„Šiais metais Europos Komisija sustiprino ryžių produktų, įvežamų iš Kinijos, kontrolę. Europoje buvo aptikti ryžių produktai iš Kinijos, užteršti neleistinais genetiškai modifikuotais ryžiais Bt 63, apie tai pranešta Skubiųjų pranešimų apie nesaugius maisto produktus ir pašarus sistema (RASFF). Į Lietuvą minėti ryžiai nebuvo įvežti, tačiau VMVT tikrina kiekvieną importuojamų ryžių ir jų produktų partiją dėl genetinės modifikacijos nustatymo“, – teigė VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

Per pirmąjį šių metų pusmetį buvo atrinkti 248 sojų, kukurūzų, ryžių, rapsų ir kitų maisto produktų, importuotų iš trečiųjų šalių, mėginiai genetinei modifikacijai nustatyti. Juos ištyrus Maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Molekulinės biologijos ir genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) tyrimų skyriuje, 5 atvejais GMO kiekis viršijo Europos Sąjungoje (ES) leistiną ribą.

Jei maisto produkto sudėtyje yra daugiau kaip 0,9 % GMO, ženklinimo etiketėse gamintojas privalo nurodyti, kad „produktas yra pagamintas iš genetiškai modifikuoto organizmo (produkto pavadinimas)“ arba „produkto sudėtyje yra genetiškai modifikuoto organizmo (pavadinimas)“. Tai buvo nustatyta trijuose greito paruošimo makaronų „Mivina“, importuotų iš Ukrainos ir dviejuose konditerijos gaminių, atvežtų iš Ukrainos ir Turkijos, mėginiuose. Šių gaminių siuntos buvo sustabdytos, kol importuotojai neperženklino jų pagal teisės aktų reikalavimus.

Iš patikrintų daugiau nei dviejų šimtų mėginių, GMO buvo nustatyti 13 pavadinimų saldumynuose (į kurių sudėtį įeina sojų produktai), importuotuose iš Argentinos, Ukrainos ir Turkijos, amerikietiškuose maisto papilduose, sojos baltymų koncentrate, gautame iš Izraelio, kiniškame sojos baltymų izoliate ir kukurūzuose iš Ukrainos. Visuose išvardintų produktų mėginiuose GMO kiekiai neviršijo leistinos ribos, todėl jokios apribojimo priemonės nebuvo taikytos.

Vykdant sustiprintą ryžių kontrolę, patikrinti 8 mėginiai. Atlikus ilgagrūdžių ir plikytų ryžių, importuotų iš Tailando, Pakistano, Indijos, Kinijos, Urugvajaus ir Tailando, tyrimus, genetiškai modifikuotų organizmų nenustatyta. Vartotojai dažnai kreipiasi dėl genetiškai modifikuotų maisto produktų kilmės ir saugos, domisi, kaip šie produktai gaunami. VMVT primena, kad genetinė modifikacija – tai geno perkėlimas iš vieno augalo sėklos į kito augalo sėklą genų inžinerijos pagalba. Tokiu būdu pakeičiamas natūralus genotipas ir gaunami augalai labiau išreikštomis savybėmis, jie tampa atsparesni ligoms bei kenkėjams, sausrai ar šalčiui, ne taip greitai genda, ilgiau išsilaiko.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją