Jie skundėsi aukšta temperatūra, vėmimu, sąnarių skausmais ir veido patinimu. Greitai nustatyta, kad visi trisdešimt du ligoniai buvo valgę šernienos dešrų. Jau žinoma ir tai, kad dviejų Ukmergės gyventojų sumedžiotas šernas, kuris vėliau virto skaniomis rūkytomis dešromis, buvo užsikrėtęs trichinelėmis.

Algimantas Kalesnykas, laikinai einantis Ukmergės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pareigas, LŽ teigė, kad dešros buvo pagamintos iš gegužės 10 dieną Užulėnio miškuose sumedžioto šerno mėsos. Laimikį pasidalijo du tądien medžioję "Lėno" medžiotojų būrelio vyrai.

"Pasiaiškinimuose vyrai rašo, kad nevalgė mėsos, o nugabeno ją į Širvintų rajone įsikūrusios UAB "Alekniškis" mėsos perdirbimo cechą. Mėsos perdirbėjų pagamintos rūkytos šernienos dešros į Ukmergę parkeliavo po savaitės, o tada dosnūs medžiotojai jomis ir apdalijo gausybę valgytojų", - teigė A.Kalesnykas.

Anot jo, nustatyta, kad iš 56,8 kilogramo šernienos buvo pagaminta 40 kilogramų karštai rūkytų dešrų. Dalis jų ir dabar guli medžiotojų podėliuose, tad mėsa buvo patikrinta. Kaip ir tikėtasi, tyrimas parodė, kad dešrose esama trichinelių.

Ligonių asmenybės neskelbiamos, bet ukmergiškiai netruko išsiaiškinti, kad šerną susimedžiojo Ukmergės rajono savivaldybės vairuotojas bei vienos įmonės vadovas. Abu vaišingumu ir dosnumu garsėjantys vidutinio amžiaus vyrai savo laimikiu pasidalijo su darbo draugais, kaimynais, giminaičiais bei pažįstamais.

Todėl atsitiko taip, kad net trečdalis iš klastinga liga susirgusiųjų - Ukmergės rajono savivaldybės darbuotojų. Susirgo ir dešros paragavę savivaldybės darbuotojų šeimos nariai.

Trichineliozės protrūkį Ukmergėje tiria Visuomenės sveikatos centro, Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai. Nustatyta ne tik tai, kad medžiotojai netikrino šernienos.

Taip pat išsiaiškinta, kad šernienos dešras pagaminusi UAB "Alekniškis" apskritai neturi leidimo perdirbti žvėrieną. Šios įmonės veikla sustabdyta, jos vadovui surašytas teisės pažeidimų protokolas.

Visuomenės sveikatos specialistė, gydytoja Vanda Mačiekienė LŽ teigė, kad trichineliozė gydymo įstaigų stacionaruose gydoma iki dviejų savaičių - per tiek laiko numarinamos žmogaus raumenyse apsigyvenusios apvaliosios kirmėlės - trichinos. Deja, kirmėlės iš žmogaus organizmo nepašalinamos - paveiktos vaistų, nebegyvos jos taip ir lieka raumenyse. Todėl užsikrėtusieji trichinelioze iki pat gyvenimo pabaigos jaučia raumenų skausmus.