Vegetarizmas – raktas į ilgaamžiškumą? Kas gyvena ilgiau

 (99)
Vegetarizmas – raktas į ilgaamžiškumą? Kas gyvena ilgiau
© Shutterstock nuotr.

Vegetarai gyvena ilgiau, o vegetarizmo naudą ypač jaučia vyrai, teigia amerikiečių mokslininkai.

Ištyrus 70 000 žmonių paaiškėjo, kad vegetarai gyvena ilgiau už valgančius mėsą, informuoja dailymail.co.uk.

Per šešerius tyrimo metus vegetarų mirtingumas buvo 12 proc. mažesnis.

Manoma, kad vegetarų, kurių mitybos pagrindą sudaro daržovės, vaisiai ir neskaldytų grūdų gaminiai, kraujospūdis yra mažesnis, taip pat mažesnis cholesterolio lygis kraujyje, todėl jie gyvena ilgiau.

Nevalgant mėsos, sumažėja aukšto kraujospūdžio, medžiagų apykaitos sutrikimų, diabeto, širdies ligų ir daugelio chroninių ligų rizika.

Pavyzdžiui, apie 3 mln., arba 5 proc., britų yra vegetarai ir nevalgo mėsos ar žuvies. iš garsenybių paminėtinas Paulas McCartney ir jo duktė dizainerė Stella McCartney.

Tyrėjai iš Kalifornijos universiteto suskirstė tiriamuosius į penkias grupes: ne vegetarus, pusiau vegetarus, peskovegetarus (kurie valgo žuvį ir jūros gėrybes), ovolaktovegetarus (kurie valgo pieno produktus ir kiaušinius) bei veganus (kurie nevalgo jokių gyvūninės kilmės produktų).

Tyrėtų teigimu, vegetarai buvo vyresni, labiau išsilavinę, rečiau vartojantys alkoholį ir rečiau rūkantys, daugiau sportuojantys, plonesni, tarp jų buvo daugiau sukūrusių šeimas.

Paaiškėjo, kad vegetarams buvo 12 proc. mažesnė rizika mirti nuo kokios nors ligos, lyginant su ne vegetarais. Ypač sumažėjo vyrų vegetarų mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Moterų mirtingumas nuo šių ligų nepakito, nes jos apskritai tokiomis ligomis serga rečiau.

Tyrėjai padarė išvadą, jog vegetarų gyvenimo trukmė pailgėja, nes jie nevalgo raudonos mėsos, valgo daugiau daržovių, todėl jų kraujospūdis būna žemesnis, kaip ir cholesterolio lygis kraujyje.

Nuo raudonos mėsos, ypač nuo jos gaminiuose esančių kai kurių ingredientų (natrio, nitritų, susidariusių kancerogeninių medžiagų) didėja chroninių ligų rizika, kaip antai, širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio.

Vaisiai ir daržovės yra antioksidantai, todėl neutralizuoja žalingų cheminių medžiagų poveikį organizmui.

Dietologai pataria mažinti raudonos mėsos ir valgyti daugiau šviežių vaisių bei daržovių.

Na o anksčiau Britanijoje atliktas panašus tyrimas parodė, kad vegetarai rečiau serga vėžiu ir širdies ligomis.

www.DELFI.lt
 
99
Parašykite savo komentarą
Skelbdami komentarą, Jūs sutinakte su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Sveikata

Liūdna žinia: kada jau esate priklausomas nuo alkoholio, nors to dar nežinote (27)

2014 gruodžio mėn. 20 d. 00:00
Šiemet itin sėkmingai išsidėsčiusios šventinės dienos, dovanojančios ilgas Kalėdas, pasak toksikologų, gali tapti proga susipažinti su savo priklausomybe nuo alkoholio, apie kurią nė neįtarėme.

11 veide atsispindinčių sveikatos sutrikimų (1)

2014 gruodžio mėn. 19 d. 22:26
Žmogaus veidas puikiai parodo oro sąlygų jam daromą poveikį: jei yra per karšta, jis prakaituoja, jei per šalta – „bėga“ nosis.

Pasipiktinimo banga: atiduodi valstybei 43 darbo metus, o gyveni iš 720 Lt (341)

2014 gruodžio mėn. 19 d. 16:54
Sergantys ketvirtos stadijos vėžiu pripažįstami galinčiais dirbti. Tai papiktino ne tik DELFI skaitytojus. Atsakingiems pareigūnams iki Naujųjų pavesta išspręsti problemą.

Pritarė naujoms gydymo paslaugų kainoms (4)

2014 gruodžio mėn. 19 d. 15:28
Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) taryba pritarė naujoms dienos chirurgijos ir stacionarinio gydymo paslaugų kainoms. Iš viso šioms paslaugoms 2015 m. iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) bus skiriama 1,6 mlrd. litų.

Prieš šventes – specialistų įspėjimai apie silkę (100)

2014 gruodžio mėn. 19 d. 14:51
Silkė, be kurios neįsivaizduojamas Adventas ir tradicinis Kūčių stalas, nei pigus, kaip anksčiau buvo, nei vienareikšmiškai geras produktas.