„Lizdą rado netyčia ir mes turime pirmą realų įrodymą, kad mūsų tuataros veisiasi“,- teigė R. Epsonas. „ Tai leidžia manyti, kad rezervate gali būti ir kitų lizdų, apie kuriuos mes nežinome“.

Tuataros - į drakonus panašūs ropliai, užaugantys iki 50-60 cm ilgio. Zoologai teigia, kad paskutinieji šios rūšies palikuonys kartu su dinozaurais vaikščiojo Žeme prieš 225 mln. metų.

Šie ropliai pasižymi specifiniais bruožais. Jie turi dvi viršutinių dantų eiles, kurios užeina ant vienos apatinių dantų eilės. Taip pat tuataros turi trečią oda apdengtą akį, šviesai jautrią kankorėžinę liauką kaukolės viršuje. Tas baltas odos lopinėlis – vadinamas „trečiąja akimi“ – pamažu nyksta, ropliams bręstant.

Naujosios Zelandijos trijose pagrindinėse salose XVII a. pb. vietinės tuatarų rūšys, atsiradus tokiems plėšrūnams kaip pelės, beveik išnyko. Šiuo metu laisvėje tuataros gyvena toli nuo kranto esančiose, nuo plėšrūnų išvalytose 32 mažose N. Zelandijos salose.

70-ties tuatarų populiacija apgyvendinta Karori rezervate 2005 metais. Dar 130 šių roplių buvo atvežti į rezervatą 2007 metais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją