Socialiniuose tinkluose plinta nuotraukos ir vaizdo įrašai, kuriuose matyti su lietumi kovojantys arba jį pašiepiantys sostinės gyventojai.

DELFI primena, kad Vilniuje stipriai lyti pradėjo dar paryčiais. Pirmųjų pranešimų apie nesklandumus kelyje miesto tvarkymo įmonės „Grinda“ atstovai tikino sulaukę maždaug 5 val. ryto.

„Pasidomėjome, kritulių skaičius – 48 milimetrai nuo ryto iškrito. Tai reiškia, kad iki ekstremalios arba kritinės situacijos trūksta tik vieno centimetro. Panašus lietus sostinėje iškrito 1993 m. Iš tikrųjų, situacija neeilinė“, – po pietų spaudos konferencijos Vilniaus savivaldybėje metu pripažino „Grindos“ vadovas Kęstutis Vaicekiūtis.

Padariniai – įspūdingi

Dėl lietaus buvo uždarytas Vilniaus aplinkkelis – nuo šlaitų nučiuožė audeklas, kuriuo buvo sutvirtinti šlaitai, jis užkišo lietaus latakus ir pakėlė vandens lygį kelyje.

Maža to, dalis kelio paprasčiausiai nuskilo P. Vileišio gatvėje, panaši situacija susidarė ir Pelesos gatvejė. Ryte mieste neveikė 15 šviesoforų, buvo pakelta daugiau kaip 100 lietaus nuotekų šulinių, sutriko ne tik automobilių, bet ir viešojo transporto eismas – buvo keičiami maršrutai.

Vilnių merkusi liūtis pagrasė ir Gedimino pilies kalnui – didelis kritulių kiekis gali paskatinti nuošliaužų formavimąsi.

Dėl perkūnijos ketvirtadienį fiksuoti elektros tiekimo sutrikimai Pietryčių Lietuvoje. 10 val. duomenimis, elektros tiekimas buvo sutrikęs daugiau kaip 7 tūkst. vartotojų, pranešė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO). 10 val. Vilniaus regione elektros energijos tiekimas buvo sutrikęs 4,7 tūkst. klientų, Alytaus (1,3 tūkst.), Utenos (1 tūkst.), Kauno (412). Nuo ankstyvo ryto ESO brigados tiekimą esą atstatė 10 tūkst. klientų.

Daugelyje vietų gedimus lėmė gausus žaibavimas ir ant oro linijų virtę medžiai. Apie pietus Vilniuje, Juozapavičiaus gatvėje, didžiulis medis užvirto ant dviejų automobilių.

Dėl žaibo iškrovos apie 5 valandą ryto kilo 2 gaisrai – užsidegė gyvenamasis namas, kitoje vietoje – medinis sandėliukas.

Liūčių dar bus

Sinoptikas Vytautas Sakalauskas DELFI sakė, kad Vilniuje protarpiais palis iki pat ketvirtadienio vakaro ir net naktį.

„Pats baisumas jau gal praėjo, bet šiek tiek silpnesnės liūtys dar bus. Kai perkūnija bus, turėtų vėl sustiprėti ir vėjas. Iki maždaug 15-18 metrų per sekundę. Oras ketvirtadienį po vidurdienio sostinėje šils iki 28-29 laipsnių“, – kalbėjo jis.

Pasak sinoptiko, vėjas ir stiprus lietus sostinės gyventojus trikdys ir pirmoje nakties pusėje iš ketvirtadienio į penktadienį.

„Penktadienį orai bus įprasti vasarai, trumpi lietučiai, bet jau ramiau kur kas“, – informavo pašnekovas.

Įspėja pasisaugoti

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, šių metų birželis temperatūros kontrastais panašėja į pernykštį – šaltesnį laikotarpį staigiai keičia šilumos pliūpsnis, ir atvirkščiai.

„Apie 70 proc. dienų su perkūnija būna nuo birželio iki rugpjūčio mėnesio. Pavasarį perkūnijos dažnesnės rytinėje Lietuvos dalyje, o rudenį – vakarinėje. Pajūrio rajone perkūnijų beveik kasmet pasitaiko ir žiemą“, – aiškinama.

Tarnybos atstovai informuoja, kad žaibas gali pakenkti gyvybei: užmušti ir sužaloti žmones, gyvūnus. Žaibai sukelia ir daugybę gaisrų.

„Žaibai niekada netrenkia tiesia linija. Jie pasirenka kelią, kur yra daug laidžių elektrai dalelyčių: tai gali būti drėgni drabužiai, dūmai. Žaibas dažnai trenkia į tą pačią vietą dėl tam tikros grunto sudėties arba kai gruntiniai vandenys yra labai arti žemės paviršiaus“, – informuojama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (167)