Vilniaus apygardos teismo sprendimas dar negalutinis, bylą pralaimėjusi Naujojoje Vilnioje įsikūrusi psichiatrijos ligoninė jį dar galės apskųsti Lietuvos apeliaciniam teismui. Neabejojama, kad medikai tai ir padarys, nes su „Ojas“ tikinčiosios ieškiniu jie teisme nesutiko.

Meditavo šešerius metus

Į ligoninę vilnietė buvo uždaryta prieš penkerius metus. Jauna mergina teismui nurodė, kad 2002-2003 metais jai teko daug emocinių išgyvenimų – patyrė avariją, sunkia liga susirgo tėvas, neteko darbo. Mergina neslėpė, kad šešerius metus kasdien užsiėmė meditacija, tačiau „per tuos metus nereikėjo jokios psichiatrų pagalbos“.

Tačiau kitokios nuomonės buvo merginos sesuo ir pusseserė, kurios su greitosios pagalbos medikais žmonėmis ieškovę 2003-iųjų gegužės 7-ąją prievarta nuvežė į psichiatrijos ligoninę. Čia ją apžiūrėjusi medikė suleido vaistų, taikė fiksaciją.

Ieškovė teisme kategoriškai neneigė, jog tądien jai dėl emocinės būklės galimai reikėjo medikų pagalbos, tačiau tvirtino, kad nebuvo agresyvi ir nekėlė sau ir aplinkiniams pavojaus.

Vilnietė tikino, kad gegužės 8-ąją jai medikų pagalba buvo nebereikalinga, gydytis ji nesutiko, tačiau slopinama medikamentų nesugebėjo savarankiškai pasišalinti iš gydymo įstaigos. Pasak ieškovės, ligoninėje dirbantys medikai hospitalizacijos nenutraukė, nors neturėjo jos sutikimo arba teismo leidimo.

Bandė atkalbėti nuo meditacijų

Ieškovė nurodė, kad psichiatrijos ligoninėje buvo laikoma iki birželio 26-osios – net 52 dienas. Net 30 dienų mergina negalėjo išeiti į lauką – tai, pasak jos, prilygsta kalinimui.

Be to, pasak merginos, medikai psichokorekcijos būdu bandė ją atkalbėti nuo meditacijų, stengėsi pakeisti pažiūras į netradicinę meditacinę religiją bei gydė nuo meditacijų ir lankymosi Ošo meditacijos centre „Ojas“.

Šiuos ieškovės teiginius patvirtino medikų įrašai iš ieškovės ligos istorijos, todėl teismas pripažino, kad medikai, psichokorekcijos būdu bandydami pakeisti ieškovės pažiūras į netradicinę religiją, meditacijas, praktikavimą Ošo meditacijos centre „Ojas“, pažeidė jos tikėjimo laisvę.

Dėl gydymo į teismą net nesikreipė

Teismas taip pat pažymėjo, kad ieškovė galėjo būti priverstinai hospitalizuota ir gydoma psichiatrijos įstaigoje be teismo sutikimo ne ilgiau kaip dvi paras. Per šį laikotarpį tokio sutikimo negavus, priverstinis gydymas turėjo būti nutrauktas.

Tačiau paaiškėjo, kad medikai į teismą net nesikreipė, be to, negavo pacientės sutikimo. Teismas nusprendė, kad ieškovei taikant hospitalizavimą ir gydymą ne tik buvo pažeista gydymo priemonių taikymo procedūra, bet jos apskritai nebuvo laikytasi.

Tiesa, leidimą gydyti buvo davusi ieškovės pusseserė, tačiau teismas jo nelaikė dokumentu – teisme giminaitė pareiškė, kad ligoninėje ji neskaičiuosi pasirašė „kažkokį dokumentą“.

„Ligonis visuomet yra silpnesnioji pusė, gydymo įstaigai gi keliami griežtesni atidumo, rūpestingumo, dėmesingumo, atsargumo standartai, taigi gydymo įstaiga turi pareigą įrodyti, jog ligonį gydo jam sutinkant, kaip įrodymą to, turi reikalauti iš paciento rašytinio sutikimo gydytis“, - teismas pabrėžė, kad ligoninės teiginys, jog ieškovė „konkliudentiniais veiksmais išreiškė sutikimą gydytis“, yra nepagrįstas.

110 tūkst. Lt – nėra per didelė suma

Ieškovei palankų sprendimą priimdamas teismas pažymėjo, kad „psichikos sužalojimas yra lydimas sužaloto asmens dvasinių išgyvenimų, skausmingų apmąstymų, kaip patirtas sužalojimas paveiks jo tolesnį gyvenimą, kurie asmeniui yra destruktyvūs ir dėl to vertinami kaip darantys itin didelę neturtinę žalą“.

Teismo nuomone, ieškovės prašoma 110 tūkst. Lt sumą nėra „per didelė ir neprotinga“, todėl pasitvirtinus ieškinyje nurodytiems teiginiams, prašymas priteisti neturtinę žalą buvo patenkintas pilnai. Be to, teismas atsižvelgė į tai, kad gydymo įstaiga nepateikė įrodymų, kad jos finansinė padėtis yra sunki.

Psichiatrijos ligoninės teisininkai teisme pareiškė, kad ieškovės ieškinys dėl neturtinės žalos atlyginimo turėtų būti atmestas, nes jai buvo suteikta būtinoji medicinos pagalba, be to, esą ji savo veiksmais galėjo padaryti esminę žalą savo arba aplinkinių sveikatai, gyvybei.

Medikai: vaistai negalėjo sukelti šalutinio poveikio

Pasak medikų, merginai nebuvo atliktas kūno dalių ar organų pašalinimas, transplantacija, o vaistai, kuriais ji buvo gydoma, negalėjo sukelti šalutinio slopinančio poveikio.

Gydymo įstaiga taip pat nurodė, kad Ošo meditacijos centras „Ojas“ 2003-iaisiais Lietuvoje veikė „nelegaliai“, tačiau teismas pabrėžė, kad šis faktas teisinės reikšmės neturi, nes tuo metu vyko teiminiai ginčai dėl registracijos, o centras buvo įregistruotas 2005-ųjų balandžio 13-ąją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)