Svarbiausia – saikas

Nors mes įpratę girdėti, kad saulė yra kenksminga ir reikėtų saugotis jos spindulių, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Dermatovenerologijos centro bei Klaipėdos holistinės sveikatos klinikos gydytojos dermatologės Renatos Kučiauskienės teigimu, naudingas saulės spindulių poveikis mūsų organizmui, ypač odai, – nenuginčijamas. Tai rodo ir ilgalaikė pasaulio dermatologų darbo, ir žvyneline, atopiniu dermatitu, egzema, baltme bei kitomis sunkiai arba visai nepagydomomis ligomis sergančių žmonių patirtis.

Teigiamas poveikis – odos bėrimai tampa mažiau pastebimi, jų sumažėja arba kuriam laikui jie visai išnyksta – pasireiškia tik tada, kai saulės šviesos gaunama saikingai. Mokslininkai apskaičiavo, kad be rizikos sveikatai žmogus kasmet gali gauti iki 245 džaulių ultravioletinių spindulių vienam kvadratiniam centimetrui odos.

Jeigu šis skaičius viršijamas, gali išsivystyti vis daugiau žmonių susargdinantis odos vėžys melanoma.

Teoriškai tai įmanoma, praktiškai – nelabai realu. Nors lietuvius saulė džiugina gana trumpai, kai kurie odos būklę pagerinti ir odą pagražinti trokštantys žmonės sugeba perdozuoti ultravioletinių spindulių – per ilgai degindamiesi, lankydamiesi soliariumuose. Todėl savavališkai taikyti ultravioletinių (UV) spindulių terapiją gydytojai nerekomenduoja, siūlydami gydymo kursą tam tikro spektro spindulius skleidžiančiomis lempomis.

Ir gydo, ir žaloja

R. Kučiauskienė pasakojo, kad gydymas UV spinduliais taikomas keletą dešimtmečių. Iš pradžių tam buvo naudojamos kvarcinės lempos, tačiau daugelyje pasaulio šalių jos jau yra uždraustos. Kvarcinės lempos skleisdavo visą spektrą spindulių – ne tik A ir B, bet ir pavojinguosius C tipo.

Todėl įvairioms odos ligoms gydyti ir šiais laikais gana sėkmingai taikoma fotochemoterapija (PUVA). Jos metu pacientas turi išgerti arba užsitepti vaistų – fotosensibilizuojančio, t. y. jautrumą šviesai padidinančio psoraleno. Vėliau gydomas odos plotas apšvitinamas tokio bangos ilgio šviesa, kokią pajėgia sugerti fotosensibilizatorius. Tai A tipo ultravioletiniai spinduliai.

Tačiau dermatologė pažymėjo, kad ir šis gydymo metodas turi trūkumų. Vaistų patenka į akis, todėl ne tik procedūros metu, bet ir devynias valandas po jos pacientas privalo būti su tamsiais akiniais net patalpoje. Gali padidėti rizika susirgti odos navikinėmis ligomis. PUVA arba RePUVA, kai naudojami kitokie vaistai, netinka ligotiems, senyvo amžiaus žmonėms, taip pat vaikams iki 12 metų.

Naudoja šukas

Europoje ir Amerikoje aštuonerius, Vilniuje, Kaune bei Panevėžyje – apie ketverius metus, o Klaipėdoje – nuo praėjusios savaitės taikomas naujausias šviesos terapijos metodas. Psoriazės, atopinio dermatito, egzemos, vitiligo (baltmės) ir kitų odos ligų gydymui naudojami siauri, 311 nanometrų selektyvūs B tipo UV spinduliai.

Kas antrą dieną keturias kartus per savaitę ligonis – tinka ir vaikams nuo 4-5 metų – ateina į procedūrų kabinetą, nusirengia, užsideda specialius akinius ir atsistoja priešais didžiulę lempą. Ultravioletiniai spinduliai žmogaus kūną veikia nuo pusės minutės iki 12-15 min. Prieš tai nereikia teptis jokiais vaistais, po procedūros nelieka jokio kvapo, kuris jaučiamas po švitinimo kvarco ar net nekokybiškomis soliariumo lempomis, todėl žmogus iš karto gali grįžti prie įprastos veiklos.

Jeigu bėrimų yra plaukuotoje galvos dalyje, pvz., sergant žvyneline, nebūtina švitinti viso kūno. Tam yra sukurtos specialios šukos. Jos skleidžia tokius pat spindulius, kaip ir žmogaus ūgio dydžio lempa. Procedūrų reguliarumas yra panašus, tačiau jomis masažuoti galvos odą (plaukų šukuoti nereikia) galima kiek ilgiau – nuo 5 iki 30 min.

Padeda ne visiems

Gydymo UVB-311 spinduliais kursą dažniausiai sudaro dvidešimt procedūrų. Bėrimai pradeda nykti maždaug po 3-5 kartų. Viršutinėje kūno dalyje bėrimas nyksta greičiau, lėčiausiai gyja kojų oda. Galvos odos išvaizdą darkantys bėrimai pradeda nykti po 5-7 šukavimo procedūrų.

Ligos remisija, kai nebūna naujų bėrimų, gali tęstis ir pusmetį, ir metus. Tačiau naujus žvynelinės, atopinio dermatito, egzemos protrūkius gali paskatinti stresas, alkoholio vartojimas, virusinės ar bakterinės kilmės ligos, sugedę dantys, urologinės, ginekologinės problemos, angina, ausų uždegimas ir kt. Tada gydymo kursą tenka kartoti dažniau nei dukart per metus.

Mažiausiai iš visų kenksmingas gydymas UVB-311 spinduliais tinka ne visiems. Nepatartina švitintis bet kokia vėžio forma sergantiems žmonėms. Po procedūrų gali išsausėti oda, padidėti pigmentacija.

Nedozuotai naudojami selektyvūs UVB spinduliai padidina riziką susirgti odos navikinėmis ligomis, dozuotai – padeda odai pasiruošti vasaros saulės vonioms ir sumažina melanomos riziką.

Kai kurių odos ligų šie spinduliai negydo. Pvz., sergant žvyneline jie veiksmingi maždaug 94 proc. atvejų.