„Daugelis naujų technologinių naujovių, įžengsiančių į rinką 2033 m., viena ar kita forma jau pažįstamos 2008 m.,“ – buvo kalbama Las Vegase vykstančio informacinių technologijų (IT) naujovių parodos-simpoziumo spaudos konferencijoje.

Kiekviena iš septynių technologijų taps tikru iššūkiu visiems informacinių technologijų tyrėjams ir specialistams, kurie turėtų vis dažniau atkreipti dėmesį į atsirandančias naujoves šiandien, kad lengviau pasiruoštų pasikeitimams, kuriuos patys ir įneš.

Pasak „Gartner“ analitikų, didieji IT iššūkiai yra esminė srities problema, kurios galimi sprendimo būdai paveiks visas mūsų gyvenimo sferas; bus apspręsti tiek ekonominiai, tiek moksliniai, tiek visuomeniniai gerovės rodikliai.

Kiekvienos įstaigos, įmonės ir apskritai bet kokio sektoriaus IT specialistai turėtų atsižvelgti į kylančias naujoves ir atitinkamai pasirinkti savo vadovybės rekomenduojamas technologijas.

Žemiau pateikiamas „Gartner“ septynių didžiųjų technologinių iššūkių sąrašas:

– Bevielių prietaisų baterijų likvidavimas. Pasak analitikų, ateityje pasirodys nešiojamieji kompiuteriai ir kiti prietaisai, kurių maitinimą laidu pakeis nuotoliniai maitinimo šaltiniai. Tokių būdu baterijų nebereikės. 2007 m. Masačūsetso Technologijos institute vieno eksperimento metu buvo pavykę perduoti srovės impulsą bevieliu būdu, tačiau komercinio bevielės energijos pritaikymo dar teks gerokai palaukti.

– Paralelinis programavimas. Daugiabranduolinių procesorių dėka spartos pasiekimai kompiuteriuose auga. Užuot pagreitinus vieną branduolį, naudojami daugiabranduoliniai procesoriai, kurie, nors ir šiek tiek lėtesni, tačiau paskirstydami užduotis į mažesnius individualius veiksmus greičiau išsprendžia sunkumus. IT naujovės privalo pasinaudoti šiuo „multikorinių“ procesorių pranašumu. „Gartner“ rašo: „Reikia kibti prie esminių dalykų, t.y., efektyviai skaidyti veiksmus į konkrečius poveiksmius ir apsispręsti, kurias užduotis vienalaikiškai gali atlikti daugialypiai veiksmai“.

– Natūrali IT naudojimosi sietis. „Bendravimas“ su kompiuteriais be mechaninės sieties yra ilgalaikis uždavinys, tačiau ilgainiui naujų technologijų dėka kompiuteriai gebės atpažinti žmogiškuosius gestus. Specialios programos lygins tikrojo laiko gestus su gestų „žodyne“ esančiais gestais, kurie pasakys kompiuteriui, kokių veiksmų reikia imtis.

– Automatizuotas šnekos vertimas. Tyrėjams išsprendus kompiuterinio vertimo, šnekos sintezės bei atpažinimo niuansus, natūralus kalbos apdorojimas taps esminiu visų ateities kompiuterių bruožu. Yra sukurta keletas elementarių automatizuotų šnekos vertimo sistemų, tačiau „situacija tik taps sudėtingesne, kadangi vertimo kalbai reikalingas vertimas ir išvestis turės būti suprantami technologine naujove besinaudojančiam žmogui“, komentavo „Gartner“.

– Patikima ir ilgalaikė atmintis. Šiandieninės technologijos nėra tinkamai pasirengusios saugoti pasaulio skaitmeninę informaciją skaitmeninėse laikmenose ilgesniam laiko tarpui. Norėdami turėti patikimą atmintį, kuri gali tarnauti nuo 20 iki 100 metų, tyrėjai turės paplušėti ir įveikti tam tikrus, su duomenų formatu, technine ir programine įranga, meta-duomenų bei informacijos išgavimu susijusius sunkumus.

– Programuotojų produktyvumo didinimas x 100. Šiandienos programuotojas yra tik savo paties ateityje kiautas – na bent jau to tikisi „Gartner“ komanda. Kiekvieno programuotojo išdirbis turi drastiškai išaugti tam, kad būtų spėjama koja kojon žengti su vis augančiu programinės įrangos plėtojimu. Čia padės paprastas pakartotinis kodo panaudojimas, tačiau toks procesas susiduria dar ir su kitais iššūkiais, pavyzdžiui, programinės įrangos modulių suradimo pagreitinimas.

– Finansinių IT investicijų pasekmių pripažinimas. „Vienas labiausiai gluminančių iššūkiu, su kuriuo susiduria IT lyderiai – verslinės IT vertės perteikimas visiems verslo vadovams suprantamais terminais,“ pažymėjo analitikai. Šiuo metu neegzistuoja joks standartinis IT vertės skaičiavimas.

„Gartner“ iššūkis industrijai šiuo atveju yra modelio, kuris galėtų nuosekliai apskaičiuoti vertę, suradimas. Pavyzdžiu galėtų būti finansinių ataskaitų skaičiavimai, kurie yra standartizuoti visose valstybinėse įstaigose. Pasak agentūros analitikų, IT tiekėjai galėtų drąsiai tartis su verslų vadovais: „Jei mūsų IT pasiūlymas jus sudomins ir nutarsite investuoti, kitų metų trečią ketvirtį gausite papildomą 0,03 proc. uždarbį nuo kiekvienos tiesioginės šio projekto akcijos.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją