Aplinkos ministras nustatė naują bebrų populiacijos gausos reguliavimo tvarką. Kad kova su daug žalos miškams ar pasėliams darančiais graužikais būtų veiksmingesnė, žemės, miško savininkams leidžiama ardyti jų užtvankas ištisus metus.

Kretingalės kooperatinės žemės ūkio bendrovės pirmininkas Gerardas Liorenšaitis prisiminė, kad sovietmečiu kiekvienas kolūkis ar tarybinis ūkis turėjo specialią brigadą, kuri griaudavo bebrų pastatytas užtvankas, pjaudavo menkaverčius medžius ar krūmus, kad graužikams neliktų statybinės medienos. "Mūsų agronomas dabar žino visas vietas, kuriose bebrai stato užtvankas, kurias kiekvieną pavasarį išardome", - LŽ aiškino G.Liorenšaitis.

Tačiau daugiausia žalos bebrai padaro ne žemdirbiams, o miškininkams. Mat dėl vandens pertekliaus džiūva miškai, į juos neįmanoma įvažiuoti. Kretingos miškų urėdijos urėdas Antanas Baranauskas įsitikinęs, kad nepakanka vien griauti užtvankų, reikėtų šiuos graužikus dar aktyviau medžioti.

Bebrų populiacija juos medžiojant reguliuojama nuo 2003-iųjų. Tai daryti leidžiama nuo rugpjūčio 1 iki balandžio 15 dienos, nes vėliau šie gyvūnai atsiveda jauniklius. Tačiau medžiotojams tykoti bebrų - tikra kankynė, mat jie aktyvūs naktimis, o šviesiu paros metu slepiasi. Tačiau medžioklės taisyklės draudžia medžioti šiuos graužikus pasišviečiant prožektoriumi.

"Tačiau pastaraisiais metais ėmė didėti ne kailių, o bebrienos paklausa. Kulinarai teigia, jog tinkamai paruošta ir išrūkyta bebro uodega yra tikras delikatesas. Manau, per kelerius metus mes jų populiaciją tikrai sumažinsime", - vylėsi A.Baranauskas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją