Vegetarizmas – raktas į ilgaamžiškumą? Kas gyvena ilgiau

 (99)
Vegetarizmas – raktas į ilgaamžiškumą? Kas gyvena ilgiau
© Shutterstock nuotr.

Vegetarai gyvena ilgiau, o vegetarizmo naudą ypač jaučia vyrai, teigia amerikiečių mokslininkai.

Ištyrus 70 000 žmonių paaiškėjo, kad vegetarai gyvena ilgiau už valgančius mėsą, informuoja dailymail.co.uk.

Per šešerius tyrimo metus vegetarų mirtingumas buvo 12 proc. mažesnis.

Manoma, kad vegetarų, kurių mitybos pagrindą sudaro daržovės, vaisiai ir neskaldytų grūdų gaminiai, kraujospūdis yra mažesnis, taip pat mažesnis cholesterolio lygis kraujyje, todėl jie gyvena ilgiau.

Nevalgant mėsos, sumažėja aukšto kraujospūdžio, medžiagų apykaitos sutrikimų, diabeto, širdies ligų ir daugelio chroninių ligų rizika.

Pavyzdžiui, apie 3 mln., arba 5 proc., britų yra vegetarai ir nevalgo mėsos ar žuvies. iš garsenybių paminėtinas Paulas McCartney ir jo duktė dizainerė Stella McCartney.

Tyrėjai iš Kalifornijos universiteto suskirstė tiriamuosius į penkias grupes: ne vegetarus, pusiau vegetarus, peskovegetarus (kurie valgo žuvį ir jūros gėrybes), ovolaktovegetarus (kurie valgo pieno produktus ir kiaušinius) bei veganus (kurie nevalgo jokių gyvūninės kilmės produktų).

Tyrėtų teigimu, vegetarai buvo vyresni, labiau išsilavinę, rečiau vartojantys alkoholį ir rečiau rūkantys, daugiau sportuojantys, plonesni, tarp jų buvo daugiau sukūrusių šeimas.

Paaiškėjo, kad vegetarams buvo 12 proc. mažesnė rizika mirti nuo kokios nors ligos, lyginant su ne vegetarais. Ypač sumažėjo vyrų vegetarų mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Moterų mirtingumas nuo šių ligų nepakito, nes jos apskritai tokiomis ligomis serga rečiau.

Tyrėjai padarė išvadą, jog vegetarų gyvenimo trukmė pailgėja, nes jie nevalgo raudonos mėsos, valgo daugiau daržovių, todėl jų kraujospūdis būna žemesnis, kaip ir cholesterolio lygis kraujyje.

Nuo raudonos mėsos, ypač nuo jos gaminiuose esančių kai kurių ingredientų (natrio, nitritų, susidariusių kancerogeninių medžiagų) didėja chroninių ligų rizika, kaip antai, širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio.

Vaisiai ir daržovės yra antioksidantai, todėl neutralizuoja žalingų cheminių medžiagų poveikį organizmui.

Dietologai pataria mažinti raudonos mėsos ir valgyti daugiau šviežių vaisių bei daržovių.

Na o anksčiau Britanijoje atliktas panašus tyrimas parodė, kad vegetarai rečiau serga vėžiu ir širdies ligomis.

www.DELFI.lt
 
99
Vardas
Komentavimo taisyklės ir atsakomybė

Sveikata

Klaidos, kurias darome vaistinėje: kaip išsirinkti geriausią vaistą (25)

2014 liepos mėn. 30 d. 22:00
Tiek vaistininkai, tiek sveikatos politikos formuotoja teigia, kad Lietuvos žmonės vaistus renkasi ir vartoja neracionaliai, dėl to, užuot pagerinę savo sveikatą, gali net sau pakenkti.

Koks skirtumas turėtų būti tarp kondicionuojamos patalpos ir lauko temperatūrų (8)

2014 liepos mėn. 30 d. 17:33
Jei nenorite turėti sveikatos problemų, skirtumas tarp kondicionuojamos patalpos ir lauko temperatūrų neturėtų viršyti 8 laipsnių.

Santariškėse - unikali operacija (15)

2014 liepos mėn. 30 d. 14:55
Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų komanda pirmą kartą Lietuvoje ir Baltijos šalyse atliko kepenų persodinimo operaciją, kai pacientės ir donoro kraujo grupės buvo nesuderinamos.

Pavojus vis rimtesnis: vengiant skiepų, daugėja susirgimų kokliušu (4)

2014 liepos mėn. 30 d. 14:48
Kauno apskrityje per septynis šių metų mėnesius užregistruoti 42 kokliušo atvejai, kai per visus 2013-uosius užfiksuoti 29 susirgimai, pranešė Kauno visuomenės sveikatos centras (VSC).

Specialistai įspėja: padaugėjo susirgimų kokliušu (45)

2014 liepos mėn. 30 d. 13:36
Kauno apskrityje per septynis šių metų mėnesius užregistruoti 42 kokliušo atvejai, kai per visus 2013-uosius užfiksuoti 29 susirgimai, pranešė Kauno visuomenės sveikatos centras (VSC).