Vegetarizmas – raktas į ilgaamžiškumą? Kas gyvena ilgiau

 (99)
Vegetarizmas – raktas į ilgaamžiškumą? Kas gyvena ilgiau
© Shutterstock nuotr.

Vegetarai gyvena ilgiau, o vegetarizmo naudą ypač jaučia vyrai, teigia amerikiečių mokslininkai.

Ištyrus 70 000 žmonių paaiškėjo, kad vegetarai gyvena ilgiau už valgančius mėsą, informuoja dailymail.co.uk.

Per šešerius tyrimo metus vegetarų mirtingumas buvo 12 proc. mažesnis.

Manoma, kad vegetarų, kurių mitybos pagrindą sudaro daržovės, vaisiai ir neskaldytų grūdų gaminiai, kraujospūdis yra mažesnis, taip pat mažesnis cholesterolio lygis kraujyje, todėl jie gyvena ilgiau.

Nevalgant mėsos, sumažėja aukšto kraujospūdžio, medžiagų apykaitos sutrikimų, diabeto, širdies ligų ir daugelio chroninių ligų rizika.

Pavyzdžiui, apie 3 mln., arba 5 proc., britų yra vegetarai ir nevalgo mėsos ar žuvies. iš garsenybių paminėtinas Paulas McCartney ir jo duktė dizainerė Stella McCartney.

Tyrėjai iš Kalifornijos universiteto suskirstė tiriamuosius į penkias grupes: ne vegetarus, pusiau vegetarus, peskovegetarus (kurie valgo žuvį ir jūros gėrybes), ovolaktovegetarus (kurie valgo pieno produktus ir kiaušinius) bei veganus (kurie nevalgo jokių gyvūninės kilmės produktų).

Tyrėtų teigimu, vegetarai buvo vyresni, labiau išsilavinę, rečiau vartojantys alkoholį ir rečiau rūkantys, daugiau sportuojantys, plonesni, tarp jų buvo daugiau sukūrusių šeimas.

Paaiškėjo, kad vegetarams buvo 12 proc. mažesnė rizika mirti nuo kokios nors ligos, lyginant su ne vegetarais. Ypač sumažėjo vyrų vegetarų mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Moterų mirtingumas nuo šių ligų nepakito, nes jos apskritai tokiomis ligomis serga rečiau.

Tyrėjai padarė išvadą, jog vegetarų gyvenimo trukmė pailgėja, nes jie nevalgo raudonos mėsos, valgo daugiau daržovių, todėl jų kraujospūdis būna žemesnis, kaip ir cholesterolio lygis kraujyje.

Nuo raudonos mėsos, ypač nuo jos gaminiuose esančių kai kurių ingredientų (natrio, nitritų, susidariusių kancerogeninių medžiagų) didėja chroninių ligų rizika, kaip antai, širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio.

Vaisiai ir daržovės yra antioksidantai, todėl neutralizuoja žalingų cheminių medžiagų poveikį organizmui.

Dietologai pataria mažinti raudonos mėsos ir valgyti daugiau šviežių vaisių bei daržovių.

Na o anksčiau Britanijoje atliktas panašus tyrimas parodė, kad vegetarai rečiau serga vėžiu ir širdies ligomis.

www.DELFI.lt
 
99
Vardas
Komentavimo taisyklės ir atsakomybė

Sveikata

Mėgstate greitą maistą? Paaiškėjo netikėtas jo poveikis (46)

2014 rugsėjo mėn. 30 d. 11:26
Mokslininkai išsiaiškino, kad paaugliai, nuo keturiolikos metų valgę tradicinį vakarietišką maistą, sulaukę septyniolikos daug prasčiau atliko protinių gebėjimų patikros užduotis.

Tyrimas: kas su lietuviais vyksta darbe (6)

2014 rugsėjo mėn. 30 d. 10:33
Jei lietuvis susierzinęs ar liūdnas, greičiausiai taip yra dėl įtampos darbe. Beveik 60 proc. šalies gyventojų profesinėje veikloje patiriamas stresas yra pagrindinė blogos nuotaikos priežastis, nustatė „Actavis" užsakymu atlikta bendrovės „Spinter tyrimai" apklausa.

Koks neįvertintas pavojus slypi kontraceptikuose (29)

2014 rugsėjo mėn. 29 d. 21:37
Lietuvoje 65 proc. moterų miršta nuo kraujotakos ir širdies sistemos ligų. Viena iš priežasčių – kontraceptikai.

Didėja sergamumas peršalimo ligomis (5)

2014 rugsėjo mėn. 29 d. 20:28
Pastarąją savaitę toliau augo sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis.

Pokyčiai dėl abortų tvarkos: moterys bus verčiamos apsispręsti per 72 valandas (342)

2014 rugsėjo mėn. 29 d. 19:21
Pokyčiai dėl abortų tvarkos: moterys bus verčiamos apsispręsti per 72 valandas
AP/Scanpix
Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) iniciatyva su visuomene buvo diskutuojama apie naujas nuostatas nėštumo nutraukimo tvarkos aprašo projekte. Didžiausius nesutarimus sukėlė nuostata dėl medikamentinio aborto ir privalomas 72 valandų laukimas kreipusis dėl aborto.