"Šis projektas įgyvendinamas tam, kad gyventojams būtų patogiau, kad jie internetu galėtų pasirašinėti dokumentus, kad plėtotume elektroninės erdvės galimybes", - BNS ketvirtadienį sakė VRM Informacinės politikos departamento direktorius Raimundas Malaiška.

Anot jo, norint naudotis naujo tipo asmens tapatybės kortele virtualiojo aplinkoje, be kompiuterio ir interneto prieigos, reikės turėti ir specialų tapatybės kortelės skaitytuvą. Jis, pasak R.Malaiškos, galėtų kainuoti apie 50 litų.

"Pati kortelė kainuos turbūt kiek daugiau nei dabar, bet kaina dar derinama. Kortelės išdavimo forma nesiskirs nuo dabartinės - truks apie mėnesį, o jos dydis bus toks pat kaip dabartinės" , - BNS pasakojo R.Malaiška.

Dabar asmens tapatybės kortelė kainuoja 10 litų.

Pasak jo, jei kortelę pavogtų, vagis negalėtų ja pasinaudoti, nes tam dar reikėtų žinoti ir kortelės slaptažodį.

"Šia kortele naudotis visiškai saugu. Negaliu sakyti 100 proc., taip turbūt nebūna, tačiau užtikrinu - saugu", - sakė R.Malaiška.

Asmens tapatybės kortelės kontaktinėje laikmenoje bus įrašomi asmens atpažinimo elektroninėje erdvėje sertifikatas ir kvalifikuotas sertifikatas, kuriuos sudarys Gyventojų registro tarnyba prie VRM. Taip pat kortelėje bus fiksuojamas virtualus žmogaus atvaizdas ir pirštų antspaudai.

Naujo tipo asmens tapatybės kortelės projektas įgyvendina VRM kartu su Asmens dokumentų išrašymo centru prie VRM ir Klaipėdos savivaldybės administracija.

Projektas, anot R.Malaiškos, atsiėjo apie 8,5 mln. litų.

Šių metų birželio mėnesį parlamentarai galutinai pritarė atitinkamam įstatymui, kuriuo tapatybės kortelės tobulinamos taip, kad juose būtų fiksuojami biometriniai duomenys - tarp jų virtualus asmens atvaizdas, pirštų atspaudai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją