Paskelbus gripo epidemiją šalyje, mokyklos turi teisę nutraukti pamokas, kai mokinių sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis siekia 20 proc. Visuomenės sveikatos specialistai pataria, kad mokyklos veiklos ribojimo laikotarpis būtų ne trumpesnis kaip dvi savaitės. Atnaujinti mokymo veiklą rekomenduojama, kai teritorijoje pradeda mažėti vaikų sergamumas.

Vos tik užsidarius mokykloms, tarp moksleivių sklido įvairiausi gandai. Pavyzdžiui, kad už laisvas dienas teks atidirbti per žiemos atostogas ar vasarą. Mat tik ne daugelis Lietuvos mokyklų yra pakankamai įvaldžiusios naująsias technologijas, kad gali naudoti nuotolinį mokymą ar užduotis namų darbams skelbia interneto puslapyje.

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) taip pat rekomenduoja gripo epidemijos laikotarpiu nevykusių pamokų neorganizuoti papildomu laiku, bet intensyvinti dalyko mokymą pasibaigus gripo epidemijai. Taip pat mokykla gali priimti sprendimus dėl dalykų programoms skiriamo valandų skaičiaus mažinimo iki 10 proc. Kitaip tariant, tam tikrus numatytus dalykus mokytojai savo nuožiūra gali tiesiog praleisti.

Šiuo leidimu dauguma mokyklų ir ketina pasinaudoti. „Ekstremalios situacijos atveju atidirbti nereikia – bandysime vytis kursą. Galbūt kai kurie mokytojai duos užduotis nuotoliniu būdu. Jei matysime, kad blogai, gal vieną kitą šeštadienį padirbėsime“, - pasakojo Kauno A. Smetonos vidurinės mokyklos raštinės darbuotoja.

Vilniaus E. Pliaterytės pagrindinės mokyklos administracija taip pat teigia, kad dėl neplanuoto karantino neketina atimti iš moksleivių atostogų. Mokytojai pasistengs programą išeiti greičiau.

Beje, pagal galiojančius teisės aktus „oficialios“ moksleivių atostogos ir negalėtų būti trumpinamos.

„Rudens, žiemos, pavasario ir vasaros atostogų laikas yra patvirtintas ministro įsakymu ir jų keisti savo nuožiūra negalima. Galima stumdyti tik jaunesniems moksleiviams priklausančias papildomas atostogas. Be to, ugdymo planuose numatyta, kad tos dienos, kurių metu nevyksta pamokos dėl šalčio ar epidemijos, įskaičiuojamos į mokymo dienų skaičių.

Prireikus, iki 10 proc. mažinamos mokymo planų apimtys, bet kol kas to daryti nereikėjo nė vienai mokyklai. Pamokų atšaukimas savaitei kitai tikrai neturės įtakos mokymo procesui“, - teigė ŠMM Vaikų ir jaunimo socializacijos skyriaus vedėjas Algimantas Šimaitis.

Ministerijos tinklapyje galima rasti nuorodą į tinklapį apie gripą, kur pateikiama visa naujausia informacija, susijusi su gripu ir rekomendacijomis mokykloms.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją