Tyrimo metu paaiškėjo, kad žmonės, kurie valgo gerai išvirtą ar iškeptą mėsą, dukart dažniau linkę sirgti šlapimo pūslės vėžiu nei tie, kurie labiau mėgsta ne visai išvirtą ar iškeptą mėsą.
Šios išvados, pagrįstos daugiau nei 1 700 žmonių tyrimų duomenimis, buvo paskelbtos JAV vėžio tyrimų konferencijoje.

Teksaso universiteto tyrėjai išsiaiškino, kad didžiausia rizika gresia žmonėms, kurie valgo gerai išvirtus ar iškeptus raudonos mėsos patiekalus, pavyzdžiui, kepsnius, kiaulienos kotletus ar kumpį.
Tačiau net valgant termiškai apdorotą vištieną ir žuvį, vėžio rizika pastebimai padidėja.

Trys pagrindinės vėžį sukeliančios medžiagos, bendrai vadinamos heterocikliniais aminais (HCA), vėžio riziką padidina daugiau nei du su puse karto, o kai kurie žmonės genetiškai labiau linkę sirgti šia su mityba siejama vėžio forma, teigia tyrėjai.

Tyrimo, kuris buvo atliekamas daugiau nei 12 metų, metu mokslininkai ištyrė visų dalyvių DNR ir pamėgino išsiaiškinti, kaip skirtingi organizmai įsisavina termiškai apdorotą mėsą.
Žmonės, turintys tam tikrų genų, beveik penkiskart dažniau buvo linkę sirgti šlapimo pūslės vėžiu, jei valgė raudoną mėsą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją