Vegetarizmas – raktas į ilgaamžiškumą? Kas gyvena ilgiau

 (99)
Vegetarizmas – raktas į ilgaamžiškumą? Kas gyvena ilgiau
© Shutterstock nuotr.

Vegetarai gyvena ilgiau, o vegetarizmo naudą ypač jaučia vyrai, teigia amerikiečių mokslininkai.

Ištyrus 70 000 žmonių paaiškėjo, kad vegetarai gyvena ilgiau už valgančius mėsą, informuoja dailymail.co.uk.

Per šešerius tyrimo metus vegetarų mirtingumas buvo 12 proc. mažesnis.

Manoma, kad vegetarų, kurių mitybos pagrindą sudaro daržovės, vaisiai ir neskaldytų grūdų gaminiai, kraujospūdis yra mažesnis, taip pat mažesnis cholesterolio lygis kraujyje, todėl jie gyvena ilgiau.

Nevalgant mėsos, sumažėja aukšto kraujospūdžio, medžiagų apykaitos sutrikimų, diabeto, širdies ligų ir daugelio chroninių ligų rizika.

Pavyzdžiui, apie 3 mln., arba 5 proc., britų yra vegetarai ir nevalgo mėsos ar žuvies. iš garsenybių paminėtinas Paulas McCartney ir jo duktė dizainerė Stella McCartney.

Tyrėjai iš Kalifornijos universiteto suskirstė tiriamuosius į penkias grupes: ne vegetarus, pusiau vegetarus, peskovegetarus (kurie valgo žuvį ir jūros gėrybes), ovolaktovegetarus (kurie valgo pieno produktus ir kiaušinius) bei veganus (kurie nevalgo jokių gyvūninės kilmės produktų).

Tyrėtų teigimu, vegetarai buvo vyresni, labiau išsilavinę, rečiau vartojantys alkoholį ir rečiau rūkantys, daugiau sportuojantys, plonesni, tarp jų buvo daugiau sukūrusių šeimas.

Paaiškėjo, kad vegetarams buvo 12 proc. mažesnė rizika mirti nuo kokios nors ligos, lyginant su ne vegetarais. Ypač sumažėjo vyrų vegetarų mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Moterų mirtingumas nuo šių ligų nepakito, nes jos apskritai tokiomis ligomis serga rečiau.

Tyrėjai padarė išvadą, jog vegetarų gyvenimo trukmė pailgėja, nes jie nevalgo raudonos mėsos, valgo daugiau daržovių, todėl jų kraujospūdis būna žemesnis, kaip ir cholesterolio lygis kraujyje.

Nuo raudonos mėsos, ypač nuo jos gaminiuose esančių kai kurių ingredientų (natrio, nitritų, susidariusių kancerogeninių medžiagų) didėja chroninių ligų rizika, kaip antai, širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio.

Vaisiai ir daržovės yra antioksidantai, todėl neutralizuoja žalingų cheminių medžiagų poveikį organizmui.

Dietologai pataria mažinti raudonos mėsos ir valgyti daugiau šviežių vaisių bei daržovių.

Na o anksčiau Britanijoje atliktas panašus tyrimas parodė, kad vegetarai rečiau serga vėžiu ir širdies ligomis.

www.DELFI.lt
 
99
Vardas
Komentavimo taisyklės ir atsakomybė

Sveikata

Sveikatos įstaigoms – papildomos lėšos (5)

2014 lapkričio mėn. 24 d. 22:13
Sveikatos įstaigoms – papildomos lėšos
DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Vyriausybė pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pasiūlymui sveikatos priežiūros įstaigoms skirti papildomų lėšų, kuriomis bus galima iš dalies kompensuoti šiemet viršytas išlaidas teikiant sveikatos priežiūros paslaugas. Vyriausybė tam planuoja skirti 50 milijonų litų.

Lietuvoje daugėja sergančiųjų peršalimo ligomis

2014 lapkričio mėn. 24 d. 20:52
Praėjusią savaitę Lietuvoje išaugo sergamumas peršalimo ligomis.

Naujos rekomendacijos maisto produktams: ko siūlo atsisakyti ir kodėl (104)

2014 lapkričio mėn. 24 d. 19:34
Naujos rekomendacijos maisto produktams: ko siūlo atsisakyti ir kodėl
DELFI skaitytojo nuotr.
Medikai įspėja apie sveikatą žalojančius kasdienius produktus, bet kurių neįsivaizduojame savo gyvenimo.

Nustatė taisyklę, be kurios daug greičiau pavargstama ir senstama (7)

2014 lapkričio mėn. 24 d. 17:10
Lieknėjimo ir sveikatingumo centro mitybos specialistas Tomas Lenartas sako: „jei neišsimiegosi, svorio nenumesi“.

Kada kreipiantis į specialistą reikia šeimos gydytojo siuntimo? (17)

2014 lapkričio mėn. 24 d. 14:49
Įsigaliojus naujai tvarkai, tam tikromis lėtinėmis ligomis sergantiems pacientams nebereikia šeimos gydytojo siuntimo pas gydytoją specialistą, tačiau šis išimčių sąrašas neapima visų ligų, o jį dar planuojama tobulinti ir pildyti, sako Sveikatos apsaugos ministerijos vyriausioji specialistė Asta Einikienė.