Būdamas mokslininku, kuris padėjo išnaikinti raupus, jis tikrai nemažai žino apie išnykimą.

Jo teigimu, žmonės nesugebės išgyventi demografinio sprogimo ir „nekontroliuojamo vartojimo“.

F. Fenneris sakė Australijos laikraščiui, kad „homo sapiens gali išnykti per 100 metų“.

„Taip pat išnyks daugybė gyvūnų, – pridūrė jis. – Tai nepakeičiama situacija. Manau, kad jau yra per vėlu. Stengiuosi to nesakyti, nes tuomet žmonės bando kažką daryti, tačiau jie tiesiog atidėlioja tai“.

Jo teigimu, nuo industrializacijos pradžios žmonių poveikis mūsų planetai yra stipresnis, nei bet kurio ledynmečio arba kometos poveikis.

95-erių F. Fenneris yra laimėjęs apdovanojimų už savo darbą, padedant išnaikinti variola virusą, sukeliantį raupus, ir yra 22 knygų autorius ar bendraautorius.

Apie šios ligos išnaikinimą jis paskelbė 1980 m. Pasaulio sveikatos asamblėjos metu ir nuo tada tai laikoma vienu didžiausių Pasaulio sveikatos organizacijos pasiekimų.

Praėjusių metų JT duomenimis, šiuo metu pasaulio populiaciją sudaro 6,8 milijardai žmonių. Manoma, kad iki 2011 m. pabaigos šis skaičius viršys septynis milijardus.

Dėl neišvengiamo žmonijos išnykimo F. Fenneris kaltina klimato kaitą.
Jis teigia: „Mūsų laukia toks pat likimas, kaip ir Velykų salos žmonių. Klimato kaita yra tik pati pradžia. Tačiau mes jau pastebime ryškius orų pokyčius. Aborigenai parodė, kad be mokslo ir anglies dvideginio gamybos, ir pasaulinio atšilimo, jie sugebėjo išgyventi 40 000 ar 50 000 metų.

Tačiau pasaulis nesugebės. Greičiausiai žmoniją ištiks toks pat likimas, koks ištiko daugelį išnykusių rūšių.“

2006 m. kitas gerbiamas akademikas, profesorius Jamesas Lovelockas įspėjo, kad dėl pasaulinio atšilimo per ateinantį amžių pasaulio populiacija sumažės iki 500 milijonų.

Jo teigimu, bet kokios pastangos kontroliuoti klimato kaitą neišspręs šios problemos, tik suteiks mums daugiau laiko.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją