Kad Alyvų g. 3 esančio lopšelio-darželio „Rūta“ teritorijoje pastebėtas žvėris, bendruoju pagalbos telefonu pareigūnams pranešė įstaigos darbuotojos.

Darbą baigusi naktinė sargė ir anksti rytą atvykusi virėja pastebėjo, kad gyvūnas įstrigęs tvoroje ties pagrindiniu įvažiavimu.

Lopšelio-darželio „Rūta“ direktorė Regina Mikalauskienė informavo, kad darbuotojos į specialiąsias tarnybas kreipėsi apie 6 val. Pasak jos, iš pradžių moterys pamanė, kad metalinių vertikalių strypų tvoroje styro stirnos iškamša.

„Stirniukas buvo suspaustas stipriai: galva pralindusi, tačiau pilvas užstrigęs. Matėsi, kad jis susižalojo, nes kūnas buvo nubrozdintas, aplink mėtėsi kailio kuokštai, buvo prilašėję kraujo, net varnos greta sukiojosi. Moterys pačios gyvūno ištraukti negalėjo, todėl paskambino bendruoju pagalbos telefonu“, – „Sekundei“ pasakojo lopšelio-darželio vadovė.


Kliudė autobusiukas

R.Mikalauskienės teigimu, pagalbos pabandžiusias prisikviesti moteris itin nustebino 112 telefonu atsiliepusio operatoriaus abejingumas. Išgirdęs apie bėdą, pareigūnas pareiškė padėti niekuo negalintis.

„Vėliau pati skambinau, nes prisikviesti gamtosaugininkų irgi nepavyko. Paaiškinau, kad tuoj į darželį pradės rinktis tėvai su vaikais, juos gali šokiruoti toks vaizdas. Atvyko policija, paskui – septyni ugniagesiai: praplėtę tvorą jie stirniuką išlaisvino. Tuomet pareigūnai nustebino antrąkart – sužalotą stirniuką iš karto gatvėje ir paleido. Prašiau, kad nuvežtų pas veterinarą, bet niekas neklausė“, – tvirtino įstaigos direktorė.

Užklydusio žvėrelio nelaimės nesibaigė. Paleistas į gatvę susižalojęs stirninas toli nenuliuoksėjo. Apėjęs buvusį mėsos kombinatą, jis atsidūrė už pervažos esančioje Smėlynės g. Ten jį kliudė pro šalį važiuojantis autobusiukas. Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Regina Bučinskienė informavo, kad gyvūną parbloškęs vairuotojas nenukentėjo, niekam pretenzijų nepareiškė.

„Nelaimė įvyko apie 10 val. Žvėrelis trenkėsi į galinį automobilio ratą. Buvo iškviesti patruliai, tačiau stirniuko jie neberado. Gyvūnas buvo pabėgęs“, – sakė R.Bučinskienė.

Papjovė peiliu

Netoli nuo avarijos vietos pasitraukusį stirniną rado gyventojai. Jie iškvietė gamtosaugininkus ir medžiotojus. Medžiotojų ir žvejų draugijos Panevėžio skyriaus pirmininkas Petras Narbutas teigė, kad žvėrelis buvo stipriai sužalotas – sulaužytais kaulais ir žaizdotas.

„Kai atvyko medžiotojai, nedidukas, maždaug dvejų metų su rageliais stirninas jau buvo negyvas. Jį radę gyventojai negalėjo žiūrėti, kaip visas sulaužytas gyvūnas kankinasi. Vienas vyriškis turėjo peilį ir pripjovė. Žvėris išvežtas į skerdyklą“, – pasakojo P.Narbutas.

„Sekundės“ kalbintas Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Albertas Mikašauskas patikino, kad dar iš ryto informacijos apie tvoroje įstrigusį gyvūną sulaukę gamtosaugininkai patraukė į įvykio vietą. Tačiau nebespėjo – iškviestas veterinaras ir inspektorius tik prasilenkė su gelbėjimo operaciją įvykdžiusiais ugniagesiais.

„Nesuprantu, kodėl gelbėtojai mūsiškių ir veterinaro nepalaukė, juk patys išsikvietė. Keista ir tai, kad sužalotas gyvūnas buvo paleistas mieste. Juk jis kėlė grėsmę gyventojams. Visi žinom, kokios nelaimės atsitinka kelyje, kai gyvūnai į jį išbėga. Tokių pranešimų vien per pastarąsias savaites gal trijų sulaukėme“, – kalbėjo A.Mikašauskas.

Giedrius Motiejauskas
Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento miesto agentūros vedėjas

Skambučio dėl tvoroje įstrigusio stirniuko sulaukėm anksti ryte. Kol atvyko veterinaras ir nuvažiavome į vietą, žvėris buvo išlaisvintas ir paleistas – prasilenkėme su gaisrininkais. Negerai, kad gyvūną paleido mieste. Tačiau pagal Vietos savivaldos įstatymą į miestą užklydusiais gyvūnais, kaip varnomis, šunimis ar kitais, turi rūpintis Panevėžio savivaldybė. Bet Savivaldybei nelabai rūpi, dažniausiai ji lieka nuošaly. O tokie atvejai nėra labai reti – per metus stirnos į Panevėžį užklysta tris keturis kartus. Juk aplink yra miškelių. Kodėl gyvūnai taip elgiasi, sunku pasakyti. Gal ieško skanesnio maisto?