Milijardus dolerių kainuosiančią misiją, pavadintą „Hundred Years Starship“, inicijavo Kalifornijoje įsikūręs „Ames Research Centre“, vienas iš pagrindinių NASA tyrimų centrų.

Šį mokslinės fantastikos projektą paversti tikrove taip pat siekia ir JAV Gynybos departamento pažangių tyrimų projektų agentūra DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency). Preliminariais apskaičiavimais, ši misija, kuri dar tik pradėta įgyvendinti, kainuos daugiau nei 7 mlrd. svarų (apie 27 mlrd. litų), ir gali būti įgyvendinta ne anksčiau nei 2030 m.

Vyriausybė mokslininkams jau skyrė daugiau nei 2 mln. litų paramą – įskaitant apie 400 tūkst. litų iš NASA – kad jie jau galėtų pradėti šios idėjos įgyvendinimą, praneša JAV šaltiniai.

Pasaulio milijardierių, įskaitant „Google“ bendraįkūrėją Larry Page‘ą, taip pat prašoma paremti šį projektą.

NASA Ames tyrimų centro direktorius Pete‘as Wordenas patvirtino šiuos planus per konferenciją, kuri šį savaitgalį įvyko San Franciske.

„Mes tikimės pritraukti milijardierius ir įsteigti „Hundred Year Starship“ fondą, – pasakė jis per renginį „Long Conversation“, vykusį Šiuolaikiniame žydų muziejuje. – Kosmoso programa dabar bus nukreipta į kitų planetų apgyvendinimą. Prieš 20 metų už tokias idėjas rizikavai būti atleistas, o po kelerių metų bus sukurti pirmieji tarpplanetiniai kosminiai laivai.“

Į tokią kosminę kelionę, kuri truks iki devynių mėnesių, išsiruošę savanoriai žinos, kad jie niekada negrįš į Žemę, nes jei reikėtų skirti pinigų astronautų grįžimui, projektas taptų per brangus. Jiems bus siunčiamos maisto ir kitos atsargos, kad jie galėtų ten išgyventi.
Ši misija bus nelengva dėl atšiaurių sąlygų raudonojoje planetoje – žemos temperatūros ir retos atmosferos.

P. Wordenas pasakė, kad projektu entuziastingai domisi L. Page‘as.
„Prieš kelias savaites Larrry manęs paklausė, kiek kainuotų žmonių kelionė į Marsą, į vieną pusę, ir aš atsakiau, kad 10 milijardų dolerių. O jis paklausė, ar mes negalėtume sumažinti šios sumos iki 1 ar 2 milijardų. Tad dabar mes ginčijamės dėl kainos.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)