Rytojaus dieną sužinoję, kad šerniena yra užkrėsta trichinelioze, vyrai neteko žado. Šernienos mėgėjus jau apklausė Utenos visuomenės sveikatos centro specialistai bei nukreipė juos pas šeimos gydytoją. Tėvui ir sūnui profilaktiškai skirta vaistų, kurie gali padėti išvengti trichineliozės.

Trichineliozė – tai užkrečiamoji liga, kuria serga vilkai, lapės, šernai, katės, pelės, žiurkės ir kiaulės. „Žmonės šia liga dažniausia užsikrečia vartodami žalią ar nepakankamai apdorotą namuose auginamų užsikrėtusių kiaulių mėsą ar sumedžiotų šernų skerdieną, bet kito žmogaus užkrėsti negali,“ – aiškino centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Alytė Žilienė.

Gyvūnai trichinelioze užsikrečia suėdę užkrėstą grobį, o kiaulės suserga sudorojusios tvarte šmirinėjančią pelę ar žiurkę. Kiaulės užsikrėsti šia liga gali ir nuo joms sušertų žvėrienos atliekų.

Daugiausia trichinelių aptinkama sergančio gyvūno tarpšonkauliniuose raumenyse bei diafragmoje. Jei gyvulio organizme yra daug lervų, jų galima aptikti ir lašiniuose.

Požymiai pasireiškia net po mėnesio

Pirmieji ligos požymiai išsivysto po trijų dienų, bet gali pasireikšti ir tik po mėnesio. Ligos pradžioje, kol lervos yra žarnyne, skauda pilvą, kyla šleikštulys, vėmimas, viduriavimas. Vėliau, lervoms migruojant į raumenis, pabrinksta veidas ir akys, vystosi akių junginės uždegimas, pakyla temperatūra, atsiranda raumenų skausmai. Esant sunkiai ligos formai, gali išsivystyti širdies nepakankamumas bei plaučių uždegimas. Pasveikę nuo šios ligos žmonės gali dar daugelį metų jausti įvairius sveikatos sutrikimus.

Ligos eiga priklauso nuo suvalgyto mėsos kiekio bei į organizmą patekusių lervų skaičiaus ir jų gyvybingumo, trichinelėmis apsikrėtusio žmogaus imuniteto.

Trichineliozės galima išvengti

Ar įmanoma visiškai apsisaugoti nuo trichineliozės? Siekiant išvengti šios ligos, būtina ištirti namuose auginamų kiaulių ar sumedžiotų gyvūnų skerdieną. Tyrimai atliekami Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos laboratorijoje. Mėsą galima vartoti tik gavus neigiamą atsakymą.

A. Žilienė patarė nerizikuoti savo sveikata ir pirkti tik patikrintą mėsą parduotuvėse. Nelegalūs pardavėjai mėsos paprastai netikrina. Mažiausia pavojinga valgyti virtą ar troškintą mėsą, nes aukštoje temperatūroje trichinelės gana greitai žūva.

„Mėsą geriausia virti 1–1,5 valandos 250 gramų dydžio gabaliukais, nes dideliame gabale lervos gali likti gyvybingos, – sakė A. Žilienė. – Gyvybingos jos išlieka rūkytoje bei sūdytoje mėsoje.“

Lietuvoje kasmet šia parazitine liga suserga keliasdešimt žmonių. Pernai šalyje užregistruotas 41 trichineliozės atvejis, užpernai – 13 atvejų. Utenos apskrityje pastarąjį kartą susirgimas šia liga užregistruotas prieš penkerius metus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)