Interneto mamų forumuose užsimezgusios diskusijos apie auklių pasirengimą suteikti pagalbą vaikams nelaimės atvejais bei pilotinis telefoninis tyrimas parodė, jog dauguma auklių agentūrų neapmoko savo darbuotojų, kaip elgtis susižeidus prižiūrimam vaikui.

„Paskambinu aš į auklių agentūrą ir klausiu, ar jų siūlomos auklės yra praėjusios specialius kursus apie vaikų priežiūrą ar bent jau pirmosios pagalbos kursą. Tai, pasirodo, niekas nieko neruošia. Man kažkaip net nejauku pasidarė kai pagalvoju, kad jei kas nutiktų (vaikas nukristų, susitrenktų, nusidegintų ir pan.), tai auklė greičiausiai nežinotų ką daryti“, - sako viena iš supermama.lt forumo dalyvių.

Pasak kitos mamos Ramintos Rimkienės, pažįstamų istorijos byloja, jog auklės pirmosios pagalbos įgūdžiai gali būti lemtingi.

„Vienos pažįstamos vaiko auklė, vaikui nusideginus verdančiu vandeniu, nesusigaudė laiku žaizdą atšaldyti vandeniu, ir vaikui buvo stipriai pakenkta oda, liko didžiulis randas. Tuo tarpu kitos draugės sūnaus auklė, jam prasikirtus paakį nedelsdama suteikė reikiamą pagalbą ir pristatė vaiką gydytojams, kurie žaizdą susiuvo. Šiandien prakirtimo vietoje net rando nesimato“, - pasakoja R. Rimkienė.

Pasak kompanijos „Gedeon Richter“ atstovės Loretos Muralienės, praėjusiais metais atliktas tyrimas rodo, jog smulkių žaizdų ir nudegimų srityje daugelis lietuvių vis dar vadovaujasi senoviškais metodais, kurie ne tik nepadeda, bet ir kenkia. „Kai neteisingai elgiasi patys tėvai, tai nėra ką kaltinti, tačiau, vaikui susižeidus, svetimam žmogui už netinkamą elgesį krenta dar sunkesnė atsakomybė“, - teigia L.Muralienė.

Pirmosios pagalbos kursų organizatoriai auklėms aiškins, kaip tikrinti gyvybines funkcijas nelaimingų atsitikimų atvejais, kaip atlikti gaivinimą netekusiajam sąmonės, ką daryti vaikui užspringus, įsipjovus, nusideginus, nušalus, pasitempus sausgysles, kaip elgtis ūminių susirgimų atvejais, kaip suteikti pirmą psichologinę pagalbą, transportuoti nukentėjusįjį ir kokios priemonės šiandien turi būti pirmosios pagalbos vaistinėlėje.

Pusdienio trukmės pagalbos kursai už simbolinę kainą bus organizuojami toms Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos auklių agentūroms, kurios pačios parodys iniciatyvą. Oganizatoriai suteiks galimybę mokymuose dalyvauti ir individualiai dirbančioms auklėms.

Kursą išklausiusioms auklėms Lietuvos Raudonasis Kryžius kartu su Lietuvos žaizdų priežiūros asociacija išduos tai liudijančius sertifikatus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją