„Šalta tiršta rusiška sriuba su degtine – 2,90 eurai, Charbarovsko koldūnai su kiaulienos ir lašišos įdaru, patiekiami su krevečių, sojų ir grietinėlės padažu – 6,10 eurai, Carų blynai su raudona ikra – 8,40 eurai, Husarų kepsnys (tešloje kepta, pievagrybiais įdaryta kiaulienos nugarinė, patiekiama su šparaginėmis pupelėmis ir padažu) – 8,80 eurų“, – dėstoma meniu. Ir tai – tik keli jo perliukai.

Sriuboje – ir grietinėlė, ir degtinė, ir paprika, ir burokėliai

Vienas įdomiausiai meniu atrodančių patiekalų – sriuba su degtine. Kaip pasakojo 11 metų šiame restorane padavėja dirbanti Oksana, tai nėra jau toks neįprastas poilsiautojų pasirinkimas.

„Sriuba su degtine panaši į lietuviškus šaltibarščius, tik vietoje kefyro juose vanduo ir grietinėlė. Recepte dar burokėliai, virtas kiaušinis, paprika ir apie 30 mililitrų degtinės. Ji tik dėl skonio. Patiekiama su virtomis ir apkeptomis bulvėmis“, – pasakojo padavėja.

Paklausta, koks šios sriubos skonis, Oksana aiškino, kad jei joje būtų tik grietinėlė, ji būtų labai saldi, o degtinė esą visą tai kiek pakartina.

„Nuomonė apie šią sriubą įvairi. Vieniems patinka, kitiems nepatinka. Turbūt kaip kiekvienas patiekalas. Tačiau pakankamai populiaru paragauti, visiems įdomu, kaip čia ta degtinė“, – juokėsi ji.

Anot merginos, šis receptas – ne jų pačių sugalvotas, o tradicinis rusiškas.

„Kai pas mus atvažiuoja žmonės iš Rusijos, taip pat nustemba – aiškina, kad pas juos net Rusijoje tokių patiekalų retai kur rasi“, – aiškino Oksana.

Stebina ir karštieji patiekalai

Jos teigimu, gurmanai neretai ragauja ne tik šią sriubą, bet ir troškintus veršienos inkstus, bulvinius blynus „Ruskaja troika“, koldūnus, kurių įdaras – su kiauliena lygiomis dalimis maišyta lašiša.

„Koldūnai yra žuvies skonio, dideli, su sojos, grietinėlės ir krevečių padažu. Minėti bulviniai blynai patiekiami su trimis skirtingais padažais – česnakine varške, spanguolių uogiene ir mažai sūdyta lašiša. Populiarus Husaro kepsnys – tai kiauliena, įdaryta grybais ir sūriu, kepama sluoksniuotos mielinės tešlos pagalvėlėje“, – pasakojo Oksana.

Nusistebėjus ji sutiko, kad patiekalai – tikrai originalūs ir įdomūs, tačiau aiškino, kad klientų, norinčių jų paragauti, netrūksta.

Palygino rusus ir lietuvius

„Įvairūs žmonės ateina – ir rusai, ir lietuviai. Aišku, lietuvių daugiau, tačiau tikrai nėra taip, kad „Mes, rusai, čia neisime, nes mums neįdomi ta rusiška virtuvė“. Ne. Aišku, rusų labai sumažėjo praėjusiais metais dėl dabartinės politinės situacijos, tačiau šiemet, pastebime, vėl jų daugiau“, – džiaugėsi mergina.

Jos teigimu, palyginti rusus ir lietuvius turistus sunku. Didelių skirtumų tarp jų mergina neįžvelgia.

„Tik arbatpinigių rusai gal kiek daugiau palieka. Kaip senais laikais kad būdavo – atvažiuoja ir švaistosi, nėra, bet jei lietuvis paliks 3 eurus, priklauso nuo sąskaitos dydžio, tai rusas gali palikti ir 5 eurus“, – pasakojo ji.

Oksanos teigimu, į restoraną klientai užsuka ir pietų, ir tiesiog smagiai praleisti vakarą. Be rusų ir lietuvių restorane, aiškino ji, lankosi ir latviai, ir baltarusiai.

„Pas mus labai daug ir nuolatinių klientų. Yra tokių, kur mamytės ateidavo nėščios, o dabar jau su vaikučiais. Yra ir rusų, kurie vis atvažiuoja ir džiaugiasi, jiems malonu, kad mes vis dar čia, kolektyvas tas pats“, – pasakojo ji.

Pusė klientų atsistodavo ir išeidavo

Savo ruožtu „Čagino“ restorano direktorė Laura Raupelienė DELFI pripažino, kad vystyti verslą siūlant tokius originalius patiekalus Palangoje labai sunku.

„Ir pradėti buvo sunku, ir iki dabar dar sunku, nors jau 11 metų dirbame ir visus metus, ne tik vasarą. Palangai vis tiek reikia cepelinų, picos, lietuviškos, pikantiškos mišrainių. Žmonės ateina, net meniu nevarto: „Man cepelinų, man karbonado, šašlyko“. Tikrai labai sunku išsilaikyti vien su tokiais patiekalais ir nesiūlyti meniu pastarųjų“, – pasakojo verslininkė.

Būtent dėl to, aiškino ji, ir buvusi priversta į meniu įtraukti ir cepelinus, ir šaltibarščius ir kitus poilsiautojų pamėgtus patiekalus.

„Kai pusė klientų atsistoja ir išeina, kai neturi tų patiekalų, reikia reaguoti“, – šyptelėjo ji.

Populiariausia tai, kas pigiausia

Tačiau L. Raupelienė džiaugėsi, kad ratas klientų, kuriems originalūs tradiciniai rusiški patiekalai patinka, jau susiformavęs.

„Dažniau vis dėlto lietuviai lankosi. Jei neįtrauksime mano minėtų patiekalų, labai populiarios sriubos – barščiai, šiupininė. Ir, kaip bebūtų gaila, tai, kas pigiausia ir ko lėkštėje patiekiama daug – koldūnai, blynai“, – pasakojo verslininkė.

Dar vienas to paties pavadinimo restoranas yra ir Vilniuje. Paprašyta palyginti, kaip skiriasi jų lankytojai, L. Raupienė aiškino, kad sostinėje – visiškai kitaip.

„Vilniuje nėra tokio didelio poreikio cepelinams, karbonadui. Meniu Vilniuje ir Palangoje tikrai kiek skiriasi, žiūrime į aplinką“, – sakė ji.

Dirba visus metus

Anot L. Raupienės, vasaros sezonas Palangoje tęsiasi vos 1,5 mėnesio, tačiau jos vadovaujamas restoranas čia dirba visus metus.

„Šaltuoju metu savaitgaliais žmonių būna, jei oras gražesnis, per šventes, išeigines dienas. Darbo dienomis tai toks vegetavimas“, – šyptelėjo ji.

Paklausta, gal žmonės užsisako restorano patalpas šventei, verslininkė sakė, kad tokių – mažuma, nors jie net yra įrengę atskirą salę restorano antrajame aukšte.

„Salė su vaizdu į J. Basanavičiaus g., kas tikrai visiems yra svarbu. Be to, gėles užauginame kasmet gana aukštas prie reklaminio stendo, bet klientai pyksta, reikia irgi išvadas daryti, nes jie nemato, kaip mes vadinam „Fashion tv“, podiumo“, – juokėsi verslininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1033)