Nors vasaros sezonas Palangoje skelbiamas gegužės viduryje, vietiniai gyventojai žino, kad tikrasis poilsio metas prasideda tik po Joninių. Palangos miesto policija sustiprintas pajėgas sutelkia birželio pradžioje, tad šiuo metu kurorto gatvėmis dažniausiai „zuja“ iš kitų miestų ir rajonų atvykę pareigūnai.

Tarp patruliuojančiųjų – ir riaušių malšintojai

Palangos miesto policijos komisariato viršininkas Alvydas Katkauskas sako, kad pareigūnai vasaros karščiams (tiesiogine ir perkeltine prasmėmis) yra pasirengę jau nuo birželio pirmosios. Kiekvieną vasaros dieną Palangoje dirba apie penkiasdešimt pareigūnų.

„Komisariatuose nebeliko budėtojų, tačiau artėjant vasaros sezonui nutarta Palangoje juos grąžinti. Nuo birželio interesantus priima budėtojas ir jo padėjėjas. Čia taip pat nuolat budi ir prevencijos pareigūnas. Atsirado ir papildoma operatyvinė grupė (ekipažas iš viešosios bei kriminalinės policijos pareigūnų), ji dažniausiai vyksta į nusikaltimų vietas. Jeigu tokių atvejų nėra, patruliuoja kartu su kitais dviem mieste budinčiais ekipažais“, -- vardija komisaras. -- Toks patrulių skaičius kurorte yra tik įprastomis dienomis, tačiau nuolat stebime situaciją, atsižvelgiame į orus, atvažiuojančių poilsiautojų srautus ir nusikaltimų pobūdį. Jei prireikia papildomų pajėgų, kviečiame pareigūnus iš kitų vyriausiųjų policijos komisariatų aptarnaujamų teritorijų. Šiuo metu Palangoje darbuojasi dešimt policininkų iš Kauno, Marijampolės bei Tauragės, taip pat dirba dvylika viešojo saugumo tarnybos pareigūnų, prireikus jų galime pakviesti iki trisdešimties“.

A.Katkauskas sako, kad šie pareigūnai yra rengiami visiškai kitaip nei policininkai, ir juos palygina su kariais. Visi kurorte dirbantys pareigūnai yra apgyvendinti komandiruotiesiems komisariate įrengtoje buveinėje. Tiesa, sezoninio piko metu tenka priimti gausesnį būrį pagalbininkų ir jiems tenka ieškoti papildomų patalpų.

Turtą ir save privalu saugoti patiems

Dažniausiai policija yra kviečiama tirti viešosios tvarkos pažeidimų, tokių kaip vagystės, šiukšlinimas, triukšmavimas. Už girtavimą taikoma administracinė atsakomybė, kuri, priklausomai nuo situacijos, gali virsti baudžiamąja, pavyzdžiui, jeigu kyla muštynės arba apgadinamas svetimas turtas.

Komisaras teigia, kad vienas didžiausių Palangos policijos „galvos skausmų“ – Šventosios nameliai.

Poilsiautojai džiaugiasi, jog juose galima apsistoti pigiau nei kitose kurorto apgyvendinimo vietose, bet mažai kas susimąsto apie savo bei turto saugumą. Natūralu, kad svečiai atvyksta ne tik maudytis ir degintis, bet ir pramogauti, dažnai įnikę į pramogas praranda budrumą. Taip palieka pravertus langus, kietai įminga ir... netenka brangių daiktų ar pinigų. Komisaras primena, kad pastaruoju metu kurorte siaučia vagys, jie net į naujausio modelio automobilius įsilaužia be jokių žymių.

“Tokie medinių namelių kvartalai, kokie klesti Šventojoje, turėtų būti stebimi vaizdo kameromis, taip pat poilsiautojams turėtų būti suteikiama galimybė išsinuomoti seifą brangiems daiktams laikyti. Šia tema yra diskutuota ne kartą, tačiau kol kas jokių pokyčių nėra. Tiek poilsiautojai, tiek jų daiktai paliekami likimo valiai“, -- sako kurorto komisariato vadovas.

A.Katkauskas tikisi, kad atsidarius Nemirsetos kempingui situacija pagerės. Apsistoti šiame poilsio komplekse – saugiau. Apie tai, kaip poilsiautojui dera elgtis, norint išvengti nemalonumų ir vagysčių, policininkai skleidžia informaciją dalindami lankstinukus lietuvių, rusų bei anglų kalbomis. Prisiminęs vagystes iš automobilių, Palangos miesto policijos komisariato vadovas sako, kad neseniai grupė vagių buvo išaiškinta.

„Jie nugvelbdavo daiktus paliktus automobiliuose. Į mašinas įsibraudavo išdaužę langą. Pastaroji vagių grupė buvo Palangos gyventojai, – apie prieš mėnesį nutrauktų vagysčių seriją pasakoja komisaras. -- Nuolat poilsiautojams primename, kad nepaliktų brangių, ilgapirščius galinčių sudominti daiktų ar bent jau nedėtų jų praeiviams matomose automobilių vietose. Reikėtų priminti tai dar kartą prabangių mašinų vairuotojams, savininkams, mat šiuo metu ieškome vagių, kurie į automobilį patenka jo neapgadinę, nors ir yra sumontuota signalizacija“.

Taip pat pareigūnas akcentuoja, kad poilsiautojai dažnai vagis provokuoja patys, pavyzdžiui, į pajūrį nešasi brangius daiktus, segi prašmatnius papuošalus. Komisariato viršininkas pataria visa tai palikti namuose.

Vaizdo kameros - policijos pagalbininkės

Šiuo metu Palangą stebi penkiolika vaizdo kamerų. Policijos vadovas įsitikinęs, kad kurorte jų reikėtų šiek tiek daugiau, o ir esamos turėtų būti atnaujintos.

„Vaizdo kameros yra Savivaldybės turtas, mes tik stebime vaizdą, galime jį peržiūrėti, kai įvyksta nusikaltimas. Ši įranga yra labai naudinga, o ypač vasaros sezono metu. Žinau, kad Savivaldybė jau yra paskelbusi viešąjį pirkimą naujai vaizdo stebėjimo įrangai įsigyti, -- pasakoja A. Katkauskas. --
Mes negalime skirti pareigūno, kuris stebėtų vaizdo kameras, nors tuo metu galėtų atlikti savo tiesiogines funkcijas gatvėje. Šiam darbui siūlome pasitelkti neįgaliuosius. Tokia praktika jau taikoma gretimuose Klaipėdos ir Kretingos komisariatuose, kur policijoje yra įrengtos kamerų stebėjimo darbo vietos, ją suteikia ir Palangos komisariatas. Savo darbą neįgalūs žmonės atlieka labai kruopščiai, be to, yra integruojami į visuomenę ir gauna atlyginimą“.

Miestą stebinčių vaizdo kamerų dėka buvo rasta muzikinį fontaną bandžiusi sugadinti palangiškė. Nustatyta, kad mergina, į fontano baseiną supylusi tris buteliukus putojančio skysčio, gyvena mūsų mieste, dirba Klaipėdoje. Ji pareigūnams aiškinusi norėjusi pamatyti, kaip fontanas užputos. Palangiškė teigia, kad sugadinti brangaus įrenginio nenorėjusi. Bylą pareigūnai jau ištyrė. Bet nežinia, ar ji pasieks teismą, nes su nusikalstamai pasielgusia mergina bendrovė „Palangos komunalinis ūkis“ ketina taikytis.

