Adelė ir Stanislovas Brazdžiūnai, gyvenantys ir ūkininkaujantys Pasvalio rajono Pušaloto miestelyje, prisipažįsta neretai pagalvojantys, kad jie - tik įnamiai savo namuose.

"Kiaunės, kurių kitaip nebevadiname kaip nelabosiomis, gyvena ir veisiasi po mūsų namo stogu, buveines sau susikuria ir ūkiniuose pastatuose. Jos jau okupavo ir rūsį, taip pat apsigyveno po malkomis. Minta nelabosios mūsų vištomis, neretai jų net plunksnų liekanų neaptinkame. Randame nebent vištų apvirškintų grūdų, o visas paukštis būna sudorotas kiaunių", - sodybos šeimininkę šeštadienį cituoja dienraštis "Lietuvos žinios".

Norėdami išsivaduoti iš kiaunių apgulties, A. ir S. Brazdžiūnai bandė palikti joms žiurkių nuodų.

"Suėsdavo ir juos, matyt, apsilaižydamos", - svarstė šeimininkė.

Ji teigė niekur dar neaptikusi nė vienos kiaunės gaišenos, tad mano, kad žiurkių nuodai jų neveikia. Tuo metu kiaunės darbuojasi iš peties: pirmiausia perkasė šeimos namo rūsį ir jame prirausė daugybę urvų.

"Urvus užpylėme ir žemes sulyginome. Štai po to ir prasidėjo didysis šių laukinių žvėrių antpuolis. Jau ėmėme svarstyti, gal jos išsiruošė į keršto žygį prieš mus", - dienraščiui neslėpė A.Brazdžiūnienė. M

"Esu girdėjęs, kad tuose namuose, kur įsiveisia kiaunės, nebelieka nei žiurkių, nei pelių. Tačiau pats šia tiesa drįsčiau abejoti. Matom, kad mūsų katinai tai vienur, tai kitur nugriebia po pelę", - pastebėjo S.Brazdžiūnas.

Jis teigė sykį radęs katės pagautą, greičiausiai, mažylį kiauniuką, nors tąkart atrodė, kad tai būta šeškiuko. "Tiesa, kartą mums pasisekė - buvome ir suaugusią kiaunę spąstais pagavę", - "Lietuvos žinioms" prisipažino šeimininkas.

Pasvalio rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Vygaudas Bružas dienraščiui teigė, kad būtent Pušaloto kiaunės turi blogą vardą - prieš kelerius metus viena šių nelabųjų iš medžio užšoko tiesiog ant vienos vietos gyventojos. Gyvūną pavyko sugauti ir tada paaiškėjo, kad kiaunės būta pasiutusios.

"Prieš trejus-ketverius metus pagal pasiutligės platinimą kiaunės buvo antroje vietoje po usūrinių šunų. Tačiau pastaruoju metu pasiutligės atvejų rajone nebeužfiksuojama, tad ir kiaunių šios ligos platinimu nebekaltiname", - sakė V.Bružas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)