Kaip rašo newscientisttech.com, šiame greitintuve protonai susidūrinės skriedami beveik šviesos greičiu. CERN specialistai sako, kad dabar greitintuvą planuojama įjungti pavasarį, o ne lapkritį, kaip planuota anksčiau.

„Pilnavertis greitintuvo įjungimas visada buvo numatytas 2008 metų pavasarį, bet planavome prieš Kalėdas greitintuvą dvi savaites bandyti. Dabar bandymo nebus“, - sakė laboratorijos atstovas spaudai Jamesas Gilliesas.

Greitintuvo paleidimas atidedamas dėl kelių neypatingai rimtų problemų. Anksčiau šiais metais bandymo metu sutrūko greitintuvo superlaidžiųjų magnetų atraminė struktūra. „Atradome dizaino klaidą ir ji dabar yra taisoma“, - sakė atstovas spaudai.

Be to, superlaidžiųjų magnetų aušinimas iki darbinės 1,9 laipsnių Kelvino skalėje taip pat truko ilgiau nei numatyta. „Mokomės ataušinti 38 000 tonų aparatūros iki temperatūros, žemesnės nei kosminėje erdvėje. Tai labai sudėtinga įranga“, - sakė J.Gilliesas.

LHC montavimas trunka jau 15 metų, projekte dalyvauja daugiau nei 10 000 fizikų ir 500 tyrimų organizacijų bei įmonių iš viso pasaulio. Iš pradžių greitintuvą buvo planuojama paleisti 2001 metais, bet dėl finansavimo problemų paleidimą teko atidėti iki 2007 metų.

Šis projektas yra „bene ambicingiausias visų laikų mokslinis darbas“, o jo rezultatai „tikriausiai pakeis mūsų fundamentalų supratimą apie Visatą“, - sako projekto kūrėjai.

Mokslininkai planuoja tunelyje, dviejose priešingų krypčių juostose įgreitinti protonus ir sukelti jų susidūrimą, o pagal susidūrimo rezultatus ieškoti supersimetrijos, tamsiosios medžiagos ir masės prigimties įrodymų.

Linijose bus milijardai protonų, kurie porcijomis bus sušvirkšti į greitintuvą ir suksis jame kelias valandas, greitinami superlaidžių magnetų. Kiekvienas protonas prieš susidūrimą per sekundę 27 km ilgio žiedą apskries maždaug 11 000 kartų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją