Po trejų metų, išlaikius visus reikalingus kursus, jau vedant mane prie automobilio „Regitroje“ laikyti praktinį vairavimo egzaminą, jo laikymas buvo atšauktas paaiškinant tuo, kad teisės vairuoti atėmimas man buvo pratęstas, nes trejų metų laikotarpis skaičiuojasi nuo faktinio vairuotojo pažymėjimo paėmimo termino.

Bendroje sumoje gaunasi ketveri metai ir šeši mėnesiai. Jei jau pareigūnai laiko, kad mano pažymėjimas negaliojo po pirmo sustabdymo, tai kodėl pakartotinai man buvo skiriama piniginė bauda antro sulaikymo metu? O jei nepraėjęs ir atėmimo terminas skaičiuojasi nuo antro sulaikymo, tai jau pusę atėmimo termino praėjo ir aš galiu prašyti atgauti pažymėjimą anksčiau laiko?

Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų kontoros „Žlioba & Žlioba“ teisininkė Indrė Volkavičiūtė.

Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) 326 str. numatyta, kad nutarimas atimti teisę vairuoti transporto priemones vykdomas paimant vairuotojo pažymėjimą. Jeigu vairuotojas, iš kurio atimta teisė vairuoti transporto priemonę, vengia atiduoti policijai vairuotojo pažymėjimą ir teisės vairuoti transporto priemonę atėmimo laikotarpiu toliau ją vairuoja, šios teisės atėmimas gali būti pratęstas tam laikui, per kurį buvo neteisėtai naudotasi vairuotojo pažymėjimu.

Kaip ir pats nurodėte, byloje yra įrašas apie vairuotojo pažymėjimo negaliojimą nuo pirmojo pažeidimo, tai reiškia, kad iš karto po to jis buvo paskelbtas negaliojančiu. Neįmanoma pakomentuoti dėl kokių priežasčių jis nebuvo paimtas, bet praktikoje dažnai pasitaiko, kad vairuotojai stengiasi negrąžinti vairuotojo pažymėjimo ir toliau juo naudojasi. Tačiau įstatymas numato, kad tokiu atveju savo teisėmis piktnaudžiaujantis vairuotojas turi prisiimti atsakomybę, nes, priešingu atveju, paskirta nuobauda – teisės vairuoti transporto priemonę atėmimas – nebūtų realiai įgyvendinta.

Pagal klausimą nėra aišku, dėl ko Jūs „įkliuvote“ antrąjį kartą, tačiau vien tik faktas, kad automobilį vairavote neturėdamas tokios teisės, tiksliau – Jūsų vairuotojo pažymėjimas buvo negaliojantis ir tuo metu galiojo nuobauda, apie kurią tikrai žinojote, užtraukia atsakomybę pagal ATPK 128 str. 2 d. Įstatymas numato, kad transporto priemonių vairavimas, kuomet vairuojančiam asmeniui atimta teisė vairuoti transporto priemones, užtraukia baudą nuo vieno tūkstančio penkių šimtų iki dviejų tūkstančių penkių šimtų litų arba administracinį areštą.

Indrė Volkavičiūtė
Pagal ATPK 329 str. asmeniui, kuriam atimta teisė vairuoti transporto priemonę, teisės atėmimo laikotarpiu nepadarius teisės pažeidimo, nuobaudą paskyręs organas, gavęs asmens prašymą, gali, praėjus ne mažiau kaip pusei paskirtojo laiko, o kai tokia teisė atimta už tai, kad asmuo padarė teisės pažeidimą būdamas neblaivus – gavęs Vyriausybės įgaliotų atlikti medicininę ir švietėjišką atestaciją institucijų pažymą, sutrumpinti nurodytos teisės atėmimo terminą.

Šiuo atveju, trejų metų terminas turi būti skaičiuojamas nuo tada, kada jis buvo pratęstas. Jeigu nuo datos, kuomet buvo pratęstas teisės vairuoti transporto priemonę atėmimas, praėjo bent 1,5 metų, Jūs galite teikti motyvuotą prašymą vietos apylinkės teismui dėl teisės vairuoti transporto priemonę atėmimo termino sutrumpinimo.

Tačiau atkreipiame dėmesį, kad teismas turi teisę, bet ne pareigą šį terminą sutrumpinti, todėl, nesant pakankamos motyvacijos, prašymą gali ir atmesti. Todėl patartina su prašymu pateikti kuo daugiau rašytinių įrodymų, patvirtinančių termino sutrumpinimo reikalingumą ir jums taikytos sankcijos tikslų pasiekimą.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)