Dieną gerves, į Raudonąją knygą įrašytus paukščius, retai išvysi dideliais pulkais. Tačiau vietiniai gyventojai sako, kad vakarais ir ankstyvais rytais nuo gervių juoduoja dangus.

Esą vienoje vietoje paukščių susiburia po kelis šimtus, ir vargas tam ūkininkui, kurio laukus sparnuočiai pasirenka poilsiui. Gervės ištrypia hektarus rapsų ir javų pasėlių, nuniokoja bulvių laukus.

„Jos nelabai baidosi kaliausių. Su traktoriumi važiuoji, o jos net nebėga. Net nežinau kokių čia priemonių galvoja imtis. Čia reikia galvoti visos Lietuvos mastu, nes daug pridaro žalos, didėja jos mastai“, – kalbėjo Šiaulių rajono ūkininkas Adolfas Vadeikis.

Kukurūzų lauke įsitaisė šernai. Ir nors iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad derlius bus gausus, tačiau įžengus vos porą metrų gilyn, atsiveria laukinių gyvūnų ištryptos ištisos aikštelės. Šiame lauke šernai jau nuniokojo daugiau kaip pusę kukurūzų, o šeimininkai skaičiuoja tūkstantinius nuostolius.

Nuo šernų ūkininkų laukus turėtų gelbėti medžiotojai, tačiau, anot žemdirbių, retai pagalbos sulaukiama.

„Jie turi savo plotus, į kuriuos nelabai nori įsileisti svetimų. Jei įsileistų svetimus, tai mes gal surastumėm, kas pasaugotų. Jie patys turėtų matyti, kokio įmitimo dabar žvėrys nuo mūsų kukurūzų. Išeina, mes šeriam, o mėsą valgo jie“, – sakė Šiaulių rajono ūkininkė Dalė Norkuvienė.

Specialistai ūkininkams primena, kad žalą už šernų nuniokotus kukurūzų plotus privalo atlyginti medžiotojai. Tuo metu gervių, stumbrų, gulbių ar kitų į Raudonąją knygą įrašytų gyvūnų pridarytas eibes kompensuoja Aplinkos ministerija.

„Ūkininkams reikėtų tik pastebėjus iš karto kreiptis dėl medžiojimų ir kitų gyvūnų. Yra savivaldybėje sudaryta komisija, taigi ir nuostolius paskaičiuosim, ir dalis bus kompensuojama“, – teigė Šiaulių rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Antanas Bezaras.

Aplinkos ministerija ūkininkams jau skyrė pirmąsias kompensacijas. Už gervių ir gulbių nusiaubtus pasėlius išmokėti daugiau kaip 4 tūkst. litų. Tačiau šių metų rekordininkai yra stumbrai, kurie vidurio Lietuvoje žalos pridarė už daugiau 150 tūkst. litų.