Kaip rašo newscientist.com, gydymas taip pat blokavo smegenų atlygio atsaką, kuris yra įprastas gavus sintetinio THC.

Pirmoje eksperimento dalyje Nacionalinio priklausomybės narkotikams instituto Merilende (JAV) mokslininkas Stevenas Goldbergas su kolegomis žiurkes sudėjo į narvelius, kuriuose buvo svirtis, kurią graužikai galėjo nuspausti. Kaskart, kai žiurkės nuspausdavo svirtį, jos gaudavo sintetinio THC dozę per siaurą vamzdelį, tiesiogiai prijungtą prie jų kūno.

Per tris savaites žiurkės išmoko mėgautis sintetinio THC poveikiu ir dažnai sau „pasiskirdavo“ šio narkotiko. Palyginimui, žiurkės, kurioms paspaudus svirtį į organizmą buvo įleidžiama šiek tiek druskos tirpalo, šios svirties tiek dažnai nespaudė.

Po to S.Goldbergas su kolegomis sušvirkštė žiurkėms junginio, gauto iš pentiniaus (Delphinium brownii), priklausančio vėdryninių šeimai, sėklų. Junginys, vadinamas metillikakonitinu (MLA) labai stipriai pakeitė gyvūnų elgseną.

Tą dieną, kai buvo sušvirkšta MLA, sintetinio THC gaunančios žiurkės svirtį spaudė 70 proc. rečiau nei iki tol. Nepastebėta, kad MLA kaip nors keistų gyvūnų judėjimą ar koordinaciją, nebuvo pastebėta ir kitų akivaizdžių šalutinių poveikių.

Mokslininkai taip pat įdėmiai stebėjo MLA poveikį graužikų smegenims. Jie naudojo metodą, vadinamą mikrodialize: iš smegenų atlygio srities nucleus accumbens buvo ištraukiamas nedidelis smegenų skysčio kiekis ir vėliau šis skystis analizuojamas.

Žiurkėms gavus sintetinio THC, cheminio junginio dopamino kiekis atlygio srityje stipriai padidėdavo, o MLA slopino dopamino išskyrimą šioje smegenų srityje.

„Dėl MLA dopamino kiekio padidėjimo praktiškai nėra“, - sakė S.Goldbergas. Jis pridūrė, kad MLA nesumažina dopamino kiekio žemiau normos. Tai, pasak S.Goldbergo, yra svarbu, nes galima manyti, jog panašus gydymas žmonėms netrikdytų normalių atlygio signalų smegenyse.

Jis apžymėjo, kad vaistas „Rimonobant“, kurį vartojant beždžionės rečiau sau „skiria“ THC, yra siejamas su depresija, kuomet jį vartoja žmonės.

Tikslus mechanizmas, kuriuo veikia MLA, nėra žinomas. Mokslininkai žino, kad MLA jungiasi prie tam tikrų smegenų ląstelių receptorių, vadinamų alfa-7 nikotininiais receptoriais. Manoma, kad kanapių aktyvusis junginys netiesiogiai aktyvina šiuos receptorius, bet taip nevyksta jei receptorius užblokuoja MLA.

Vaistų, kurie padėtų marihuanos mėgėjams atsikratyti savo priklausomybės, poreikis yra didžiulis, teigia S.Goldbergas. „Apie 10 proc. asmenų, kurie eksperimentuoja su šia narkotine medžiaga, vėliau pradeda nuolat ją vartoti ir jiems sunku būna savo noru jos atsisakyti. Manau, kad yra tam tikra visuomenės dalis, kuriai reikia padėti nustoti vartoti narkotikus“.

Vaistų gamintojai neseniai į rinką išleido tokius preparatus, kaip „Chantix“, kurie padeda atsisakyti tabako rūkymo. Bet mokslininkai teigia, kad šie vaistai veikia kitokius nikotininius receptorius nei THC.

Nors kai kurie žmonės teigia, kad „Rimonobant“ yra galimas vaistas nuo šios priklausomybės, S.Goldbergas mano, kad reiškia ištirti ir kitas galimybes – tokias, kaip MLA. „Kiekvienas pacientas yra kitoks ir tai, kas veikia vienam, netiks kitam“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją