Kaip skelbia rusų žiniasklaida, spalvotus kopūstus primenantys grybai mutantai esą aptikti netoli Gusevo miesto – vietose, kur iki šiol neaugdavo. Tai siejama su neįprastai aukšta oro temperatūra, kuri Kaliningrado srityje net naktį nenukrenta žemiau 6-8 laipsnių šilumos.

„Nuolat didesnis ar nematytas grybas pavadinamas mutantu. Grybų mutantų nėra – štai baravykas retkarčiais gali išaugti iki pusantro metro. Jų dažniau rasdavo prieš Černobylio katastrofą“, - juokėsi Botanikos instituto Mikologijos laboratorijos mokslo darbuotojas Jonas Kasparavičius.

Pasak J. Kasparavičiaus, gluosninė kreivabudė gausiai dera kasmet, tačiau ne taip gausiai kaip voveraitės ar baravykai. Užaugančių didelių kreivabudžių pasitaiko ir Lietuvoje.

Tačiau, sako specialistas, tik pažiūrėjus į news.ru nuotrauką ir paskaičius pradinį grybo aprašymą, pirmiausiai į galvą šauna mintis, kad Kaliningrade galėjo būti rasta kuokštinė grifolė arba kuokštinis sėdis (Grifola frondosa). Šis grybas kartais gali išaugti iki 15 kg ar net daugiau. Lietuvoje jis irgi auga, bet yra retas, dėl šios priežasties įrašytas į Raudonąją knygą.

Pašnekovas grybų milžinų augimo nesieja su šiltu oru, kuris, anot jo, dabar būna beveik kasmet. Štai praėjusių metų sausį Lietuvoje rasta voveraičių. Apie jas pranešę žmonės dievagojosi, kad tai – stebuklas. „Tačiau tai ne stebuklas, mes patys lapkričio pabaigoje, gruodį esame radę voveraičių“, - aiškino J. Kasparavičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją