Į upę - visą toną

Panevėžio aplinkosaugininkai šiais metais Nevėžyje dar daugiau žolėmis bei dumbliais mintančių žuvų - baltųjų amūrų - nebekurdins.

„Tiek, kiek jų jau išleidome, specialistų skaičiavimais, mūsų upei valyti dabar visiškai pakanka. Ar papildyti baltųjų amūrų populiaciją Nevėžyje, vėl spręsime kitais metais“, - vakar PB teigė Panevėžio regiono aplinkos departamento direktorius Valdemaras Jakštas.

Per trejus metus į Nevėžį buvo paleista tona baltųjų amūrų, iš to kiekio apie 100 kilogramų šių žuvų teko Senvagei.

Šiltesniame vandenyje dar ėdresnės

„Baltųjų amūrų nauda neabejotina - tuo galima įsitikinti pažvelgus į nuotraukas, įamžinusias Nevėžį prieš trejus metus. Upė, o ypač jos Senvagė, buvo tiek prižėlusios žolių, kad vietomis vandens paviršius atrodė tarsi padengtas žaliu kilimu“, - sakė V.Jakštas.

Panevėžio regiono aplinkos departamento vadovo teigimu, dar veiksmingiau baltieji amūrai būtų darbavęsi, jei Nevėžio vandens temperatūra siektų 24-26 laipsnius šilumos.

„Šios žuvys yra šiltavandenės. Kuo šiltesnis vanduo, tuo jos aktyvesnės ir ėdresnės“, - paaiškino V.Jakštas.

Yra sugautų ir rajone

Paklaustas, ar neįprastai šaltomis sąlygomis priversti gyventi baltieji amūrai negaišo, Panevėžio regiono aplinkos departamento direktorius sakė, kad šių žuvų kritimų nebuvo užfiksuota. „Baltieji amūrai šaltame vandenyje tik nesidaugino, o apie jų gaišimą nesame gavę jokių signalų. Žuvys kuo puikiausiai ištvėrė netgi žiemomis po ledu“, - teigė V.Jakštas.

Departamento vadovo nuomone, baltųjų amūrų kiek sumažinti galėjo nebent draudimų juos gaudyti nepaisę žvejai.

„Tokių atvejų buvo. Ir ne tik mieste. „Emigravusių“ baltųjų amūrų yra sumeškerioję ir rajono gyventojai“, - sakė V.Jakštas.