„IMEI leidžia mobiliojo ryšio tinklui identifikuoti patį aparatą, o ne SIM kortelę. Todėl gavus informaciją apie aparato vagystę galima blokuoti aparato naudojimą. Tada net pakeitus SIM kortelę telefonas prie tinklo prisijungti negalės ir neveiks“, – teigė „Tele 2“ generalinis direktorius Petras Masiulis.

IMEI yra 15 skaitmenų kodas, pagal kurį ryšio tinklas identifikuoja veikiantį aparatą. Kodą galima sužinoti klaviatūra surinkus kombinaciją *#06#

Nors visi Lietuvos operatoriai turi technines galimybes blokuoti telefonus, jie taiko skirtingą blokavimo tvarką.

Pavyzdžiui „Tele 2“ blokuoja, tik gavusi teisinių įrodymų, kad telefonas priklausė būtent tam vartotojui, iš kurio yra pavogtas.

„Įvykus mobiliojo telefono vagystei, kaip ir įvykus bet kuriam kitam nusikaltimui, reikia kreiptis į policiją. Būtent policija turi teisę kreiptis į operatorių ir įpareigoti blokuoti telefoną“, – sakė P. Masiulis.

Tuo metu „Bitė“ ir „Omintel“ klientai gali paprašyti blokuoti telefonus ir be policijos. Abiejų operatorių klientai gali kreiptis į klientų aptarnavimo skyrių ir nurodžius specialistams abonentinį numerį ir telefono unikalų identifikacinį numerį, telefonas būna blokuojamas.