Vazopresinas yra giminingas „prisiglaudimo junginiui“ oksitocinui. Panašu, kad vazopresino receptorius koduojančio geno tam tikros dalies variacijos gali padėti nustatyti, ar vyras yra begėdis įsipareigojimo-fobas, ar puikus šeimos žmogus.

Karolinska instituto (Švedija) mokslininkas Hasse Walumas su kolegomis nagrinėjo įvairias geno, koduojančio vazopresiną, versijas. Genų mėginiai buvo paimti iš 552 asmenų, gyvenančių Švedijoje. Visi šie asmenys palaikė pastovius heteroseksualius santykius. Mokslininkai taip pat įvertino santykių kokybę.

Nustatyta, kad variacija geno dalyje, vadinamoje RS3 334, yra sietina su tuo, kaip vyrai prisiriša prie savo partnerių. Vyrų genuose gali būti dvi, viena arba nė vienos RS3 334 atkarpos, o kuo daugiau šių atkarpų yra, tuo prasčiau vyrams sekėsi sudaryti patvarius ryšius.

Juo labiau, buvo didesnė tikimybė, kad vyrai su dviem RS3 334 kopijomis bus nevedę nei vyrai su viena arba nė vienos fragmento kopijos, taip pat šiems vyrams buvo nustatyta dukart didesnė šeimyninių krizių tikimybė.

Atsižvelgus į tai, kad visi apklaustieji santykius su tuometiniu partneriu palaikė bent penkerius metus, mokslininkai mano, kad daugiau neviena šio geno fragmento kopija kažkaip prisideda prie įsipareigojimo sunkumų vyrams. Rezultatai buvo renkami kitam tyrimui, todėl mokslininkai negalėjo paklausti vyrų ar jie buvo ištikimi, sakė H.Wallumas.

Kol kas nėra aišku, kokiu būtent būdu RS3 334 kopijos paveikia vazopresino receptorių ekspresiją ir mūsų santykius su artimiausiais žmonėmis. Visgi, tai yra pats įdomiausias klausimas, sakė JAV Nacionalinio psichinės sveikatos instituto direktorius Thomas Inselis.

Esama teorijos, kad kai kurių gyvūnų smegenyse yra dvi „motyvavimo“ sistemos: viena atlygiui, kita socialiniam suvokimui. Prerijų pelėnų ir beždžionėlių marmozečių šių dviejų sistemų receptoriai yra gretimose ląstelėse, todėl socialinė veikla šiems gyvūnams teikia daug malonumo, tokiu būdu skatindama monogamiją. Norint išsiaiškinti ar tas pats mechanizmas galioja ir žmonėms teks tirti mirusių asmenų smegenis ir aiškintis kur yra jų vazopresino receptoriai bei išsiaiškinti, ar šių receptorių buvimo vietų skirtumas sietinas su RS3 334 kopijų kiekiu.

RS3 334 kopijų socialinė įtaka neapsiriboja vien porų tarpusavio santykio stiprumu. Anksčiau šiais metais nustatyta, kad tas pats geno fragmentas turi įtakos signalo perdavimui žmonių migdoliniame kūne, kuris yra siejamas su pasitikėjimu. Kitu rytimu nustatyta, kad autizmu sergantiems žmonėms (ši liga apibūdinama kaip neįprastas socialinis sergančiojo elgesys) dažnai būdinga daug šio fragmento kopijų.

H.Walumo kolega Paulas Lichtensteinas sakė, kad kita jų užduotis – patikrinti koks yra į nosį purškiamo vazopresino poveikis altruizmui ir pavydui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją