Vegetarizmas – raktas į ilgaamžiškumą? Kas gyvena ilgiau

 (99)
Vegetarizmas – raktas į ilgaamžiškumą? Kas gyvena ilgiau
© Shutterstock nuotr.

Vegetarai gyvena ilgiau, o vegetarizmo naudą ypač jaučia vyrai, teigia amerikiečių mokslininkai.

Ištyrus 70 000 žmonių paaiškėjo, kad vegetarai gyvena ilgiau už valgančius mėsą, informuoja dailymail.co.uk.

Per šešerius tyrimo metus vegetarų mirtingumas buvo 12 proc. mažesnis.

Manoma, kad vegetarų, kurių mitybos pagrindą sudaro daržovės, vaisiai ir neskaldytų grūdų gaminiai, kraujospūdis yra mažesnis, taip pat mažesnis cholesterolio lygis kraujyje, todėl jie gyvena ilgiau.

Nevalgant mėsos, sumažėja aukšto kraujospūdžio, medžiagų apykaitos sutrikimų, diabeto, širdies ligų ir daugelio chroninių ligų rizika.

Pavyzdžiui, apie 3 mln., arba 5 proc., britų yra vegetarai ir nevalgo mėsos ar žuvies. iš garsenybių paminėtinas Paulas McCartney ir jo duktė dizainerė Stella McCartney.

Tyrėjai iš Kalifornijos universiteto suskirstė tiriamuosius į penkias grupes: ne vegetarus, pusiau vegetarus, peskovegetarus (kurie valgo žuvį ir jūros gėrybes), ovolaktovegetarus (kurie valgo pieno produktus ir kiaušinius) bei veganus (kurie nevalgo jokių gyvūninės kilmės produktų).

Tyrėtų teigimu, vegetarai buvo vyresni, labiau išsilavinę, rečiau vartojantys alkoholį ir rečiau rūkantys, daugiau sportuojantys, plonesni, tarp jų buvo daugiau sukūrusių šeimas.

Paaiškėjo, kad vegetarams buvo 12 proc. mažesnė rizika mirti nuo kokios nors ligos, lyginant su ne vegetarais. Ypač sumažėjo vyrų vegetarų mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Moterų mirtingumas nuo šių ligų nepakito, nes jos apskritai tokiomis ligomis serga rečiau.

Tyrėjai padarė išvadą, jog vegetarų gyvenimo trukmė pailgėja, nes jie nevalgo raudonos mėsos, valgo daugiau daržovių, todėl jų kraujospūdis būna žemesnis, kaip ir cholesterolio lygis kraujyje.

Nuo raudonos mėsos, ypač nuo jos gaminiuose esančių kai kurių ingredientų (natrio, nitritų, susidariusių kancerogeninių medžiagų) didėja chroninių ligų rizika, kaip antai, širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio.

Vaisiai ir daržovės yra antioksidantai, todėl neutralizuoja žalingų cheminių medžiagų poveikį organizmui.

Dietologai pataria mažinti raudonos mėsos ir valgyti daugiau šviežių vaisių bei daržovių.

Na o anksčiau Britanijoje atliktas panašus tyrimas parodė, kad vegetarai rečiau serga vėžiu ir širdies ligomis.

www.DELFI.lt
 
99
Vardas
Komentavimo taisyklės ir atsakomybė

Sveikata

Kaip paprastas nugaros skausmas tapo visiška gyvenimo griūtimi

2014 balandžio mėn. 24 d. 06:00
Kaip paprastas nugaros skausmas tapo visiška gyvenimo griūtimi
DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Jungtinės Karalystės gyventoja Claire Thornber iš paskutiniųjų stengiasi neprarasti optimizmo.

Nustebsite, kada iš tiesų pradeda senėti mūsų smegenys (18)

2014 balandžio mėn. 23 d. 15:50
Spėkite, kada pradeda lėtėti mūsų smegenų veikla? Nuo 50 metų? Klystate.

Gydytoja nepataria būti vegetarais: pagrindinės priežastys (54)

2014 balandžio mėn. 23 d. 14:49
Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos prezidentė, gydytoja Dangira Babenskienė sako, kad dabar daugeliui žmonių trūksta geležies, kurios daugiausia raudonoje mėsoje – ypač jautienoje.

Kraujo tyrimas padės nustatyti dar vieną pavojingą ligą (5)

2014 balandžio mėn. 23 d. 10:51
Paprastas kraujo tyrimas gali nustatyti, ar žmogaus laukia Alzheimerio liga.

Top-5 profesijų, kurių atstovams mažiau gresia silpnaprotystė (10)

2014 balandžio mėn. 23 d. 05:30
Kolorado universiteto (JAV) mokslininkai nustatė, kad atminties praradimo ir silpnaprotystės išsivystymo senatvėje tikimybė priklauso nuo pasirinktos profesijos.