Metilizotiazolinonas (MIT) dažnai naudojamas rankų kremams, šampūnams ir kitai kosmetikai gaminti. Ši medžiaga naikina bakterijas, todėl kosmetines priemones galima laikyti ilgiau be baimės, kad jose išsivystys bakterijų kolonijos.

Ankstesniais tyrimais nustatyta, kad šis junginys gali sukelti nestiprų odos dirginimą jautriems žmonėms. Tačiau neurobiologas Elias Aizenmanas iš Pitsburgo universiteto (JAV) nusprendė, kad reikia sužinoti ir šio junginio poveikį besivystančioms nervų ląstelėms.

Taigi jo vadovaujama mokslininkų grupė tyrė, kaip junginys paveiks smegenų ląsteles, paimtas iš žiurkių embrionų. 2002 metais buvo publikuojama išankstinė tyrimo versija, kurioje teigiama, jog sąlyginai didelė MIT dozė didžiąją dalį neuronų numarino per pirmąsias 10 poveikio minučių. Tačiau didelėmis dozėmis pasireiškia daugelio cheminių junginių toksiškumas, todėl E.Aizenmanas tęsė tyrimą ir aiškinosi, kaip ląsteles veikia kur kas mažesnės dozės per ilgesnį laiko tarpą. Tirtos dozės, atitinkančios profesinį MIT kiekį aplinkoje (pavyzdžiui, kosmetikos gamyklose).

Mokslininkai besivystančių žiurkių neuronus 18 valandų veikė 1 mikromolio litre koncentracijos MIT tirpalu (tai atitinka 1 gramą medžiagos 8000 litrų vandens). Augantys neuronai paprastai išleidžia ataugas, vadinamas aksonais, kurie sudaro jungtis su kitomis ląstelėmis. Tačiau paveikus silpnu MIT tirpalu aksonų augimas sumažėjo pusiau.

„Manau, JAV aplinkos apsaugos agentūra turėtų sunerimti. Patarčiau nėščioms moterims nedirbti gamyklose, kur naudojamas šis junginys, kūdikio nervinė sistema gali būti prastai išsivysčiusi“, - sakė E.Aizenmanas.

Tiesa, mokslininko interpretacija sukėlė ne aplinkosaugininkų nerimą, o kai kurių toksikologų susierzinimą. „Tokių išvadų ekstrapoliavimas nuo žiurkių audinių kultūros iki gyvų žmonių moksliniu požiūriu yra pavojingas“, - teigia pensijon išėjęs toksikologas Tony Dayanas, dirbęs Londono universitete ir farmacijos bendrovių konsultantu.

Neuronų augimo pasikeitimas nėra labai stebinantis reiškinys, teigia T.Dayanas, nes in vitro tyrimuose naudojamos ląstelės yra labai lengvai pažeidžiamos. „Šios ląstelės yra visai kitokioje aplinkoje nei normalios ląstelės besivystančiame kūne“, - sakė toksikologas.

„Iš prigimties sudėtinga pagal in vitro tyrimus spręsti apie pavojus žmonėms, nes mes esame gerokai sudėtingesni“, - sutinka kitas britų toksikologas iš Rytų Londono universiteto Wilsonas Steele‘as. Tačiau jis sutinka, kad reikėtų tęsti junginio tyrimus.

E.Aizenmanas teigia manąs, jog jo tyrimas tikrai nusako potencialią grėsmę. Šampūnuose MIT koncentracija yra 100-200 kartų didesnė nei naudota jo tyrimuose, teigia mokslininkas. Tačiau jis sutinka, kad paprasti šampūnus naudojantys žmonės ar kirpėjai turėtų būti veikiamo šio junginio gerokai mažiau nei fabrikų darbuotojai.

„Negaliu pasakyti tiksliai, tačiau kol kas yra labai nedaug informacijos apie tai, kaip veikia šie junginiai, o man susirūpinimą kelia tai, kad nebuvo atlikta deramų tyrimų“, - sakė E.Aizenmanas.

Mokslininkas jau išsiaiškino, kad MIT greičiausiai veikia tam tikrą fermentą, kuris atsakingas už aksonų augimo inicijavimą. Dabar jis nori pakartoti savo tyrimą su gyvūnais bei išsiaiškinti, kaip tiksliai MIT veikia neuronus. Tačiau jis teigia, kad reikėtų atlikti ir epidemiologinius tyrimus žmonėms, sergantiems autizmu bei kitomis neurologinėmis ligomis, kad būtų patikrinta junginio poveikio vaisiui teorija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją