Šis atradimas gali būti geriausias turimas įrodymas, jog ne tik žmonės, bet ir gyvūnai gali skirti kitų rūšių individų grupes, rašo newscientist.com.

„Jie skiria žmonių grupes, kurios jiems yra ne vienodai pavojingos. Tai yra pats sudėtingiausias grupių atpažinimas tarp visų gyvūnų, išskyrus žmones“, - sakė St Andrews universiteto (D.Britanija) mokslininkė Lucy Bates.

L.Bates su kolegomis netoli dramblių padėjo trijų rūšių raudonų drabužių. Vieni drabužiai buvo švarūs, o kiti buvo penkias dienas dėvėti arba Masai, arba Kamba genties atstovų.

Masajų gentyje egzistuoja tradicija, kad jauni vyrai savo subrendimą turi įrodyti ietimi nudurdami dramblį, ir nepaisant to, kad ši tradicija yra draudžiama įstatymais, taip vis dar kartais nutinka. Tuo tarpu Kamba genties atstovai yra žemdirbiai, kurie drambliams nekelia jokios grėsmės.

Kai drambliai priartėdavo prie vietos, kur būdavo palikti masajų drabužiai, jie pradėdavo bėgti greičiau ir toliau nei nuo vietų, kur buvo palikti švarūs arba Kamba genties atstovų drabužiai. Be to, drambliai agresyviau reagavo į švarius raudonus drabužius, kokius dažniausiai dėvi masajai, nei į švarius baltus drabužius, dažniausiai dėvimus Kamba žemdirbių.

L.Bates sakė, kad panašiai kitų rūšių atstovų grupes gali skirti ir ruoniai vakarinėje Kanados dalyje. Plėšriųjų banginių grupes jie skiria pagal unikalias tik toms grupėms būdingas dainas. Tačiau ji mano, kad dramblių gebėjimas atskirti yra sudėtingesnis, nes atskirų žmonių kvapuose esama daugiau niuansų nei banginių dainose.

„Mokymosi pagal asociacijas mechanizmas nėra toks jau neįprastas“, - sakė Harvardo universiteto (JAV) gyvūnų elgsenos specialistas Marcas Hauseris.

Jis nurodė, kad ankstesni tyrimai, atlikti su tame pačiame nacionaliniame parke gyvenančiomis žaliosiomis markatomis, parodė, jog šios beždžionėlės bėga išgirdusios galvijų skleidžiamus garsus, kuriuos įprasta sieti su gyvulius ganančiais masajais, bet nebėga išgirdusios laukinių gyvūnų skleidžiamus garsus, nes šie su masajais nėra siejami.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją