Viešoje erdvėje sklando nuomonė, esą paplūdimiuose ar vaikų žaidimo aikštelėse smėlis gali būti užkrėstas bakterijomis, gulinėjant ar žaidžiant galima ne tik užsikrėsti, bet ir susirgti. Palangiškiai atkerta, jog kurorte jokių bakterijų nėra ir jokios ligos negresia. Tačiau smėlio kokybės paplūdimiuose jau daug metų niekas netiria.

Smėlio kokybės nebetiria

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Palangos skyriaus vyriausiasis specialistas Rolandas Martinkus paaiškino, kad jo atstovaujama institucija smėlio kokybe kurorte rūpinosi iki tol, kol Savivaldybės administracijoje atsirado Viešosios tvarkos skyrius.

„Anksčiau smėlį tirdavome reguliariai. Paprastai tyrimus atlikdavome iki maudymosi sezono pradžios. Dabar šią funkciją atlieka Savivaldybėje dirbanti sanitarijos inspektorė, - pasakoja R.Martinkus. - Visuomenės sveikatos centro darbuotojai šiuo metu rūpinasi tik tuo, kad smėlis vaikų žaidimo aikštelių dėžėse būtų nuolat keičiamas. Tai daroma po kiekvienos žiemos“.

Pašnekovo žiniomis, visos smėlio dėžės mažiesiems palangiškiams ir kurorto svečių atžaloms yra saugios. Ikimokyklinio ugdymo įstaigų teritorijų smėlio dėžių priežiūra yra patikėta ten dirbantiems specialistams. Mat, pagal galiojančius reikalavimus, tokios vaikų žaidimo vietos privalo būti uždengiamos. R.Martinkus mano, kad saugumo užtikrinimo žaidžiantiesiems smėliu Palangoje pakanka.

Tikrai saugios – tik 8 dėžės

Palangos ir Šventosios aplinka rūpinasi uždaroji akcinė bendrovė „Palangos komunalinis ūkis“. Jos direktorius Konstantinas Skierus sako, kad kurorte yra aštuonios saugios smėlio dėžės.

„Smėlis aptvertose vaikų žaidimo aikštelėse yra švarus ir saugus žaisti, - garantuoja UAB „Palangos komunalinis ūkis“ direktorius. - Kita kalba būtų apie senąsias smėlio dėžes, kurios yra apleistos ir neprižiūrimos. Iš jų likęs tik pavadinimas. Pasibaigus šios vasaros sezonui, ketiname visas tokias smėlio dėžes sunaikinti. Kokia gali būti kalba apie švarų smėlį, jeigu dėžė nei aptverta, nei uždengta? Naktį ateis koks katinas, pridergs“.

K.Skierus patikslino, kad smėlį vaikų žaidimo aikštelėse kasmet ne visiškai pakeičia, o tik papildo nauju, jį komunalininkai kasa karjere. Paklaustas apie paplūdimio smėlio kokybę ir gandus apie galimybę čia užsikrėsti, pašnekovas tvirtai tarė: „Tik ne Palangoje. Pas mus smėlis tikrai yra kokybiškas“.

Smėlio nėra tyrusi

Palangos miesto administracijos Viešosios tvarkos skyriuje dirbanti sanitarijos inspektorė Alina Uktverytė paaiškino, kad ji smėlio netiria.

„Smėlio niekada iki šiol nesame tyrę. Mano galva, tai turėtų daryti Visuomenės sveikatos centras. Ten dirbantys specialistai juk vadovaujasi higienos normomis, kurios nėra mūsų kompetencija, - sako sanitarijos inspektorė. - Juk mes neturime jokios įrangos tokiems tyrimams atlikti, neturime ir laboratorijos, o Visuomenės sveikatos centre yra akredituota laboratorija“.

Grąžino pareigą Savivaldybei

Klaipėdos visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė, paprašyta pakomentuoti situaciją – kas vis dėlto privalo pasirūpinti smėlio kokybe paplūdimiuose ir vaikų žaidimo aikštelėse, atsako vienareikšmiškai: „Miesto savivaldybės administracija“.

„Klaipėdos ir Palangos paplūdimiuose smėlio kokybe ir saugumu turi rūpintis Savivaldybės administracija, o vaikų žaidimo aikštelėse – atsakomybė dvigubinasi. Už pastarųjų smėlio dėžių saugumą paprastai atsako daugiabutį administruojanti įmonė arba namo bendrija, - aiškina A.Šlepetienė. - Klaipėdoje smėlio kokybės paplūdimiuose tyrimo klausimas yra sustyguotas. Kaip yra Palangoje, negaliu pasakyti, bet tikrai negali būti, kad tuo niekas nesirūpintų. Vadinasi, pas jus gavosi spraga. Visuomenės sveikatos specialistas – teisus, sakydamas, kad netiria smėlio kokybės. Taip tikrai ir yra, mes galime būti tik patarėjai. Tačiau miestas pats turi būti suinteresuotas savo gyventojų bei poilsiautojų saugumu. Ką daryti? Kaip ir triukšmo prevencijos atveju, pirkti šią paslaugą. Juk triukšmo taip pat niekas iš Savivaldybės administracijos nematuoja“.

„Jeigu šitaip, pirksim“

Išklausęs redakcijos surinktą informaciją, Palangos miesto vicemeras Rimantas Antanas Mikalkėnas konstatavo, kad ateinančias metais šią paslaugą pirks.

„Kiek dirbu Palangoje, niekas niekada smėlio netyrė. Savu laiku jis buvo tiriamas tik vaikų žaidimo aikštelėse, o paplūdimiuose smėlį tirti – beprasmiška. Vanduo juk jį vis vien nuplauna, - sako vicemeras. - Smėlio kokybė, mano nuomone, priklauso nuo vandens: jeigu vanduo švarus, tai švarus ir paplūdimio smėlis. Tad tyrimai nieko neduotų. Be to, ir plika akimi matosi, kai smėlis būna nešvarus. Jei sakote, kad kitos Savivaldybės tiria, tai ir mes tada kitais metais tokią paslaugą pirksime - kad patys žinotume ir galėtume būti ramūs. Žinoma, reikia pasižiūrėti, kiek tie tyrimai kainuoja, kaip dažnai juos naudinga atlikti“.

Geriausia apsauga – higiena

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos pavaduotoja gydytoja Ina Kuznecova sako, kad nešvariame smėlyje galima užsikrėsti pačiomis įvairiausiomis ligomis, o geriausia apsauga – tinkama asmens higiena.

„Smėlyje galima užsikrėsti visomis tomis ligomis, kuriomis užsikrečiama per nešvarias rankas ar maistą - bakterijomis, virusais, kirmėlėmis. Žinoma, smėlis nėra ta terpė, kurioje bakterijos puikiai daugintųsi ir gyvuotų, bet tam tikrą laikotarpį jos čia išsilaiko“, - perspėja I.Kuznecova.

Svarbiausia - laikytis tinkamos asmens higienos. Suaugusieji dažnai liepia vaikui prieš valgį nusiplauti rankas jūros vandeniu. Tai klaidingas požiūris - norint nusiplauti rankas tinkamai, reikia tekančio vandens ir muilo.

I.Kuznecova pastebėjo, kad vasarą užsikrėtusiųjų bakterijomis padaugėja, bet ligos nėra susijusios su pramogomis smėlyje.

Norint išvengti ligų paplūdimiuose, pašnekovė pataria laikytis elementarios kultūros – nesivesti augintinių į pliažus, nevedžioti jų ir prie vaikų žaidimo aikštelių. I.Kuznecova pataria, nesant tekančio vandens šaltinio rankas valyti drėgnomis servetėlėmis su spiritu (servetėlės be spirito mikrobų nenaikina, todėl netinka) arba specialiu spirituotu skysčiu rankoms (tai – nedideli, koncentruoto tirpalo buteliukai, kurių galima įsigyti ir parduotuvėse).