Vegetarizmas – raktas į ilgaamžiškumą? Kas gyvena ilgiau

 (99)
Vegetarizmas – raktas į ilgaamžiškumą? Kas gyvena ilgiau
© Shutterstock nuotr.

Vegetarai gyvena ilgiau, o vegetarizmo naudą ypač jaučia vyrai, teigia amerikiečių mokslininkai.

Ištyrus 70 000 žmonių paaiškėjo, kad vegetarai gyvena ilgiau už valgančius mėsą, informuoja dailymail.co.uk.

Per šešerius tyrimo metus vegetarų mirtingumas buvo 12 proc. mažesnis.

Manoma, kad vegetarų, kurių mitybos pagrindą sudaro daržovės, vaisiai ir neskaldytų grūdų gaminiai, kraujospūdis yra mažesnis, taip pat mažesnis cholesterolio lygis kraujyje, todėl jie gyvena ilgiau.

Nevalgant mėsos, sumažėja aukšto kraujospūdžio, medžiagų apykaitos sutrikimų, diabeto, širdies ligų ir daugelio chroninių ligų rizika.

Pavyzdžiui, apie 3 mln., arba 5 proc., britų yra vegetarai ir nevalgo mėsos ar žuvies. iš garsenybių paminėtinas Paulas McCartney ir jo duktė dizainerė Stella McCartney.

Tyrėjai iš Kalifornijos universiteto suskirstė tiriamuosius į penkias grupes: ne vegetarus, pusiau vegetarus, peskovegetarus (kurie valgo žuvį ir jūros gėrybes), ovolaktovegetarus (kurie valgo pieno produktus ir kiaušinius) bei veganus (kurie nevalgo jokių gyvūninės kilmės produktų).

Tyrėtų teigimu, vegetarai buvo vyresni, labiau išsilavinę, rečiau vartojantys alkoholį ir rečiau rūkantys, daugiau sportuojantys, plonesni, tarp jų buvo daugiau sukūrusių šeimas.

Paaiškėjo, kad vegetarams buvo 12 proc. mažesnė rizika mirti nuo kokios nors ligos, lyginant su ne vegetarais. Ypač sumažėjo vyrų vegetarų mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Moterų mirtingumas nuo šių ligų nepakito, nes jos apskritai tokiomis ligomis serga rečiau.

Tyrėjai padarė išvadą, jog vegetarų gyvenimo trukmė pailgėja, nes jie nevalgo raudonos mėsos, valgo daugiau daržovių, todėl jų kraujospūdis būna žemesnis, kaip ir cholesterolio lygis kraujyje.

Nuo raudonos mėsos, ypač nuo jos gaminiuose esančių kai kurių ingredientų (natrio, nitritų, susidariusių kancerogeninių medžiagų) didėja chroninių ligų rizika, kaip antai, širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio.

Vaisiai ir daržovės yra antioksidantai, todėl neutralizuoja žalingų cheminių medžiagų poveikį organizmui.

Dietologai pataria mažinti raudonos mėsos ir valgyti daugiau šviežių vaisių bei daržovių.

Na o anksčiau Britanijoje atliktas panašus tyrimas parodė, kad vegetarai rečiau serga vėžiu ir širdies ligomis.

www.DELFI.lt
 
99
Vardas
Komentavimo taisyklės ir atsakomybė

Sveikata

Ministrė: negali būti užkirstas kelias privačiai medicinai (4)

2014 rugsėjo mėn. 1 d. 10:00
Prieš pusantro mėnesio naująja sveikatos apsaugos ministre tapusi Rimantė Šalaševičiūtė tikina, kad privačios medicinos įstaigos nebus atskirtos nuo valstybinių finansinių fondų, bet žada persekioti už piktnaudžiavimą.

Įtariamas užsikrėtimo Ebolos virusu atvejis labai priartėjo prie Lietuvos (48)

2014 rugsėjo mėn. 1 d. 08:22
Švedijos sostinėje Stokholme užfiksuotas įtariamas užsikrėtimo Ebolos virusu atvejis, sekmadienį pranešė vienas pareigūnas.

Tikroji diabeto atsiradimo priežastis - visai ne saldumynai (38)

2014 rugpjūčio mėn. 31 d. 11:24
Mokslininkai išsiaiškino, kad hormono amilino sankaupos sutrikdo insuliną gaminančių ląstelių veiklą.

Dirbtinio apvaisinimo istorija: po aborto ir kančių – du nuostabūs vaikai „iš mėgintuvėlio“ interviu (156)

2014 rugpjūčio mėn. 31 d. 00:03
Alma, kartu su vyru auginanti du puikius vaikus – aštuonerių metų mergaitę ir penkerių metų berniuką, – neslepia, kad jie abu pradėti mėgintuvėlyje.

Siaubingi vaizdai Ebolos viruso židinyje: mirusiaisiais minta benamiai šunys (60)

2014 rugpjūčio mėn. 30 d. 11:39
Siaubingi vaizdai Ebolos viruso židinyje: mirusiaisiais minta benamiai šunys
AP/Scanpix
Pranešama, kad vienoje Liberijos bendruomenėje šunys graužia mirusių Ebolos aukų palaikus, gulinčius gatvėse.