JAV Indianos universiteto Medicinos mokyklos mokslininkai, išnagrinėję daugelio mokslinių tyrimų rezultatus, paneigė plaukuotumo ir dar šešis įsišaknijusius mitus.

Mokslininkai išsiaiškino, kad plaukai po skutimo neatauga greičiau ir nėra storesni. Tai tik optinė iliuzija: neskustų plaukų galiukai yra aštrėjantys, o skustų - buki, todėl susidaro įspūdis, kad plaukų atauga daugiau ir jie yra storesni. Po plaukų šalinimo vašku plaukai retėja, nes jie buvo pašalinti su šaknimis.

Mokslininkai taip pat paneigė mitą, kad žmogui per parą reikia išgerti aštuonias stiklines vandens. Tokia rekomendacija pirmą kartą buvo duota 1945 metais.

Tačiau tyrimai parodė, kad žmogus gauna pakankamai skysčių gerdamas pieno, sulčių ir net kavos ar arbatos. Mokslininkai taip pat pabrėžia, kad per didelis skysčių vartojimas gali ir pakenkti sveikatai.

Kitas mitas, kurį paneigė mokslininkai, yra tas, kad po mirties žmogaus nagai ir plaukai nenustoja augti. Mokslininkų teigimu, tai taip pat yra optinė apgaulė: mirusios žmogaus oda traukiasi, o tai sudaro įspūdį, kad nagai ir plaukai auga.

"Po mirties žmogaus kūnas džiūsta, o oda plaukų ir nagų srityje traukiasi, - sakė antropologas-patologoanatomas Williamas Maplesas. Tai labai įsišaknijęs mitas, tačiau nieko tokio nebūna".

Mokslininkai taip pat paneigė mitą, kad skaitymas prie prasto apšvietimo gadina akis. Oftalmologai nustatė, jog nors skaitymas esant prastam apšvietimui laikinai apsunkina akis, ilgalaikis to poveikis yra mažai tikėtinas.

Dar vienas plačiai žinomas mitas - jog žmogus išnaudoja tik 10 proc. savo smegenų. Šis mitas buvo paneigtas po pacientų, patyrusių galvos traumas, stebėjimų.

Pasirodo, kad bet kurios smegenų dalies pažeidimas turi ilgalaikių pasekmių žmogaus mąstymo, vegetatyvinėms ir elgesio funkcijoms, tačiau nė viena smegenų dalis po pažeidimo nėra visiškai neveiksni.

Mokslininkai teigia prisikasę prie tiesos ir apie mobiliųjų telefonų naudojimą ligoninėse. Pasirodo, mobilieji telefonai yra gerokai mažiau pavojingi nei anksčiau manyta.

Iki šiol baimintasi, kad elektromagnetinės bangos, kurias skleidžia telefonai, trikdo medicinos įrangos darbą. Tačiau "išsamūs tyrimai" Europoje leido padaryti išvadą, kad telefonų poveikis yra minimalus.

Galiausiai buvo paneigtas mitas, jog kalakutiena sukelia mieguistumą. Kalakutienoje iš tiesų yra medžiagos, vadinamos triptofanu, kuris kelia mieguistumą. Tačiau kiaulienoje ir sūryje triptofano yra gerokai daugiau nei kalakutienoje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją