Dienraščio teigimu, jo gautos "Microsoft" darbuotojų tarpusavio elektroninio pašto žinutės rodo, kad bendrovės pardavimų vadovas Orlando Ayala (Orlandas Ajala) įgaliojo vadybininkus siūlyti didelių nuolaidų.

"JOKIOMIS aplinkybėmis nepralaimėkite "Linux", - O.Ayala citavo "International Herald Tribune". Laiške pardavimų vadovas pridūrė, kad nuolaidas galėtų kompensuoti specialus fondas.

"Microsoft" atstovai dienraščio pranešimo nekomentavo.

"Microsoft" yra labiausiai paplitusi operacinė programinė įranga viso pasaulio kompiuterių darbalaukiuose. Be to, JAV milžinė rinkai siūlo vis brangesnių ir galingesnių kompiuterių. Tuo tarpu keletas "Microsoft" konkurentų siūlo pigesnę "Windows" operacinės sistemos alternatyvą - "Linux".

Nuolaidos, kurias ketina siūlyti grynųjų lėšų nestokojanti "Microsoft", gali dar labiau apsunkinti šios didžiausios pasaulyje programinės įrangos gamintojos padėtį. Šiuo metu amerikiečių veiklą dėl tariamo piktnaudžiavimo dominuojama padėtimi rinkoje tiria Europos priežiūros tarnybos.

"Linux" naudojimu kompiuterių darbastaliuose domisi daugelio šalių vyriausybės ir organizacijos. Šiuo metu pigioji alternatyva jau sėkmingai konkuruoja su operacinėmis sistemomis "Unix" ir "Windows" tarnybinių stočių rinkoje. Tarnybinės stotys užtikrina interneto svetainių ir bendrovių programinės įrangos veiklą.

"Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono šalių ir kelių Europos bei Pietų Amerikos valstybių vyriausybės skatina savo padalinius ir įmones pagalvoti apie alternatyvas "Microsoft", - sakė rinkos tyrimų grupės "Gartner" atstovas.

Vokietijos vidaus reikalų ministerija jau ėmėsi keisti turimą įrangą IBM kompiuteriais, naudojančiais "Linux".

Tyrimų grupės IDC duomenimis, praėjusiais metais "Linux" programinė įranga užtikrino 15 proc. Vakarų Europoje parduotų tarnybinių stočių veiklą, tuo tarpu "Windows" dalis šioje rinkoje siekė 56 proc.

Tačiau, pasak analitikų, dabar "Linux" žaidimo sąlygas keičia taip pat, kaip ir "Microsoft" pakeitė kompiuterių rinką prieš 25 metus, kai pasiūlė programinę įrangą kaip atskirą produktą.

"Linux" programinę įrangą valdo jos kūrėjų bendruomenė, - aiškino IDC analitikas Martinas Hinglis (Martin Hingley). - "Microsoft tai - labai sunki kova. Jei ji sako nenorinti pralaimėti "Linux", tai - pareiškimas prieš bendruomenę".

"Linux" platina šimtai bendrovių, kurioms draudžiama keisti programinės įrangos esmę, tačiau jos gali imti mokestį už modifikacijas, papildomas paslaugas ir techninę priežiūrą.

Šiemet atliktas ir "Microsoft" apmokėtas tyrimas parodė, jog ilgalaikės perspektyvos požiūriu nėra kainų privalumų naudoti ne "Windows", o "Linux", nes pastarosios sistemos techninis aptarnavimas kartais gali būti brangesnis.

"Linux" yra daugelio mėgstamiausia operacinė sistema, tačiau ji santykinai nebrandi, be to, bendruomenei kuriant programinę įrangą prarandama daug laiko", - sakė Martinas Hingley (M. Hinglis).

"Gartner" analitikas Robinas Simpsonas pridūrė: "Įmonės turi būti atsargios ir nelaikyti "Linux" panacėja. Nors kai kuriose situacijose "Linux" gali būti tinkama, ji ne visad yra pigesnė ir paprastesnė naudoti darbastaliuose už "Microsoft" operacines sistemas ir jų taikomąsias programas".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją