Specialistai ne tik pateikė įvairių mokslinių tyrimų rezultatus, patys atliko eksperimentus, bet ir diskutavo apie visuomenės baimes, pateikė kurioziškų pavyzdžių. Vienas svarbiausių klausimų - mobiliojo ryšio bazinių stočių veikimo principai ir mokslinis požiūris į tokių bokštų skleidžiamų bangų poveikį.

Baimintis neverta

Konferencija neatsitiktinai vadinosi „Elektromagnetinės bangos. Mitai ir tikrovė“, mat populiariojoje žiniasklaidoje mitų apie elektromagnetinių bangų spinduliuotę pateikiama ne mažiau nei tikrų faktų. Kai kurios istorijos skamba grėsmingai - pavyzdžiui, Didžiosios Britanijos spaudoje buvo rašoma apie Vokietijos mokslininkų eksperimentą, kuris neva parodė, jog arti mobiliojo ryšio bazinės stoties gyvenančios bitės praranda orientaciją ir, nerasdamos kelio į avilius, žūva. Vėliau paaiškėjo, kad mokslininkų išvadose nieko panašaus nebuvo, tačiau legenda spėjo paplisti po Europą.

Vilniaus universiteto Radiofizikos katedros doc. dr. Algimantas Kežionis teigė, kad baimintis dėl neigiamo elektromagnetinių bangų poveikio sveikatai neverta. Elektromagnetinės bangos mus supa nuolat (pradedant elektros lemputėmis ir baigiant saulės šviesa), tačiau mes net nesusimąstome apie jų veikimą.

Elektromagnetines bangas taip pat spinduliuoja elektronikos prietaisai, elektros instaliacijos įrenginiai, radijo ir televizijos antenos. Mobiliojo ryšio bazinės stotys irgi yra dirbtiniai elektromagnetinių bangų spinduliavimo šaltiniai, bet, palyginti su kai kuriais kitais prietaisais, jų spinduliuotė menka. Dėl šios priežasties bazinių stočių žalos sveikatai neįrodo ir įvairūs pasaulyje atlikti moksliniai tyrimai.

Tuo įsitikino ir konferencijos dalyviai - renginio metu buvo atliekamas eksperimentas: specialia įranga matuojamas šalia mikrobangų krosnelės, televizoriaus ir bazinės stoties esantis elektromagnetinis laukas. Paaiškėjo, kad televizoriaus skleidžiama spinduliuotė buvo 30 mikrovatų kvadratiniam centimetrui, o mikrobangų krosnelė skleidė 50 mikrovatų galios bangas. Leidžiamas bazinės mobiliojo ryšio stoties spinduliuotės stiprumas - iki 10 mikrovatų kvadratiniame centimetre. Kitaip tariant, buityje įprastas televizorius spinduliuoja tris kartus intensyviau, o mikrobangų krosnelė - net penkis kartus intensyviau negu mobiliojo ryšio antena. Be to, 10 mikrovatų bazinės stoties spinduliuotė fiksuojama tik kai antena veikia maksimalios galios režimu.

Norma neviršijama

Pasak gydytojo Mariaus Urbono, Valstybinio aplinkos sveikatos centro specialisto, toks eksperimentas rodo, kad baimė dėl per didelės ir žmogui pavojingos elektromagnetinių bangų spinduliuotės yra nepagrįsta. Juolab kad Lietuvoje leidžiamas elektromagnetinio lauko energijos srauto tankis - 10 mikrovatų kvadratiniam centimetrui - vienas griežčiausių Europos Sąjungoje, o visuomenės sveikatos specialistų atliekami matavimai rodo, kad ši norma nėra viršijama.

Iki rugsėjo 1 dienos išnagrinėti 5 gyventojų skundai dėl elektromagnetinių laukų poveikio, dar 3 tiriami. M.Urbonas informavo, kad nė vieno skundo tyrimo atveju nepasitvirtino neigiamas bazinių stočių poveikis gyventojų sveikatai.

Specialistas taip pat pabrėžė, kad mobiliojo ryšio bazinių stočių statybai taikomi griežti reikalavimai. Mobiliojo ryšio bendrovės privalo laikytis higienos normų, o pareigūnai reguliariai vykdo matavimus šalia bazinių stočių. Realiai, net jei bazinė stotis yra šalia pastato ar net jame, elektromagnetinių bangų spinduliuotė ne didesnė nei veikiant įprastiems elektros prietaisams ar vakare deginant elektros lemputes.

Gyventojams, turintiems klausimų dėl elektromagnetinio lauko poveikio, M.Urbonas patarė kreiptis į teritorinius visuomenės sveikatos centrus. Informaciją taip pat galima rasti interneto svetainėje www.bazinestotis.lt.