Psichiatrai išsiaiškino, kad vartojant kanapes įvairių psichinių sutrikimų (šizofrenijos, paranojos, manijų) išsivystymo tikimybė padidėja 6 proc. lyginant su kanapių nevartojančiais asmenimis. Tačiau 10 procentų populiacijos jau turi polinkį į šias problemas (jų šeimose yra sergančių psichikos ligomis). Tuomet vartojant kanapes sutrikimų pasireiškimo tikimybė padidėja 25 procentais.

Be to, šie skaičiai priklauso ir nuo suvartojamo narkotiko kiekio. Vėlgi vartojamo kiekio didėjimas labiau veikia tuos, kurie jau turi polinkį į psichikos ligas, teigia tyrimui vadovavęs Jimas van Osas iš Mastrichto universiteto (Olandija). „Jei jau esate pažeidžiamas, tai kuo daugiau kanapių vartosite, tuo labiau didės psichozių rizika“, - mokslininkas sakė per spaudos konferenciją Londone, gruodžio 1 dieną.

Jis su kolegomis išsiaiškino, kad polinkį į psichines problemas turintys ir daug kanapių rūkę asmenys 50 proc. dažniau suserga psichinėmis ligomis. Ketverius metus trukęs tyrimas buvo vykdomas Vokietijoje.

Kanapių ir psichozių ryšys buvo atrastas jau seniau, tačiau mokslininkai nežinojo, ar problemų priežastis yra pats narkotikas, ar tai, jog kanapes dažniau rūko į psichozę linkę asmenys. Pastarasis tyrimas, publikuojamas internetinėje „British Medical Journal“ versijoje, yra pirmasis, kurio metu buvo stebimi po kanapių vartojimo pasireiškę efektai, o ne tiriamos psichikos ligonių ligos istorijos.

Neurologai įtaria, kad psichozių tikimybė didėja dėl pagrindinio psichoaktyvaus kanapių elemento – delta-9-tetrahidrokanabinolio (THC) poveikio. Šis junginys stimuliuoja smegenų ląsteles ir skatina jas išskirti daugiau neurotransmiterio dopamino. Šio proceso metu iš pradžių juntamas malonumas, vėliau galintis peraugti į paranoją ar haliucinacijas.

„Nesakome, kad kanapės yra pagrindinė psichozių priežastis“, - sakė kitas ryšį tarp kanapių ir psichikos ligų tiriantis mokslininkas Robinas Murray‘us iš Londono psichiatrijos instituto (D.Britanija). Jis mano, kad tokius sutrikimus gali skatinti ir kiti veiksniai – pavyzdžiui, stresas po emigravimo į kitą šalį yra labai galingas veiksnys.

Tiriamųjų grupėje buvo 14-24 metų amžiaus asmenys. Tikimybė, kad kažkada per 4 tyrimo metus bet kuriam iš jų pasireikš psichozės simptomai, buvo 15 procentų netgi tuo atveju, jei kanapių jie nevartojo ir polinkio psichikos sutrikimams neturi.

"Psichiatrijos specialistams reikia teikti daugiau informacijos apie ryšį tarp kanapių vartojimo ir psichozių", - teigia Zerrin Atakan iš Londono psichiatrijos instituto. - Juntamas žinių ir parengimo trūkumas. Aš, kaip medikė, suprantu, kad pacientai iš pradžių junta ryšį, tačiau būklei gerėjant jie prisimena kanapės teikiamus malonumus“, - teigia psichiatrė.

Kanapių šalininkai teigia, kad šis narkotikas yra naudingas ir nuolat pabrėžia nuskausminamąsias kanapių savybes. Jų manymu, kanapės turėtų būti skiriamos išsėtinei sklerozei ir kitoms ligoms gydyti. O asmenys, argumentuojantys narkotiko legalizavimo poreikį vien jo teikiamais malonumais, mano, kad geros savijautos skatinimas jau savaime atsveria kitų problemų sukėlimo galimybę.

"Negerai yra tai, kad nelegalioje rinkoje pardavinėjamose kanapėse gali būti labai skirtingi THC kiekiai", - teigia J.van Osas. - Olandijoje THC koncentracijos būna labai didelės, kai kur jos siekia net 20 procentų. Jaunimas mano, kad tai yra normalu, tačiau daugelis senųjų Amsterdamo hipių atsisako vartoti tokius kvaišalus, nes jie pripratę prie 2 ar 3 procentų koncentracijos“.

„Asmeniškai aš manau, kad kanapes reikia legalizuoti, nes tik tokiu būdu jas galima kontroliuoti. Perkant kanapių suktines būtų pažymėta, kokia yra THC koncentracija jose“, - sakė Z.Atakan.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)