Pavargome aiškinti, prašyti ir kaskart priminti apie tą pačią opią problemą, kuri jau ilgą laiką kamuoja, trikdo, kelia grėsmę Bražuolės kaimo gyventojams ir Trakų rajonui – tuberkuliozę!“, - laiške DELFI rašo jungtinės kaimų bendruomenės „Bražuoliečiai“ vadovai.

Pagarsinę problemą jie sulaukė prašymų padėti surasti vieną ar kitą asmenį, kurie galimai platina tuberkuliozę. „Bet, ar mes, gyventojai, tai turėtumėme daryti? Užtenka jau to, kad ir taip gyvename baimėje - kiekvienas pakosėjimas jau darosi vos ne įspėjimas apie siaubingą ligą“, - piktinosi bražuoliečiai.

Pasak vietinių, nuvykę į polikliniką dėl paprasčiausio peršalimo, jie kiekvieną kartą prašo, kad būtų atlikti tyrimai dėl galimo tuberkuliozės viruso, nes „gyvena Bražuolės kaime ir tai puikiai apibūdina situaciją“.

„Žmonės bijo, nes dėl kai kurių mums žinomų asmenų visam kaimui kyla tikrai didelė grėsmė. Ne tik sveikatai, bet ir gyvybei. Šie žmonės migruoja, jiems jokių sienų nėra ir pasirodo būti negali“, - piktinosi laiško autoriai.

Jei be dokumentų – gali daryti, ką nori?

Bendruomenės nariai kreipėsi į atsakingas institucijas vos sužinoję apie kaimynus, kurie serga atvira tuberkulioze ir net neketina gydytis, nors vienam iš jų teismo sprendimu yra privalomas išvežimas gydytis, o antrasis gyvena be dokumentų ir todėl neva gali būti visiškai nejudinamas.

„Deja, mūsų rajono valdininkai tik skėsčioja rankomis, nes, pasak jų, šie žmonės slapstosi. Mes, gyventojai, sutinkame juos kiekvieną dieną ir tikrai nesimato, kad jie labai jau vengia kontakto su kitais žmonėmis“, - pastebi Bražuolės gyventojai.

Žmonėms nesuprantama, kodėl kaskart ieškant pagalbos jiems „giedama ta pati giesmė, kad nėra priverstinio išvežimo, žmogus turi norėti gydytis pats“.

„Bet jei žmogus asocialus, nuolat girtaujantis, koks gali būti noras?!!! Šie asmenys, turėdami tokias privilegijas ir toliau sėkmingai lankosi parduotuvėse, kontaktuoja su nieko nenutuokiančiais žmonėmis, važinėja visuomeniniu transportu ir platina didžiausią košmarą, o mes tik stebime, kaip visiškai niekas nevyksta. Mūsų pačių pastangos informuoti, prašyti pagalbos - nulinės! Sukamės kaip voverės rate, nepajėgdami rasti išeities, nors Bražuolės kaimas minimas kaip didžiausias tuberkuliozės židinys rajone“, - piktinamasi laiške DELFI.

Seniūnas: išeitis epidemiologinė policija

Trakų seniūnui Kęstučiui Vilkauskui problema gerai žinoma. „Su Bražuolės pirmininke ir šiandien apie tai kalbėjome. Kaime gyvenančiam piliečiui teismo sprendimu yra paskirtas priverstinis gydymas. Praėjusią savaitę buvo atvažiavę socialiniai darbuotojai ir pareigūnai jo paimti, bet tas žmogus pasislėpė. Kai jis pasirodo, bendruomenės atstovai paskambina man ir tada aš pranešu pareigūnams“, - pasakojo seniūnas.

K. Vilkausko teigimu, jis aiškinasi, kodėl pareigūnams nepavyksta sulaikyti priverstinai gydytino žmogaus. „Sovietiniai laikais priverstinio gydymo įstatymai buvo žymiai griežtesni. Dabar bendruomenė kelia kelia problemą, bet jos nepavyksta išspręsti“, - DELFI pripažino seniūnas.

Epidemiologinė policija, jo nuomone, tokiais atvejais būtų išeitis. „Aš kartais žmogiškai suprantu ir policijos pareigūnus – juk niekas nenori užsikrėsti sunkia liga ir paskui vargti likusį gyvenimą. Todėl specializuota tarnyba, kuri turėtų žinių ir sąlygas neužsikrėsti, būtų labai didelė parama tokiais atvejais, kai žmogus vengia gydytis ir slapstosi nuo priverstinio gydymo, taip keldamas pavojų gyvenantiems kaimynystėje“, - sakė seniūnas.

K. Vilkausko žiniomis, atvira tuberkulioze serga ir ieškomo Bražuolės gyventojo brolis. „Jis išsikraustė į Kaišiadorių rajoną. Būtinai ten dirbantį seniūną informuosiu, kad pasidomėtų“, - pažadėjo Trakų seniūnijos seniūnas.

Būtina izoliuoti

Apie piktybiškai nesigydančius ir į aplinką tuberkuliozės bacilas skleidžiančius pacientus ir siūlymą steigti epidemiologinę policiją DELFI jau rašė.

„Teisėsaugininkams nepriklauso lakstyti ir ieškoti ligonių – jie turi daug kitų funkcijų. Todėl jei būtų epidemiologinė policija, ji spręstų šitą klausimą: turėtų įgaliojimus paimti piktybiškai nesigydančius ir bacilas platinančius žmones, iš karto juos izoliuotų ir daktarams nereikėtų aiškintis, kur jie dingo eilinį kartą pabėgę iš ligoninės“, - tuomet DELFI sakė Valstybinės tuberkuliozės profilaktikos ir kontrolės programos koordinavimo tarybos narė Edita Davidavičienė.

Tačiau Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Visuomenės sveikatos departamento Ligų prevencijos skyriaus vedėja Loreta Ašoklienė epidemiologinės policijos reikalingumu abejojo.

„Užkrečiamųjų ligų įstatyme yra numatyta žmogui, kuris pats nenori gydytis, taikyti būtinąjį hospitalizavimą. Jis taikomas pagal atskirą tvarką, gydytojų komisijai nutarus ir teismo sprendimu. Mechanizmas sudėtingas, kalbama apie jo paprastinimą, tačiau minčių įvesti epidemiologinę policiją nėra“, - sakė SAM atstovė.

L.Ašoklienės žodžiais, apie tai būtų galima galvoti, jei Lietuvoje atsirastų ypač pavojingų lengvai plintančių užkrečiamųjų ligų, tokių, kaip maras, cholera ir jas platinantys žmonės vengtų gydytis.

„Tačiau kol kas Lietuvoje būtinasis gydymas taikomas tik atvira tuberkulioze sergantiems pacientams, kurie nesigydo arba nuolat pažeidinėja gydymosi režimą“, - sakė SAM atstovė.

Lietuva – ES lyderė

2014 m. Europos užkrečiamųjų ligų prevencijos ir kontrolės centro ataskaitoje už 2012 metus Lietuva minima, kaip pirmaujanti visoje Europos Sąjungoje (ES) pagal dauginį antituberkuliozinių vaistų atsparumą tarp naujų laboratoriškai patvirtintų plaučių tuberkuliozės atvejų.

Iš 499 tokių atvejų Europos regione net 116 registruota Lietuvoje, antroje vietoje esančioje Rumunijoje – 113.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (269)