„Tokiais atvejais mums apmaudu. Gauname pareiškimą apie pažeidimą, atidedame kitas bylas, metame pajėgas, kad nusikaltimas būtų išaiškintas kuo skubiau, o rezultato lyg ir nėra. Pranešėjų apie nusikalstamas veikas visada prašome iškart pasverti, ar nuostolius būtina atlyginti ir ar būtina policijos pagalba. Juk per šį laiką, kol nereikalingai gaištamas laikas, galima išaiškinti kitą nusikaltimą, skirti dėmesio tiems, kuriems policijos pagalba išties yra reikalinga, -- neslepia nusivylimo dėl neatsakingo pranešėjų elgesio policijos komisariato viršininkas. -- Kalbant apie muzikinio fontano bylą, manau, jog pastarasis atvejis galėtų būti puiki pamoka ne tik šiai palangiškei, bet ir ateityje miesto turtą gadinti sumaniusiems chuliganams. Juk kalbame apie tyčinę veiką, kurią įvykdė pilnametis adekvatus asmuo“.

Paklaustas, kas bus, jeigu fontano prižiūrėtojai bei įrenginio gadintoja susitaikys ir byla teismo nepasieks, A.Katkauskas atsako paprastai: „Rezultatas bus nulinis, tai yra, visi (išskyrus pareigūnus, tyrusius nusikaltimą) gyvensime taip, lyg nieko nebūtų nutikę, ir lauksime, kol istorija pasikartos“.

Į paplūdimį – su... kiaulėmis

Palangos policijos viršininkas tikina, kad ne visais atvejais pareigūnai būna itin griežti pažeidėjams.

„Nereikia pamiršti, kad Palanga yra kurortas. Kaip ir visame pasaulyje, visuose Europos kurortuose, mes į pramogaujančiuosius žiūrime kiek paprasčiau. Jeigu asmuo nekelia pavojaus aplinkiniams ir jeigu pažeidimas pastebimas aplinkoje, kur tokių asmenų dauguma, reaguoti neskubame, -- apie pagrindinėje miesto „arterijoje“, J.Basanavičiaus gatvėje, prie naktinių klubų vaikštinėjančius poilsiautojus atsiliepia A.Katkauskas. -- Čia naktiniai barai darbą baigia paryčiais: kai kurie penktą, o kai kurie net ir šeštą valandą ryto. Natūralu, kad visą naktį šokę, mažai valgę, gal ir kokį kokteilį išgėrę poilsiautojai jaučiasi pavargę, nori prisėsti.

Jeigu tokiam asmeniui kyla pavojus tapti potencialia auka, pareigūnai jam padeda. Sulaikome ar įspėjame tik tuos, kurie peržengia viešosios rimties ribas: rėkauja, kelia pavojų ar trukdo aplinkiniams. Jei į komisariatą gabentume visus, kurie kelia bent mažiausią abejonę, jog gali būti apsvaigę, pažeidėjai komisariate netilptų“.

Palapinės – ir kopose

Kurorte pareigūnai, policijos viršininko teigimu, patruliuoja nustatytais maršrutais. Kopose patikrinimai vyksta nebent paryčiais, nes į pajūrį vedantys takai Palangoje nėra apšviesti ir siųsti ten pareigūnus reikštų rizikuoti jų sveikata ar net gyvybe. Tai, kad kai kurie poilsiautojai kopose leidžia naktį, A. Katkauskui jokia naujiena. Pareigūnas prisimena ne vieną atvejį, kai palapines čia buvo susirentę ir blaivūs asmenys.

„Noriu priminti, kad taip elgtis draudžiama. Palangoje savivaldybės taryba patvirtino miesto tvarkymo taisykles, jos draudžia miegoti ne tik kopose, bet ir automobiliuose. Tokius pažeidėjus visada drausminame, kaip ir tuos, kurie į paplūdimius vedasi augintinius. Kaip nebūtų keista, dažniausiai viešosios tvarkos nesilaiko patys palangiškiai – į pajūrį atsiveda ne tik šunų, pasitaiko ir katinų ar net kiaulių“, -- prašydamas gyventojų pagarbos besiilsintiesiems pastebi Palangos policijos komisariato viršininkas A. Katkauskas.