Vegetarizmas – raktas į ilgaamžiškumą? Kas gyvena ilgiau

 (99)
Vegetarizmas – raktas į ilgaamžiškumą? Kas gyvena ilgiau
© Shutterstock nuotr.

Vegetarai gyvena ilgiau, o vegetarizmo naudą ypač jaučia vyrai, teigia amerikiečių mokslininkai.

Ištyrus 70 000 žmonių paaiškėjo, kad vegetarai gyvena ilgiau už valgančius mėsą, informuoja dailymail.co.uk.

Per šešerius tyrimo metus vegetarų mirtingumas buvo 12 proc. mažesnis.

Manoma, kad vegetarų, kurių mitybos pagrindą sudaro daržovės, vaisiai ir neskaldytų grūdų gaminiai, kraujospūdis yra mažesnis, taip pat mažesnis cholesterolio lygis kraujyje, todėl jie gyvena ilgiau.

Nevalgant mėsos, sumažėja aukšto kraujospūdžio, medžiagų apykaitos sutrikimų, diabeto, širdies ligų ir daugelio chroninių ligų rizika.

Pavyzdžiui, apie 3 mln., arba 5 proc., britų yra vegetarai ir nevalgo mėsos ar žuvies. iš garsenybių paminėtinas Paulas McCartney ir jo duktė dizainerė Stella McCartney.

Tyrėjai iš Kalifornijos universiteto suskirstė tiriamuosius į penkias grupes: ne vegetarus, pusiau vegetarus, peskovegetarus (kurie valgo žuvį ir jūros gėrybes), ovolaktovegetarus (kurie valgo pieno produktus ir kiaušinius) bei veganus (kurie nevalgo jokių gyvūninės kilmės produktų).

Tyrėtų teigimu, vegetarai buvo vyresni, labiau išsilavinę, rečiau vartojantys alkoholį ir rečiau rūkantys, daugiau sportuojantys, plonesni, tarp jų buvo daugiau sukūrusių šeimas.

Paaiškėjo, kad vegetarams buvo 12 proc. mažesnė rizika mirti nuo kokios nors ligos, lyginant su ne vegetarais. Ypač sumažėjo vyrų vegetarų mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Moterų mirtingumas nuo šių ligų nepakito, nes jos apskritai tokiomis ligomis serga rečiau.

Tyrėjai padarė išvadą, jog vegetarų gyvenimo trukmė pailgėja, nes jie nevalgo raudonos mėsos, valgo daugiau daržovių, todėl jų kraujospūdis būna žemesnis, kaip ir cholesterolio lygis kraujyje.

Nuo raudonos mėsos, ypač nuo jos gaminiuose esančių kai kurių ingredientų (natrio, nitritų, susidariusių kancerogeninių medžiagų) didėja chroninių ligų rizika, kaip antai, širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio.

Vaisiai ir daržovės yra antioksidantai, todėl neutralizuoja žalingų cheminių medžiagų poveikį organizmui.

Dietologai pataria mažinti raudonos mėsos ir valgyti daugiau šviežių vaisių bei daržovių.

Na o anksčiau Britanijoje atliktas panašus tyrimas parodė, kad vegetarai rečiau serga vėžiu ir širdies ligomis.

www.DELFI.lt
 
99
Vardas
Komentavimo taisyklės ir atsakomybė

Sveikata

Deginantis galima ir sulieknėti: kaip ir kada lepintis saule (10)

2014 balandžio mėn. 20 d. 13:26
Mokslininkai turi gerų žinių, siekiantiems atsikratyti papildomų kilogramų.

Dietologė: kiaušiniai – sveika, bet valgykite juos saikingai (19)

2014 balandžio mėn. 19 d. 20:22
Anksčiau buvo manoma, kad dėl didelio cholesterolio kiekio kiaušinių reikėtų vengti, dabar įrodyta, kad, saikingai valgomi, kiaušiniai yra sveikos mitybos produktas, sako dietologė Eglė Kliukaitė. „Nereikėtų pamiršti, kad kiaušinyje yra ir kitų organizmui svarbių medžiagų, tokių kaip baltymai, vitaminas B12 ir vitaminas D, riboflavino ir folio rūgštis, kurios gali sumažinti širdies ligų riziką“, – primena ji.

Žolės, kurios šiuo metu turi stipriausią gydomąjį poveikį: suskubkite jų pasirinkti iki vasaros (10)

2014 balandžio mėn. 19 d. 16:01
Žolininkai pataria nepraleisti progos iki vasaros pasirinkti ir visiems metams apsirūpinti vaistažolėmis, kurios šiuo metu turi stipriausią gydomąjį poveikį.

Kaip svoris keičia mūsų smegenis (13)

2014 balandžio mėn. 19 d. 09:44
Neseniai Džordžijos Regentų universitete atliktas tyrimas parodė, kad nutukusių pelių kraujyje buvo itin daug cheminės medžiagos, vadinamos interleukinu 1.

Naujas vaistas nuo visų ligų – organizmo valymas: paprasti receptai ir specialistų vertinimai (93)

2014 balandžio mėn. 18 d. 21:18
Neturėdami laiko skirti pakankamai dėmesio sveikos gyvensenos įpročiams, žmonės ieško įvairiausių būdų, kaip greitai pagerinti savo savijautą. Ar veiksmingas vis labiau populiarėjantis organizmo valymas?