, tačiau kvestionuojamas tų mokesčių dydis. Mes esame Europos Sąjungos sudėtyje, o muitų, kaip žinote, tarp valstybių nėra ir mums didžiausią nerimą kelia tai, kad naujų mokesčių įvedimas tiesiog pakels Lietuvoje parduodamos įrangos kainas. Jūs puikiai žinote, kad egzistuoja internetinė prekyba ir kam man pirkti brangiau, jei galiu pigiau nusipirkti internetu. Įsivaizduokite, Ispanijoje „iPod“ apmokestintas 180 eurų, kaip manote, ar kas nors jį pirks, kai vien mokesčiai tiek sudaro“, – po pataisų svarstymo sakė jis.

Taip pat, anot jo, klausimų kelia ir surinktų pinigų paskirstymas – tai esą daroma neefektyviai.

Tuo tarpu režisierius Arūnas Matelis mano, kad siūlomas mokesčio dydis yra pakankamas ir pabrėžia, kad autoriai turi teisę reikalauti atlyginimo.

„Mes manome, kad ta procento suma yra galima ir autoriai turi teisę reikalauti padengti tuos nuostolius, kuriuos jie patiria dėl teisėto suteikimo visiems kopijuoti jų kūrinius. Europoje tai egzistuoja arba priešingu atveju valstybė prie kiekvieno žmogaus turėtų pristatyti policininką ir daryti taip, kad žmogus negalėtų kopijuoti“, – sakė jis.

DELFI primena, kad parengtame įstatymo projekte 3-6 proc. siūloma apmokestinti tuščias USB atmintines, asmeniniams kompiuteriams naudojamus išorinius ir vidinius neintegruotus pastoviosios būsenos (SSD) ir standžiuosius (HDD) diskus, TV priedėlius su atminties įtaisu bei garso ir vaizdo įrašymo funkcija. Šiuo apmokestinimu siekiama surinkti atlyginimą autoriams už asmeniniams tikslams kopijuojamus originalius kūrinius.

Iš šių laikmenų ir įrenginių apmokestinimo per metus tikimasi gauti apie 2,7 mln. Lt.

Šiuo metu Lietuvoje apmokestinami visų tipų tušti diskai, garsajuostės, vaizdajuostės, minidiskai. Iš šio apmokestinimo vidutiniškai 2006-2008 m. kasmet surinkta po 1,2 mln. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją